Losos v orechovo-syrovej kruste

tinca - fotkatinca, 31. decembra 2011
Losos v orechovo-syrovej kruste
Foto: tinca

Toto bola moja večera na posledný deň v roku. U nás sa robí podobná ako na štedrý večer, oblátky s medom, nejaká ryba, ale Zobraziť celý popisToto bola moja večera na posledný deň v roku. U nás sa robí podobná ako na štedrý večer, oblátky s medom, nejaká ryba, ale už nie kapor, no a kapustnica. Po večeri sa podávajú očká, chlebíky a slané pečivo. Nemôže chýbať dobrá kávička a torta. Ako rybu som si vybrala lososa, tento recept je naozaj veľmi chutný.

1
porcia
15 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

200/1 porcia g
50 g /iný tvrdý/
50 g




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. Porcie lososa pokvapkáme citrónovou šťavou a odložíme na 2 hod. do chladu. Najemno si nastrúhame syr, ja som mala volovec, ale môže byť aj iný tvrdý syr. Vlašské orechy vložíme do mikroténového sáčku a párkrát ich prejdeme valčekom, aby neboli moc najemno.

  2. 2

    Lososa osušíme, posolíme a okoreníme. Na strane kde je koža jemne prejdeme v hladkej múke. Orechy zmiešame s tvrdým syrom, na zmes položíme lososa stranou bez kože a dobre popritláčame. Ak nám ešte zmes zostala tak ju znovu pridáme a pritlačíme. Lososa opekáme na oleji, ja som mala arašidový, ktorý sa tak neprepaľuje najprv stranou kde je koža, potom otočíme na stranu, kde je orechovo-syrová zmes a dopečieme.

  3. 3

    Keďže losos je výnimočná ryba zasluhuje si aj výnimočnú prílohu. Ja som robila zemiakové kolieska vyprážané ako hranolky. Očistíme si zemiaky, v strede urobíme jadrincovačom na jablká dieru, to čo vykrojíme tiež ponecháme. Pokrájame ich na 1 cm krúžky. V slanej vode alebo v mlieku asi 5 min. predvaríme, scedíme, osušíme na servítke a vyprážame v horúcom oleji ako hranolky.

  4. 4

    Podávame teplé, ozdobené plátkami syra a limetkou. Dobrú chuť!

    Losos v orechovo-syrovej kruste - obrázok 4

Diskusia k receptu

babav
@tinca , ukoncila si stary rok vybornou vecerou...paci sa mi tvoj recept, ukladam si ho ....urcite podla neho lososa (u nas sa vola salmon)upeciem ...vdaka!
kuchticka
@tinca , mne sa tvoj zvlastny recept tiez paci a istotne taktiez vyskusam, lebo lososa mame radi a robim casto.
Prajem vela stastia pre tento nastavajuci rok tebe i @babav.
Taktiez ostatnym varechacom.
alexdidi
Tiež robím lososa dosť často,tak vyskúšam aj ten tvoj recept,vyzerá výborne....
slappo
no ok
ja zijem v primorskej krajine a losos jem casto ale najviacej lubim ked si ho urobim takto;
kupim celrho roxreze po dlzke( Mose zbasti hlavu) potom po umyti a ho posolim a dokladnbe posypem koprom z oboch stran vlozim do ielitovho sacku . na tanieri do ladnicki,kazde 4 hodiny obratim hore nohami a to robim 2 dni
k tomu cerstvy biely chlieb-zarucene bude chutnat a zapit poharom chadeneo riezlinku
no skuste a dajte vediet ok?
marianne69
Este pred sviatkami som kupila celeho cerstveho lososa,ze bude na stedry vecer,ale utreli ma doma,ze chcu kapra,tak je pokrajany na podkovicky v mrazaku.A tento receptik mi prisiel ako na zavolanie.Poviem pravdu,ze so syrom som este rybu nejedla,lebo ked jem ryby,mali by to byt ryby a ked syr,tak syr.miesaju sa mi tam chute aj ryba aj syr ju maju vyraznu.Ale takto najemnucko obaleny,moze byt dobry.Tak vyskusam.Ale volovec nemam,len emental...
tatranka
@tinca a zabudla som ti popriať pekný,vydarený rok 2012.Veľa zdravia a teším sa na kopec tvojich pekných receptov.Nech ti to varí!

slappo
dakujem moja ale poviem ti dobru perlicku
mam macku a vola sa Misse no a ked pocuje ze brusim noz na ocielke tak momentalne je v kuchyni a caka nasvoju davku,ale raz so myslel na insie a to nebol losos tak ta ohava vyskocila na dresachmatla celu svieckovicu a zizla a tak bol losos k obedu a nie panenka
vela zdravia v Novom roku-
cica2
krásne a lákavo pripravené, ako všetky tvoje krásne receptíky:-))
bozulka
@tinca , výborne to vyzerá,hoci ja lososa moc nemusím,ale u syna som mala na Štedrý večer vývar z lososa s lososovými kledličkami a musím uznať že bol vynikajúci.
@slappo , ten losos bol iba marinovaný?Tak som to pochopila.
tinca
@marienne69 vôbec ten syr nezabije hcuť lososa, so syrom sa netráp, môže byť hocijaký tvrdý, s tými orechami je to bašta @tatranka ďakujem a j ja ti želám úspoešný rok 2012 aj s vareškou. @bozulka u mňa zase na prvých miestach je kapor,losos a pstruh. Vyskúšaj neobanuješ.
bozulka
Dnes som robila lososa podľa tvojho receptu,bolo to chutné,ale príloha bola iba miešaný rukolový šalát.Nič iné sa mi nechcelo.Bolo to chutné.
@tinca , ja mám trošku iné poradie..losos je asi na štvrtom,piatom mieste,jedine údený je v popredí,na to nemám mieru.
tinca
@bozulka dobre si to vyriešila, kľudne stačí šalátik, lebo losos je dosť sýta ryba.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia