Lekvár z jahôd a Marshmallow/cukríkov/

eldina - fotkaeldina, 7. mája 2012

síce môže byť v chladničke len 4 týždne,ale toľko nevydrží aj tak..:)

1O minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

1kg, očistené
2PL
1ks
alebo 1 PL van.arómy
100ml
300g




Postup

  1. 1

    Jahody umyť,pokrájať na malé kúsky ,dať do vyššieho hrnca.Posypať hnedým cukrom/alebo bielym a zaliať šťavou z citrónov.Premiešať a nechať 15 minúť stáť/zažrať/.

  2. 2

    Po 15.minútach pridať želírovací cukor a nechať variť........Variť tak dlho,kým masa nezhustne./na malom ohni/.Asi po 4 minútach urobte skúšku hustoty-na malý tanierik si dajte trochu lekváru,ak sa nerozlieva,je hotový.

  3. 3

    Do druhého hrnca si dať šľahačku,vanilkové semienka/či esenciu/ a marshmallows."Variť" len kým sa marshmallows neroztopia.

  4. 4

    ešte také horúce -lekvár a marshmallow-plníme do čistých zaváracích pohárov,vrstvíme si podľa ľubovôle.Fľašky dobre uzavrieť a postaviť na takých 1O minút dolu hlavou........po vychladnutí ich dáme do chladničky,kde vydržia také 4 týždne,viac nie,lebo je tam šľahačka....../takže bud zjesť alebo rozdať/..:)

Diskusia k receptu

kamill23
zaujímavý receptík, chcem sa opýtať- kde sa dá tento lekvár potom použiť?
eldina
@kamill23 ono je to husté ako lekvár,ked je to v chladničke/aj to musí byť/,len na fotke to nie je ešte stuhnuté...ale samozrejme nie do buchiet a tak,,na vianočku,na ozdobu koláčov,na dekorovanie tanierikov,na zmrzlinu,na ovocie,do jogurtov,.. a najmä-len tak vyjedanie lyžičkou..:)) maškrta ako delo..:)
kamill23
dakujem a vyskusam, ked budu dobre jahodky :) vsimla som si ta na zaklade tohto rcp, ale pozrela som aj dalsie tvoje a veela z nich skoncilo v mojej KK :))
eldina
@kamill23 :)))) dakujem,snažím sa dávať recepty,ktoré nie sú na SVK bežné a zároveň nie sú komplikované/to pramení z toho,že som lenivý človek/..:)...ale skôr niečo nápadité..:) @letisia jasné,že môžeš zmiešať,ale myslím,že na tomto jahodovom lekvári je zaujímavé práve to nezmiešanie..:) ale chuťovo je to jedno,to súhlasím
zdenkas
Tak na túto maškrtku sa veľmi teším.Ďakujem za rcp.
nika60
Určite vyskúšam keď budú jahody,lebo toto je pre mňa novinka
eldina
@nika60 ved preto,že idú jahody,som to sem dala,trochu v predstihu..:) život si treba aj trochu osladiť.:))
marienka44
Ovocie so zelir. cukrom sa vari od bodu varu max. 5 min. Ja take lekvare nevarim, lebo sa nedaju pouzit univerzalne, aj do pecenia. :-)
hahaias
super maškrta - určite vyskúšam a zmrzlinu k tomu - deti sa budú olizovať
broni
Keď dozrejú jahody na záhradke, skúsim tento lekvár zamraziť a spraviť z neho zmrzlinu. Ďakujem, ukladám :o)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia