Linecké kolieska Deň a noc fotorecept

mariaklara - fotkamariaklara, 16. decembra 2010

Tento recept pečiem už tridsaťtri rokov a mám ho od mojej svokry. Pečiem ho hlavne na Vianoce a na Veľkú noc. Moje deti ho Zobraziť celý popisTento recept pečiem už tridsaťtri rokov a mám ho od mojej svokry. Pečiem ho hlavne na Vianoce a na Veľkú noc. Moje deti ho ľúbia do dnes, keď boli malé nazvali ho jednoducho "Deň a noc", preto, že jedna polovica koliečka bola svetlá, to ako deň, druhá polovica tmavá, omočená v čokoláde, ako noc. Je to veľmi jednoduchý recept.

50 minút
príprava
6-8 minút
na 125-150 °C

Suroviny

120 g
280 g
380 g
150 g




Postup

  1. 1

    Cukor, palmarín a múku spolu zmiesime rukou a vypracujeme hladké cesto. Odložíme na 12 hodín do chladničky.

    Linecké kolieska Deň a noc (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom cesto vyklopíme na pomúčenú dosku (nie na raz, ale na dva krát), rozvaľkáme na 4-5mm hrúbku a vykrajujeme koliečka. Poukladáme na plech (plech netreba potierať tukom) a opatrne pečieme pri teplote 125°-150°C 6-8 min.

    Linecké kolieska Deň a noc (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Necháme vychladnúť, vychladnuté potierame ríbezlovým džemom a spájame dve koliečka spolu proti sebe. Takto pripravené koliečka omáčame do čokoládovej polevy. Omáčame len polovicu koliečka a necháme stuhnúť.

    Linecké kolieska Deň a noc (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takto natieram.

    Linecké kolieska Deň a noc (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

marienka44
@Mariaklara ,paci sa mi recept, aj dekorácia. Ja budem este piect repete vsetkych zakuskov,co som k Vianociam piekla /11 druhov suchych/, lebo dcerka chce vziat ponuknut svojich kolegov v Mníchove. Oni to nepoznaju take vypekanie, ako my. Pochadzaju z Mexika, Portugalska, Spanielska, jedna je z Talianska, Chile a Brazilie a 1 Nemec.
jarunka
Linecke kolieska s dzemom, tych nie je nikdy dost. (aspon u nas nie) Vyzeraju krasne. Tento rok uz asi nestihnem. Po novo roku vyskusam aj takto. Dobra formicka.
mariaklara
marienka44, mamulieka, jarunka, už som prestávala veriť, že si niekto niekedy tento recept pozrie a prečíta, lebo fotky som vkladala neskôr. Skoro každý recept, ktorý v poslednej dobe robím, hneď fotím do mobilu. Problém je však v tom, že ja to neviem vložiť do PC hneď k textu receptu. Až keď príde ku mne dcéra, ak má čas, tak mi to tam vloží. Marienka, tú formičku som zdedila po maminke, ale určite ti budú tieto kolieska chutiť aj keď ich urobíš hoci len, ako hladké kolieska. Ale vieš čo, ja keď som sa vydala, so svokrou sme ich vykrajovali formičkou na košičky, bola to taká väčšia formička asi 5-6cm priemer. Ak ich niekto niekedy skúsite robiť, napíšte mi, že či sa dali spapať? Za úprimú odpoveď, ďakujem!
marienka44
@Mariaklara , este jednu otazocku: Nemozem ich zliepať namiesto s lekvarom tentoraz s nugetou. Lepenych s lekvarom mam vela zakuskov. Aby bola zmena. :-)
mariaklara
Marienka, vieš ten lekvár je kyselkavý a dá tomu dobrú chuť, ak ich natrieš nugetou, potom ich už ale neomáčaj do čokolády. Skús polovicu koliesok natrieť lekvárom, a druhú nugetou. Uvidíš, ktoré budú lepšie.
ata8888
tak a mozem potvrdit ,ze tento recept je najsamlepsi ....vzdy ,ked ich peciem si spomeniem na teba.....moje dievcence ich velmi miluju...
3sandra3
mám rada koláčiky z lineckého cesta a sú krásne,,, tiež ich upečiem na Veľkú noc
cica2
tak tieto krásne kolieska určite spravím na Veľkú noc, vďaka:))
cica2
@mariaklara , teraz som pozrela suroviny, že koľko mám presne navážiť a okolo deviatej spravím cesto a ráno ich budem robiť. Lebo na veľkú noc, som ich nestihla spraviť.Ešte sa chcem opýtať, že prečo musí cesto, až 12 hod. byť v chladničke?....tak zajtra napíšem ako sa podarili ;-)
cica2
@mariaklara , teraz som pozrela suroviny, že koľko mám presne navážiť a okolo deviatej spravím cesto a ráno ich budem robiť. Lebo na veľkú noc, som ich nestihla spraviť.Ešte sa chcem opýtať, že prečo musí cesto, až 12 hod. byť v chladničke?....tak zajtra napíšem ako sa podarili ;-)
cica2
júúj pardon, nešlo mi načítať a teraz mi to hodilo 2x
cica2
@mariaklara , velmi pekne ti ďakujem za receptík, už budem robievať len tieto tvoje. Vyšlo mi 96 ks (nezlepených) a sú výborné, po upečení keď som ich plnila lekvárom, boli hneď mäkučké:))...dávala som višňový lekvár, lebo ríbezlový sa mi už minul.....a aj s cestom sa mi dobre pracovalo:)
cica2
@mariaklara , už konečne viem pridať aj foto do komentárov, tak takto sa mi vydarili:))....nemám takú formičku ako máš ty a rada by som takú zohnala....tak som potom vykrajovala srdiečka, kvietky...

mariaklara
@cica , krásne sa ti vydarili, prepáč, že som sa skôr neozvala. Veľmi ma to hreje pri srdiečku, že si bola spokojná. Ďakujem!
cica2
@mariaklara kedže tvoj recept na linecké koláčiky sa mi už osvedčil a sú výborné (už budem len tieto robievať) tak som ich aj dnes spravila, ešte raz ti ďakujem za recept:-)) ....kúpila som si nové formičky, tak som aj takto vykrajovala


gabcar
Super keksiky, od Velkej noci som ich piekla 5x, mam ich v plechovej krabici - ale o 2 - 3 dni je prazdna.
marianna76
jéj, tu ani vajco nejde... moji chlapci by aj častejšie chceli,aby som im zamiesila.... takto to bude s tvojim receptom častejšie... Dík... blížia sa nepekné dni ohľadom počasia..., tak môžeme ísť na to...
jerica
@mariaklara máš výborné "echt" domáce recepty,aj tento mi pripomenul moju maminku,len ona robila 50 na 50 s orechami , určite si dám do kk vianoce:-)
ywett
Ahoj @mariaklara , robila som toto tvoje výborné linecké, aj túto Veľkú noc a kedže je už naše obľúbené, dala som recept aj na svoj blog, samozrejme zdroj som uviedla teba a ešte raz ďakujem za skvelý recept a posielam aj fotku :-) Dávala som domáci ríbezľový lekvár a maslo a ešte mi pár ostalo, tak ich mám v takej peknej dóze. Prajem všetko dobré a pekný deň! :-)










mariaklara
@iwett-ka , som veľmi rada,že si spokojná, že sa ti pečivko páči a chutí celej tvojej rodinke, s maslom môžu byť ešte chutnejšie, želám Ti príjemný deň! :-))