Ludaskása-kaša z husacích drobov fotorecept

pusta - fotkapusta, 12. októbra 2014 10:17
Ďalšie recepty »
Ludaskása-kaša z husacích drobov (fotorecept)Foto: pusta

"Ludaskása" je starodávny recept od mojej babičky, pripravuje sa z ryže, koreňovej zeleniny a husacích drobov uvarených v polievke, pridáva sa zelený hrášok, huby alebo aj iné suroviny, kde ako sú doma zvyknutí, niekde má názov "Rucakása", čo znamená hydinovú kašu, kaša preto, lebo na zaliatie ryže sa používa až trojnásobok vývaru, ide o veľmi chutný druhý chod, ev. teplý medzichod pred hlavným jedlom, variant má naozaj veľa, môže sa líšiť dom od domu.

4 - 6
porcie
10 min
príprava
20 min
na 70 - 80 °C

Suroviny

z 1 husi uvarené
z vývaru uvarená
150 g
150 g (alebo sušené)
250 ml
750 ml
1 zväzok posekaná
3 PL
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Pripravila som uvarené husacie droby, uvarenú koreňovú zeleninu kuraciu pečeň, zriedka sa pridáva uvarená vykŕmená husacia pečeň, hoci boli aj také časy:-))), tá sa používa ako samostatná delikatessa v rôznych úpravách, toto je celkom obyčajné jedlo, avšak úžasnej chuti.

    Ludaskása-kaša z husacích drobov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravila som horúci scedený vývar z husacích drobov,....

    Ludaskása-kaša z husacích drobov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...a zelený hrášok.

    Ludaskása-kaša z husacích drobov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Husacie droby - žalúdok, srdce, som pokrájala na plátky aj s kuracou pečeňou, mäso z krídel a krku som obrala a natrhala na menšie kúsky.

    Ludaskása-kaša z husacích drobov (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridala som pokrájanú uvarenú koreňovú zeleninu.

    Ludaskása-kaša z husacích drobov (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    V hrnci som nechala rozpustiť husaciu masť.

    Ludaskása-kaša z husacích drobov (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na rozohriatej masti som opražila ryžu do sklovita,...

    Ludaskása-kaša z husacích drobov (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...zaliala som ju až trojnásobným množstvom horúceho vývaru z drobov, priviedla do varu, a na najnižšom plameni som ryžu dusila prikrytú pokrievkou - asi 10 minút.

    Ludaskása-kaša z husacích drobov (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Až teraz som pridala umytý a scedený zelený hrášok, šampiňóny, mala som sušené, pridala som posekanú čerstvú petržlenovú vňať,...

    Ludaskása-kaša z husacích drobov (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...pokrájané husacie droby s uvarenou koreňovou zeleninou, nesolila som a ani nekorenila, chuť soli a korenín je výrazná už vo vývare, v droboch a zelenine, premiešala, prikryla som znovu pokrievkou a dusila znovu na najnižšom plameni a znovu 10 minút, až sa vstrebala takmer všetka tekutina do ryže.

    Ludaskása-kaša z husacích drobov (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Všetko som nechala dôjsť ešte v pare pod pokrievkou pri vypnutom plameni asi 20 minút a "Ludaskása" - kaša z husacích drobov bola hotová.

    Ludaskása-kaša z husacích drobov (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Potom už nezostalo nič iné, len horúce nabrať do tanierov a pochutnať si na tejto úžasnej dobrote :-)

    Ludaskása-kaša z husacích drobov (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Ide o staré známe obľúbené jedlo úžasnej chuti od našich babičiek, ktoré sa pripravuje s malými obmenami asi v každom dome ináč, známe aj na celom Slovensku. Môže sa podávať ako hlavné jedlo - II. chod, ako teplý medzichod pred hlavným jedlom a tiež ako chutné teplé predjedlo v menšom množstve. Nie je to miešaná ryža s mäsom a zeleninou, ani o žiadne rizoto, je to slaná ryžová kaša, ktorá vznikne zaliatím ryže až trojnásobným množstvom vývaru a nebude snehobiela, bude sfarbená od vývaru ako aj ochutená vývarom, zároveň ide o veľmi dobré využitie drobov a zeleniny z polievky, recept je veľmi variabilný. Prajem Dobrú chuť.:-)))

    Ludaskása-kaša z husacích drobov (fotorecept) - obrázok 13
Recept je zaradený do tagov:




TOPlist