Laskonky-celiatické (fotorecept)
Autor receptu: elisticka
Laskonky som robievala už dlhé roky a tak som chcela vyskúšať urobiť aj celiatické.
20 porcií |
90 minút príprava |
50 minút na 130-80 °C |
Postup
- Odvážime si potrebné ingrediencie pomelieme orechy a môžeme ich aj opražiť
- nad parou si ušľaháme sneh z bielkov a kryštálového cukru pridáme citronovú šťavu a šľaháme asi 10 minút a potom pridáme práškový cukor a ešte došľaháme do tuha
- po vyšľahaní pridáme do snehu orechy pomiešané so strúhankou a jemne spracujeme
- na plech vystlaný papierom na pečenie uložíme šablonku na laskonky a stierkou rozotierame hmotu do otvorov ale netlačíme lebo by v otvoroch zostalo málo cesta.
- po rozotretí opatrne nadvihujeme šablonu a papier s laskonkami sa pekne uvoľní.
- laskonky môžeme urovnať lyžicou namočenou vo vode .dáme piecť do vyhriatej rúry na 130stupňov a pečieme asi 15 minút pri zatvorenej rúre a potom znížime teplotu na 80stupňov a medzi dvere rúry dáme korkovy stupeľ alebo varechu a dosušíme do 50 minút.musia byť pekné biele a odliepať sa od papiera.
- polovicu laskoniek natrieme na spodnú stranu džemom
- pripravíme si plnku :do nádoby nakrájame maslo a pridáme cukor , žltko a vanilkový cukor vymiešame do peny.vsypeme orechy a možeme pridať rumovú esenciu a alebo rum a vyšlaháme do peny
- na druhu polovicu laskoniek na spodnú stranu nastriekame plnku a zlepíme spolu plnkovu a džemovú časť.
- a máme napečené:-) odkladáme do plastovej uzavretej nádoby do chladničky(nie papierovej lebo by navlhli) dobrú chuť!