Kedže ako študentka pracujem v cukrarni toto je pravy recept na laskonky ako z cukrárne
Suroviny
6 ks |
|
500 g |
|
500 g (pomleté) |
|
trochu |
|
250 g |
|
PLNKA: | |
250 ml |
|
1 ks (krémový prášok) |
|
1 ks |
|
200 g |
|
80 g |
|
Postup
-
1
Dame si šľahať bielka s 200g kryš.cukru,kým sa budú bielka šľahať dame si do hrnca 300g (kryš.cukru) a zalejeme to troškou vody . POZOR NIE VELA VAZNE LEN TROCHA! Necháme to sporaku a obca miešame,počkáme kým to začne bublikovať a odvtedy to treba priblizne 8-10 minút stále miešať na ohni.
- 2
Odstavime a vlejeme to do vyšľahaného snehu ktory sme šľahali mixérom po celu dobu varenia cukrového roztoku.A nechame to vyšľahať este pár minút.Potom tam vsypeme praš.cukor a orechy.Zamiešame.
- 3
Pripravíme si formu na laskonku kto ju nema a nevie kde ju kúpiť maju ju napriklad v tescu alebo sa da zohnať aj na internete.So smesou treba pracovať rychlo lebo začne rednúť.Zoberieme plech gumenu podložku na pečenie si dame formu,a naňu začneme rozotierať cesto tak aby sa to zaplnilo,zdvihneme formu a podlozku polozime na plech.Dáme piecť na 180 stupňov asi 15 minút.Bude z toho 6 plechov
- 4
PLNKA: Z mlieka,zlatého klasu a van.cukru si uvaríme hustý puding (kašu).Maslo si vyšľaháme s praškovým cukrom a vmiešame to do uvarenej kaše (pudingu).Plnka nastriekame cukrarským vreckom na 1/2 laskoniek a prikrijeme druhou polovicou.Uložime do plastovej dozi a uložime niekde do chladu.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Alebo.... tu je uz vela dobrych receptov na laskonky.
Ak ti tu radia, uvaz co pridavas a hlavne ako to popises, lebo ozaj AJ jednoduche recepty patria na Varechu.
máš moju podporu.Budeš niečo potrebovať poradiť okolo mäsa kľudne mi napíš
Držím palec
je to prvy recept co mi vyskocil dnes na stranku a vobec prvy od teba co citam.
presne pre taketo "Urazky" prave koncim moje komentovanie, nebola to kritika, ALE uvarit sirup ako doporucujes ty, dokaze uz len skuseny cukrar;
A pretoze ty zrejme si odbornicka aj ked len 17 rocna - mas to z knih a zrejme aj z praxe v skole a dobre vies, ze prave v tom vareni cukru je trik! Ked ho nechas 3-5 sekund viacej tak sa ti urobia krystaliky, z ktorych uz neurobis! nic, iba ak sirup rozvaris nanovo.
Inac sneh alebo ak ho pouzivas do plnky by ti ostali hrckave - aj to by vas instruktori mnali ucit ako napravit chybu ked sa vam nieco nepodari.
ale rozpisovat sa tu nejdem lebo by si to zase nepochopila...
Neviem co zle som povedala, musim si zrejme prestudovat tvoje recpety ak ti niekto uz predtym "postrbil kridelka", ver, ze moje komenty su uplne o niecom inom a ked mam nejake pripomienky su tu preto, aby som vysvetlila alebo poradila konstruktivne, nie zhadzovanim - to zase asi ty o nenevies...
a teda-cest tvojej snazivej praci aj tak neviem, preco spominas ..."ja niesom vas fackovaci panák"....
dalej: a na jednoduchost recpetov som myslela vseobecne, ze obcas sa najdu kritiky,ako ked niekto tu nedavno robil prazenicu - ze aj v tom je trik, urobit ju spravne a pre zaciatocnikov dolezite vediet tak isto ako SPRAVNE uvarit cas a nie len zaliat vodou....
vobec som nehovorila o tvojich laskonkach, tak prosim citaj a potom reaguj, nie kazdy recept som povinna tu citat a hlavne ked sa donekonecna opakuju!
Ako tu spominaju, mozno sa z teba stane prave TA slavna cukrarka, ktora tu bude stavat "do laty" vsetkych, tak zdar!
Aj kritika patrí k životu to mi je jasné.Zdravá kritika dokonca človeka usmerňuje a posúva ho ďalej.Ale prepáč určite mi nie je jedno ako sa tá kritika prednesie či pekne,alebo arogantne
ALE aby sa z Varechy nestal portal,kde sa len konstruktivne poucuje,kritizuje a buzeruje...,tym nechcem napisat,ze to robis @honestka .Ja viem,ze chces a myslis len dobre,ze ju to chces naucit a posunut dalej.Ale to sa tu totiz v poslednom case ako vsetci vidime deje.Kopec ludi sa zbalilo,alebo tu prestalo chodit.Kazdy chce len konstruktivne radit,ale ked sa to tyka jeho receptu,tak nadseny az tak nie je.Pri vsetkej ucte k tvojim kucharskym dovednostiam @honestka ,vieme,ze si kucharka number 1,ale vidi sa mi,,ze vyhladavas recepty,kde mozes len konstruktivne radit.Toto dievca ma 17 rokov,uci sa za cukrarku,zrejme nieco o laskonkach na rozdiel odomna vie,ja som ich v zivote nepiekla,ale ked ich budem podla jej receptu robit, budem sa jej pytat,ci to spravit tak alebo onak,budem ju bombardovat a verim,ze mi na rozdiel od perfektnych kucharov aj odpovie...Je dolezite ako sa ta konstruktivna kritika poda,ci mentorsky,alebo s dobrym umyslom alebo arogantne.Kazdy na to reaguje inak.Mne osobne z toho co sa tu v poslednom case deje,je smutno a faktom je,ze to caro Varechy sa vytraca...pred dvoma rokmi sa tu tak konstruktivne nekritizovalo,podali to inak,ale ludia si boli blizsi.Zajdem tu,lebo som zvyknuta aj na ludi,aj co je nove,ale uz to nie je ono...@mimka ak sa ti da dopln si fotecky,pripadne aj s fotopostupom,znie to doveryhodnejsie,inak ti drzim palce v sedemnastich mi prihorel aj puding a prazenicu som ani z panvice dostat nemohla u mna mas Bravoo...ved nemozu byt vsetci profesionali,ale ty raz budes.
- len si kludne uvarte ten sirup podla jej instrukcii a uvidite, ci nepojde do kosa. staci sa pozriet na par odskusanych receptov, /ked nedoverujete tejto stranke tak pozrite ine odbornejsie/ kde uvadzaju presne postup ako sirup varit niekolkorcni vyuceni cukrari - /co ja nie som/; Kde aj vysvetlia preco sa to nemusi podarit a s tym zhrckavenym ozaj neurobite nic.
@ankad. co som take hrozne povedala ze ta boli srdce? citala si bez placu co som napisala? iba sa asi musim velmi polutovat nad tym, ze ti MOJE recepty nevysli ked si taka SKUSENA... ktovie v com to je?
@marianne : je pre mna prekvapujuce ze to beries tak, ze som rypac, JA ze pisem arogante a naviac vyhladavam si urcity typ receptov aby so podpichovala? to ma ozaj tak poznas?
... Mam azda komentovat tie vseobecne, ktorych je tu na 100? v com to pomoze? ale ako zrejme hovorite vacsina TU treba radsej pokoj a varit tak ako sme zvyknuti; Ved ked ozaj niekto povazuje konstruktivne poznamky za kritiky, tak co tu hladame, vsak?
@mimka946 : Precitla som si svoje vety v obidvoch komentoch znova a vyplyva z toho iba jedno, ze som sa vratila v nehvhodnom case, kedze zrejme tu boli receptury aj komenty na autorov o ktorych ja neviem - a teraz ste sa obuli do mna, "HONBA na Honestku"
= co ine som povedala - o tvojich surovinach - o veku, o neskusenosti, - o tom, ze sa z teba moze casom stat ozaj dobra cukrarka /ozaj velka kritika/!
Dnes uz viem co sa stalo a preco si tak burilovo na mna zautocila
bolo to kvoli TVOJIM komentom ktore si mala predtym - precitala som si vsetky tvoje recepty....
