Foto: elisticka
Laskonky som robievala už dlhé roky a tak som chcela vyskúšať urobiť aj celiatické.
porcií
príprava
na 130-80 °C
Postup
-
1
Odvážime si potrebné ingrediencie pomelieme orechy a môžeme ich aj opražiť
-
2
nad parou si ušľaháme sneh z bielkov a kryštálového cukru pridáme citronovú šťavu a šľaháme asi 10 minút a potom pridáme práškový cukor a ešte došľaháme do tuha
-
3
po vyšľahaní pridáme do snehu orechy pomiešané so strúhankou a jemne spracujeme
-
4
na plech vystlaný papierom na pečenie uložíme šablonku na laskonky a stierkou rozotierame hmotu do otvorov ale netlačíme lebo by v otvoroch zostalo málo cesta.
-
5
po rozotretí opatrne nadvihujeme šablonu a papier s laskonkami sa pekne uvoľní.
-
6
laskonky môžeme urovnať lyžicou namočenou vo vode .dáme piecť do vyhriatej rúry na 130stupňov a pečieme asi 15 minút pri zatvorenej rúre a potom znížime teplotu na 80stupňov a medzi dvere rúry dáme korkovy stupeľ alebo varechu a dosušíme do 50 minút.musia byť pekné biele a odliepať sa od papiera.
-
7
polovicu laskoniek natrieme na spodnú stranu džemom
-
8
pripravíme si plnku :do nádoby nakrájame maslo a pridáme cukor , žltko a vanilkový cukor vymiešame do peny.vsypeme orechy a možeme pridať rumovú esenciu a alebo rum a vyšlaháme do peny
-
9
na druhu polovicu laskoniek na spodnú stranu nastriekame plnku a zlepíme spolu plnkovu a džemovú časť.
-
10
a máme napečené:-) odkladáme do plastovej uzavretej nádoby do chladničky(nie papierovej lebo by navlhli) dobrú chuť!
v bezlepkové verzi. Laskonky jsem měla velmi ráda, ale od doby,
kdy držím bezlepkovou dietu, jsem se jich vzdala.
== Ja som taku sablonu dostala davno od "neznamej Janky" zo Slovenska a teraz ich pekavam rada z 12 vajicok, s originalnym zlozenim. Skusim iste par s lekvarom aky bude uspech u nas-prave som dovarila marhulovy.
VDAKA za vsetkych- aj mojich znamych, ktorym umoznujes krasu jedal, ked bojuju s poruchou.
inac skusala som tvoje venceky, podarili sa sice az na druhy pokus ale chutovo boli ozaj vyborne. a zistila som ze si asi musim kupit novy sacok na take "striekacie" veci lebo s tym co mam som sa riadne natrapila:) eliska este raz dik a tesim sa na dalsie receptiky*
potom este vyhladit...