Ludaskása-kaša z husacích drobov fotorecept

pusta - fotkapusta, 12. októbra 2014
Ludaskása-kaša z husacích drobov (fotorecept)
Foto: pusta

"Ludaskása" je starodávny recept od mojej babičky, pripravuje sa z ryže, koreňovej zeleniny a husacích drobov uvarených v polievke, pridáva sa zelený hrášok, huby alebo aj iné suroviny, kde ako sú doma zvyknutí, niekde má názov "Rucakása", čo znamená hydinovú kašu, kaša preto, lebo na zaliatie ryže sa používa až trojnásobok vývaru, ide o veľmi chutný druhý chod, ev. teplý medzichod pred hlavným jedlom, variant má naozaj veľa, môže sa líšiť dom od domu.

4 - 6
porcie
10 minút
príprava
20 minút
na 70 - 80 °C

Suroviny

z 1 husi uvarené
z vývaru uvarená
150 g
150 g (alebo sušené)
250 ml
750 ml
1 zväzok posekaná
3 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravila som uvarené husacie droby, uvarenú koreňovú zeleninu kuraciu pečeň, zriedka sa pridáva uvarená vykŕmená husacia pečeň, hoci boli aj také časy:-))), tá sa používa ako samostatná delikatessa v rôznych úpravách, toto je celkom obyčajné jedlo, avšak úžasnej chuti.

    Ludaskása-kaša z husacích drobov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravila som horúci scedený vývar z husacích drobov,....

    Ludaskása-kaša z husacích drobov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...a zelený hrášok.

    Ludaskása-kaša z husacích drobov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Husacie droby - žalúdok, srdce, som pokrájala na plátky aj s kuracou pečeňou, mäso z krídel a krku som obrala a natrhala na menšie kúsky.

    Ludaskása-kaša z husacích drobov (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridala som pokrájanú uvarenú koreňovú zeleninu.

    Ludaskása-kaša z husacích drobov (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    V hrnci som nechala rozpustiť husaciu masť.

    Ludaskása-kaša z husacích drobov (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na rozohriatej masti som opražila ryžu do sklovita,...

    Ludaskása-kaša z husacích drobov (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...zaliala som ju až trojnásobným množstvom horúceho vývaru z drobov, priviedla do varu, a na najnižšom plameni som ryžu dusila prikrytú pokrievkou - asi 10 minút.

    Ludaskása-kaša z husacích drobov (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Až teraz som pridala umytý a scedený zelený hrášok, šampiňóny, mala som sušené, pridala som posekanú čerstvú petržlenovú vňať,...

    Ludaskása-kaša z husacích drobov (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...pokrájané husacie droby s uvarenou koreňovou zeleninou, nesolila som a ani nekorenila, chuť soli a korenín je výrazná už vo vývare, v droboch a zelenine, premiešala, prikryla som znovu pokrievkou a dusila znovu na najnižšom plameni a znovu 10 minút, až sa vstrebala takmer všetka tekutina do ryže.

    Ludaskása-kaša z husacích drobov (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Všetko som nechala dôjsť ešte v pare pod pokrievkou pri vypnutom plameni asi 20 minút a "Ludaskása" - kaša z husacích drobov bola hotová.

    Ludaskása-kaša z husacích drobov (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Potom už nezostalo nič iné, len horúce nabrať do tanierov a pochutnať si na tejto úžasnej dobrote :-)

    Ludaskása-kaša z husacích drobov (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Ide o staré známe obľúbené jedlo úžasnej chuti od našich babičiek, ktoré sa pripravuje s malými obmenami asi v každom dome ináč, známe aj na celom Slovensku. Môže sa podávať ako hlavné jedlo - II. chod, ako teplý medzichod pred hlavným jedlom a tiež ako chutné teplé predjedlo v menšom množstve. Nie je to miešaná ryža s mäsom a zeleninou, ani o žiadne rizoto, je to slaná ryžová kaša, ktorá vznikne zaliatím ryže až trojnásobným množstvom vývaru a nebude snehobiela, bude sfarbená od vývaru ako aj ochutená vývarom, zároveň ide o veľmi dobré využitie drobov a zeleniny z polievky, recept je veľmi variabilný. Prajem Dobrú chuť.:-)))

    Ludaskása-kaša z husacích drobov (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

babkamt
Presne takto sa to robilo aj u nás. Droby z polievky sa pridali k ryži, trochu zeleniny , mám aj v receptoch. Máme rovnaké chute:-) Keďže poznám túto chuť, s radosťou ti dávam 5*
lubjak
To je typicke jedlo ako varit z toho co zostalo z predchadzajuceho dna.Vsetko sa zuzitkuje.Aj droby aj zelenina.
daguska
Toto jedlo varieval môj otec.Skutocne je výborná táto kasa.Pridával aj majoránku.Ale ako sama píses,recept sa môze lísit malými obmenami.S radostou si spomínam na nedelné obedy s rodicmi.Boli to pekné chvíle.
pusta
Milá@babkamt , už dávno viem, že máme rovnaké chute, :-)
dakujem za uznanie, tvoju milú pochvalu i 5* s radosťou úprimne prijímam. :-)
pusta
@lubjak , áno toto je typické jedlo, ako variť z toho, čo zostalo z predchádzajúceho dňa a nie draho :-)
máš pravdu, zužitkuje sa všetko, aj mäsko aj zeleninka, aj vývar.
čo si už každý pridá navyše či uberie, to je už len na ňom.
je to také chutné lacné recyklované jedlo. :-)
dakujem za uznanie a doplnenie.
medovnicek
toto je ozaj dobrý recept na využitie drobov z polievky, mám rada takéto recepty po babičkách:)
sracz
Nie je nad doma uvarené, dokonca pred tým vypestované, či vychované! ... a to všetko s umom, s láskou a "fortieľom"! Preto mi tak chutí aj Tvoja ***** kuchyňa, milá @pusta -:)))
pusta
@daguska , verím, že tvoj pán otec varieval túto ryžovú kašu s drobami, majoránka by mi tam tiež veľmi pasovala :-)
je to veľmi variabilný a chutný recept,.
som rada, že vyvolal v tebe môj recept spomienky na šťastné chvíle s otcom :-)
dakujem ti za pochvalu.
pusta
@medovnicek , aj ja mám rada recepty po babičkách, vždy dokázali využiť všetko dokonale a stvoriť chutné jedlá z toho predchádzajúceho, súhlasím :-)
tvoje uznanie ma teší.
pusta
Milý@sracz - ferikém drágám, nesmierne ma teší, že moja kuchyňa ti chutí práve preto, že je domáca, uvarená s láskou a fortieľom a že tie suroviny sú doma vypestované a dochované. :-)))
vážim si tvoje krásne hodnotenie a dakujem i za 5*
marsis
Nezabudnutelna pochutka detstva, samozrejme z doma krmenej (stopanej) husi. U nas sa este vypekali zvysky koze, tuku na oskvarky a pred dokoncenim sa uvarene droby pridali, trochu opiekli a tak pridali k ryzi s hraskom. Skvela chut aj vona. Vdaka za pripomenutie!
gubics
Pripomína mi to detstvo,milujem toto jedlo. My sme chovali kačky a z tých drobov sme ich robievali tak ako to píšeš vo svojom recepte . Je to výborné chutné jedlo. Žiaľ nie je to rovnakej chuti, keď to pripravujem z kúpenej kačky,tie naše boli oveľa chutnejšie.
mesiar50
Mne tvoje jedlo tiez pripomenulo moje detske casy.
Moja Sahanska starka toto chutne jedlo podavala ako prilohu ku kacaciemu resp.husaciemu masu ked boli v Sahach hody resp.ked sme boli k nim pozvany..Ja som ju robil pred par mesiacmi,ale uz celkom inac.Posekane maso,vnutornosti,na kocky pokrajanu zeleninu a posmazenu cibulu som premiesal s uvarenou ryzou a pridal som koreniny ako do jaternic tj.majoranku,cierne korenie mlete,sol.Dakujem ti za pekne pripomenutie tohto skveleho jedla.
pusta
@gubics , som rada, že ti tento recept pripomína tvoje šťastné detstvo, ked ste chovali vlastné kačky :-)
súhlasím s tebou, to je úplne iná kvalita, úžasná chuť kačacieho mäska i drobov :-)))
mala som už aj kúpené, nedá sa porovnať, hoci sú celkom fajn, tak ako vravíš ty, nie je to to isté, ale aj tak je to výborné.
dakujem za pochvalu
1x gubics
pusta
@mesiar50 - lacikám, no vidíš, tvoja drahá Šahanská babička bola veľmi šikovná, skvelá príloha :-)
u nás na hodoch u mojej drahej babičky to býval teplý medzichod, už u nás doma aj ako príloha, aj samostatné jedlo ako II. chod.
robíš perfektne, lacko, osmažená cibuľka je lepší level, majoránka tam veľmi pasuje. ak ti smiem poradiť, ryžu zalej vývarom a pridaj už uvarené droby i zeleninu asi v polovici a nechaj dodusiť. tá kaša bude mať úplne inú chuť, ešte lepšiu. ryža nasiakne chuťou mäska, vývaru a koreninami vo vývare, bude mať charakter kaše. skús niekedy aj takto a porovnaj, potom mi povieš, či chutilo viac :-)
som rada, že aj tebe toto jedlo pripomenulo detské časy :-)))
dakujem ti za tvoj milý užitočný príspevok a peknú pochvalu.
monika456
mám veľmi rada toto jedlo, naučila ma ho moja babička :) už som ho dávno nerobila, tak vďaka za pripomenutie :)
jarunka
Velmi dobre, chutne jedlo, moja babicka to robievala aj moja mama pokial sme chovali hydinu. Domace je vsetko ovela lepsie ako kupovane.
pusta
@jarunka , áno, starodávne a veľmi chutné jedlo, ako aj ty vravíš :-)
súhlasím, všetko domáce je oveľa lepšie ako kupované. :-)
verím, že z domácej hydiny od mamičky a od babičky, to bolo najlepšie.
dakujem ti za pochvalu.
dosa
Dakujem, esteze listujem Tvoje recepty a nasla tuto skoro zabudnutu dobrotu - si moja favoritka - excelentna kucharka!!!
U nas sa ludaska podavala aj s usmazenou krvou na cibulke, platkami pecienky a husacimi oskvarkami ...:)) s nejakym vybornym krajanym salatikom na kyslo,.. este som to nerobila, ale skusim... nemali sme to na stole dobrych par rokov, naposledy za zivota mamicky - tiez varila s laskou a podobnu kuchynu ako Ty . Tesim sa na Tvoje dalsie dobroty....