Nuz co uz ked necitate konkretne ci lepsie povedane - nevidite rozdiel.
Vysli ste si na LOV a hodili sa vam moje posledne komenty, aj tak nech vam padnu na uzitok -uz ma mate v sieti...
UZ nebudem odpovedat - vyjadrila som vsetko.
citila som v nich tiez len utok na moju osobu a za tieto 2 dni stacilo!
tu uvadzam v skratkach:
..... "Ja viem,..................... Pri vsetkej ucte k tvojim kucharskym dovednostiam ........... ale vidi sa mi, ze vyhladavas recepty, kde mozes len konstruktivne radit....
.."Je dolezite ako sa ta konstruktivna kritika poda, ci mentorsky, alebo s dobrym umyslom alebo arogantne"...
ty by si to chapala inac? tak co si o tom mysliet? nieco inac ako vyjadrit sa tu lopatisticky? ci prepac - ze som to to tak zobrala? ozaj uz neviem...
vysvetlila som co som potrebovala ale kedze sa nadalej nachadzaju komenty, ktore to nechapu davam pohov svojej osobe - stacilo sem nakukat a citat preto sa z tejto diskusie odpajam.
Pri recepte - Laskonky - autorka receptu síce píše:
"Kedže ako študentka pracujem v cukrarni..."
neznamená to, že aj študuje v príslušnom odbore...možno sa mýlim.
Tu to mas pekne popisane varecha.pravda.sk/recepty/macarons-fotorecept/30502-recep...
bod 5,6,7,8 .....a to je len ten sirup :-)
ži a nechaj žiť=var a nechaj variť..:-)
životná múdrosť: radiť treba tomu-kto o radu prosí...
@mimka : tiež som mala pocit, že si reagovala trošku prehnane. Tu to nie je o veku. Mňa tu už tiež mnohokrát upozornili, no ale čo už, v Tvojom veku som ešte nevarila, tak som začiatočník a niečo sa naučím... je to vždy skôr pomoc, nie urážanie. Možno raz budem aj ja čosi vedieť, čím aj ja budem vedieť pomôcť, ale ten čas ešte neprišiel. A pozri, to som už o viac než desať rokov staršia od Teba.
Ale takisto mi prišlo vtipné, prepáč, keď si sa sťažovala, ako Ti tu ľudia krivdia za to že máš 17 (ale ak by si sa pozrela na to očami iných a poznala ako to tu funguje trošku lepšie, vedela by si, že to nebolo ani krivdenie a že to nebolo ani kvôli Tvojmu veku), a potom v recepte ktorý bol skrytý a 2 roky starý si sa ozvala "a čo suroviny a postup?" tak šéfovsky, až som sa musela pousmiať. :)
Tu to nie je o kritike a zhadzovaní a hľadaní chýb, ale o tom, aby sme sa čosi naučili jeden od druhého a zdieľali skúsenosti.
Mne to za ten krátky necelý rok, čo sem chodím, veľmi pomohlo. A tiež pri mnohých receptoch nemám chválospevy do neba... No ak by som sa mala nad všetkým tak vzrušiť, asi by som deň a noc preplakala a zabalila to s varením :)
... Veď sa učíme :)
a stále menšiu mám aj pri mnohých komentároch...
..kto chce psa biť-palicu si nájde..
odporúčam vyskúšať..ľahké na prípravu,recept 100 % vyskúšaný a sú fakt skvelé...plnku môže každý akú chce..:) príjemné pečenie prajem a kopu úspechov..:)
a netliachat dalej haluze z cesty
Nakolko Mimka pracuje v cukrarni, tam ich ucia ulahcit a zrychlit si pracu a urcite tajomstva alebo triky od skusenych cukrarek v cukrarniach kde pecu vo velkom. Pretoze udala cas varenia sirupu, neni s receptom problem. Pracovala som roky pre dve velke cukrarne v Calgary aj tuna pri Vancouveri a 15 rokov sukromneho podnikania, tak viem o com hovorim. V knihach pisu a instruktori ucia podla knihy ale aj zo skusenosti, mala som vynikajuce Svajciara instruktora, kde sme sa naucili aj ine triky, ktore su neni v knihach, ktore nam pomohli a urychlili v zamestnani, v praci s cukrovinkami.
