Laskonky-celiatické (fotorecept)

Autor receptu: elisticka

Laskonky som robievala už dlhé roky a tak som chcela vyskúšať urobiť aj celiatické.

20
porcií
90 minút
príprava
50 minút
na 130-80 °C

Postup

  1. Odvážime si potrebné ingrediencie pomelieme orechy a môžeme ich aj opražiť
  2. nad parou si ušľaháme sneh z bielkov a kryštálového cukru pridáme citronovú šťavu a šľaháme asi 10 minút a potom pridáme práškový cukor a ešte došľaháme do tuha
  3. po vyšľahaní pridáme do snehu orechy pomiešané so strúhankou a jemne spracujeme
  4. na plech vystlaný papierom na pečenie uložíme šablonku na laskonky a stierkou rozotierame hmotu do otvorov ale netlačíme lebo by v otvoroch zostalo málo cesta.
  5. po rozotretí opatrne nadvihujeme šablonu a papier s laskonkami sa pekne uvoľní.
  6. laskonky môžeme urovnať lyžicou namočenou vo vode .dáme piecť do vyhriatej rúry na 130stupňov a pečieme asi 15 minút pri zatvorenej rúre a potom znížime teplotu na 80stupňov a medzi dvere rúry dáme korkovy stupeľ alebo varechu a dosušíme do 50 minút.musia byť pekné biele a odliepať sa od papiera.
  7. polovicu laskoniek natrieme na spodnú stranu džemom
  8. pripravíme si plnku :do nádoby nakrájame maslo a pridáme cukor , žltko a vanilkový cukor vymiešame do peny.vsypeme orechy a možeme pridať rumovú esenciu a alebo rum a vyšlaháme do peny
  9. na druhu polovicu laskoniek na spodnú stranu nastriekame plnku a zlepíme spolu plnkovu a džemovú časť.
  10. a máme napečené:-) odkladáme do plastovej uzavretej nádoby do chladničky(nie papierovej lebo by navlhli) dobrú chuť!