Foto: pusta
"Ludaskása" je starodávny recept od mojej babičky, pripravuje sa z ryže, koreňovej zeleniny a husacích drobov uvarených v polievke, pridáva sa zelený hrášok, huby Zobraziť celý popis"Ludaskása" je starodávny recept od mojej babičky, pripravuje sa z ryže, koreňovej zeleniny a husacích drobov uvarených v polievke, pridáva sa zelený hrášok, huby alebo aj iné suroviny, kde ako sú doma zvyknutí, niekde má názov "Rucakása", čo znamená hydinovú kašu, kaša preto, lebo na zaliatie ryže sa používa až trojnásobok vývaru, ide o veľmi chutný druhý chod, ev. teplý medzichod pred hlavným jedlom, variant má naozaj veľa, môže sa líšiť dom od domu.
porcie
príprava
na 70 - 80 °C
Suroviny
z 1 husi uvarené |
|
z vývaru uvarená |
|
150 g |
|
150 g (alebo sušené) |
|
250 ml |
|
750 ml |
|
1 zväzok posekaná |
|
3 PL |
|
Postup
-
1
Pripravila som uvarené husacie droby, uvarenú koreňovú zeleninu kuraciu pečeň, zriedka sa pridáva uvarená vykŕmená husacia pečeň, hoci boli aj také časy:-))), tá sa používa ako samostatná delikatessa v rôznych úpravách, toto je celkom obyčajné jedlo, avšak úžasnej chuti.
-
2
Pripravila som horúci scedený vývar z husacích drobov,....
-
3
...a zelený hrášok.
-
4
Husacie droby - žalúdok, srdce, som pokrájala na plátky aj s kuracou pečeňou, mäso z krídel a krku som obrala a natrhala na menšie kúsky.
-
5
Pridala som pokrájanú uvarenú koreňovú zeleninu.
-
6
V hrnci som nechala rozpustiť husaciu masť.
-
7
Na rozohriatej masti som opražila ryžu do sklovita,...
-
8
...zaliala som ju až trojnásobným množstvom horúceho vývaru z drobov, priviedla do varu, a na najnižšom plameni som ryžu dusila prikrytú pokrievkou - asi 10 minút.
-
9
Až teraz som pridala umytý a scedený zelený hrášok, šampiňóny, mala som sušené, pridala som posekanú čerstvú petržlenovú vňať,...
-
10
...pokrájané husacie droby s uvarenou koreňovou zeleninou, nesolila som a ani nekorenila, chuť soli a korenín je výrazná už vo vývare, v droboch a zelenine, premiešala, prikryla som znovu pokrievkou a dusila znovu na najnižšom plameni a znovu 10 minút, až sa vstrebala takmer všetka tekutina do ryže.
-
11
Všetko som nechala dôjsť ešte v pare pod pokrievkou pri vypnutom plameni asi 20 minút a "Ludaskása" - kaša z husacích drobov bola hotová.
-
12
Potom už nezostalo nič iné, len horúce nabrať do tanierov a pochutnať si na tejto úžasnej dobrote :-)
-
13
Ide o staré známe obľúbené jedlo úžasnej chuti od našich babičiek, ktoré sa pripravuje s malými obmenami asi v každom dome ináč, známe aj na celom Slovensku. Môže sa podávať ako hlavné jedlo - II. chod, ako teplý medzichod pred hlavným jedlom a tiež ako chutné teplé predjedlo v menšom množstve. Nie je to miešaná ryža s mäsom a zeleninou, ani o žiadne rizoto, je to slaná ryžová kaša, ktorá vznikne zaliatím ryže až trojnásobným množstvom vývaru a nebude snehobiela, bude sfarbená od vývaru ako aj ochutená vývarom, zároveň ide o veľmi dobré využitie drobov a zeleniny z polievky, recept je veľmi variabilný. Prajem Dobrú chuť.:-)))
dakujem za pochvalu.
dakujem za uznanie, tvoju milú pochvalu i 5* s radosťou úprimne prijímam. :-)
máš pravdu, zužitkuje sa všetko, aj mäsko aj zeleninka, aj vývar.
čo si už každý pridá navyše či uberie, to je už len na ňom.
je to také chutné lacné recyklované jedlo. :-)
dakujem za uznanie a doplnenie.
je to veľmi variabilný a chutný recept,.
som rada, že vyvolal v tebe môj recept spomienky na šťastné chvíle s otcom :-)
dakujem ti za pochvalu.
tvoje uznanie ma teší.
vážim si tvoje krásne hodnotenie a dakujem i za 5*
Moja Sahanska starka toto chutne jedlo podavala ako prilohu ku kacaciemu resp.husaciemu masu ked boli v Sahach hody resp.ked sme boli k nim pozvany..Ja som ju robil pred par mesiacmi,ale uz celkom inac.Posekane maso,vnutornosti,na kocky pokrajanu zeleninu a posmazenu cibulu som premiesal s uvarenou ryzou a pridal som koreniny ako do jaternic tj.majoranku,cierne korenie mlete,sol.Dakujem ti za pekne pripomenutie tohto skveleho jedla.
súhlasím s tebou, to je úplne iná kvalita, úžasná chuť kačacieho mäska i drobov :-)))
mala som už aj kúpené, nedá sa porovnať, hoci sú celkom fajn, tak ako vravíš ty, nie je to to isté, ale aj tak je to výborné.
dakujem za pochvalu
u nás na hodoch u mojej drahej babičky to býval teplý medzichod, už u nás doma aj ako príloha, aj samostatné jedlo ako II. chod.
robíš perfektne, lacko, osmažená cibuľka je lepší level, majoránka tam veľmi pasuje. ak ti smiem poradiť, ryžu zalej vývarom a pridaj už uvarené droby i zeleninu asi v polovici a nechaj dodusiť. tá kaša bude mať úplne inú chuť, ešte lepšiu. ryža nasiakne chuťou mäska, vývaru a koreninami vo vývare, bude mať charakter kaše. skús niekedy aj takto a porovnaj, potom mi povieš, či chutilo viac :-)
som rada, že aj tebe toto jedlo pripomenulo detské časy :-)))
dakujem ti za tvoj milý užitočný príspevok a peknú pochvalu.
súhlasím, všetko domáce je oveľa lepšie ako kupované. :-)
verím, že z domácej hydiny od mamičky a od babičky, to bolo najlepšie.
dakujem ti za pochvalu.
U nas sa ludaska podavala aj s usmazenou krvou na cibulke, platkami pecienky a husacimi oskvarkami ...:)) s nejakym vybornym krajanym salatikom na kyslo,.. este som to nerobila, ale skusim... nemali sme to na stole dobrych par rokov, naposledy za zivota mamicky - tiez varila s laskou a podobnu kuchynu ako Ty . Tesim sa na Tvoje dalsie dobroty....