Foto: tinca
Toto bola moja večera na posledný deň v roku. U nás sa robí podobná ako na štedrý večer, oblátky s medom, nejaká ryba, ale Zobraziť celý popisToto bola moja večera na posledný deň v roku. U nás sa robí podobná ako na štedrý večer, oblátky s medom, nejaká ryba, ale už nie kapor, no a kapustnica. Po večeri sa podávajú očká, chlebíky a slané pečivo. Nemôže chýbať dobrá kávička a torta. Ako rybu som si vybrala lososa, tento recept je naozaj veľmi chutný.
porcia
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Pripravíme si suroviny. Porcie lososa pokvapkáme citrónovou šťavou a odložíme na 2 hod. do chladu. Najemno si nastrúhame syr, ja som mala volovec, ale môže byť aj iný tvrdý syr. Vlašské orechy vložíme do mikroténového sáčku a párkrát ich prejdeme valčekom, aby neboli moc najemno.
- 2
Lososa osušíme, posolíme a okoreníme. Na strane kde je koža jemne prejdeme v hladkej múke. Orechy zmiešame s tvrdým syrom, na zmes položíme lososa stranou bez kože a dobre popritláčame. Ak nám ešte zmes zostala tak ju znovu pridáme a pritlačíme. Lososa opekáme na oleji, ja som mala arašidový, ktorý sa tak neprepaľuje najprv stranou kde je koža, potom otočíme na stranu, kde je orechovo-syrová zmes a dopečieme.
- 3
Keďže losos je výnimočná ryba zasluhuje si aj výnimočnú prílohu. Ja som robila zemiakové kolieska vyprážané ako hranolky. Očistíme si zemiaky, v strede urobíme jadrincovačom na jablká dieru, to čo vykrojíme tiež ponecháme. Pokrájame ich na 1 cm krúžky. V slanej vode alebo v mlieku asi 5 min. predvaríme, scedíme, osušíme na servítke a vyprážame v horúcom oleji ako hranolky.
- 4
Podávame teplé, ozdobené plátkami syra a limetkou. Dobrú chuť!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Prajem vela stastia pre tento nastavajuci rok tebe i @babav.
Taktiez ostatnym varechacom.
ja zijem v primorskej krajine a losos jem casto ale najviacej lubim ked si ho urobim takto;
kupim celrho roxreze po dlzke( Mose zbasti hlavu) potom po umyti a ho posolim a dokladnbe posypem koprom z oboch stran vlozim do ielitovho sacku . na tanieri do ladnicki,kazde 4 hodiny obratim hore nohami a to robim 2 dni
k tomu cerstvy biely chlieb-zarucene bude chutnat a zapit poharom chadeneo riezlinku
no skuste a dajte vediet ok?
mam macku a vola sa Misse no a ked pocuje ze brusim noz na ocielke tak momentalne je v kuchyni a caka nasvoju davku,ale raz so myslel na insie a to nebol losos tak ta ohava vyskocila na dresachmatla celu svieckovicu a zizla a tak bol losos k obedu a nie panenka
vela zdravia v Novom roku-
@slappo , ten losos bol iba marinovaný?Tak som to pochopila.
@tinca , ja mám trošku iné poradie..losos je asi na štvrtom,piatom mieste,jedine údený je v popredí,na to nemám mieru.