Na vysvetlenie Honestkinej poznamky, "v com to asi je, ze sa mi jej recepty nepodarili, ked som taka skusena cukrarka". Takze tam kde zije ona, v Calgary, je vysoka nadmorska vyska 3000m, preto sa musi uberat z cukru, kypriacich praskov a pridavat tekutina v inych receptoch, v kazdej profesionalnej knihe zo skoly to je napisane, ale nemusi to byt v inych kucharskych knihach. Z tohoto dovodu vsetky recepty sa nepodaria. Isla som vyskusat jej recept, lebo som nevidela pripomienku, ze treba nieco menit, myslela som si, ze ho ma upraveny pre nizky nadmorsku vysku. Z mojej praxe, dodavala som zakusky a torty do restauracie v Toronte a po prichode do Calgary bisvitove cesta nam krachovali, pritom sa pouzila ta ista technika a prisady ako v Toronte, v tom pripade som musela prisposobit recepty na nadmorsku vysku. Spominana Varecharka ma skusenosti a vedomosti z knih a internetu a jej praxi v domacej kuchyne, nie vo velkoobchode alebo v cukrarni. Podotykam, ze davala dobre rady v mnohych komentaroch v predoslych receptoch, ale nie vsetko sa robi presne podla knihy pokial je osvedcene aj inak, pre toto sa netreba rozhorcovat.
Mimka, piekla som ich pri 180C , casovo to mohlo byt asi 15 minut. To som si nevsimla, ked zacali hnednut, tak som ich vybrala. Nakolko takemu mnozstvu orechov, treba ich viacmenej piect, lebo ten plech, co som mala na slabsiu teplotu, akoze susit, ako niektore Varechacky pisali, tak neboli tak naskocene a upecene.
"Naschval" som varila sirup aby skrystalizoval, aby som mohla napisat, aky to malo vysledok. Nic sa nestalo, dalsim miesanim s bielkami sa krystaliky rozpustili a vysledok bol taky, ako prvykrat ked som ich robila.
file:///D:/foto%20ivana/P8220039.JPG
Tvoja snaha iba potvrdila to, co cukrari nech uz ziju v akejkolvek nadmorskej vyske vedia ako facku!
Ak sa niekomu vydari piect aj so zhrckavenym sirupom zrejme je to nahoda, alebo ako u @ankad : len dlhorocnou a naucenou praxou, ktoru prevadza denne v jej business predavanim.
Ostatni si radsej daju zrejme poradit a nevyhodit tak dnesny drahy material do kosa.
Hlavne ak ich chystate na sviatky, ked na mise maju nielen vyzerat ale aj chutit.
Vdaka!
@honestka , ziiadna nahoda to neni ze sa mi podarili, tymto sposobom som ich robila uz niekolkokrat a bez problemu.... a ako hovoris o mne, ze dlhorocnou a naucenou praxou ktoru prevadzam denne predavanim??? Laskonky su neni moja dlhorocna prax a tieto Mimkine som robila po prvy krat ako som uz spominala v januari. A co Ty ides poucovat skusenych cukrarov?
Preco sa @vavan rozliali? v niecom inom urobila chybu. Moje sa nerozliali, a neboli ani zuvackove. Iba ten plech, ktory som nechala na slabsej teplote susit/piect a na dlhsi cas, tie boli zuvackove. Ked sa dava menej orechov do bielkovej peny, vtedy sa susia na slabsej teplote a dlhsie.
@vavan , 15 minut varit cukor na nit je dlho! vtedy sa Ti musel syrup poriadne scukornatiet, tak sa Ti rozliali.
Tieto Laskonky susim/peciem pri 180C v normalnej elektrickej trube priblizne 15 minut (ja som to sledovala, ked trosku stmavli, som kontrolovala, ci su hotove. Nic som na recepte nemenila a ani nemienim menit, mne vychadzaju pekne.
nikto netrvrdil, ze je to ZLY alebo dobry recept.
Vy ste si tu urobili cirkus z diskusie.
a tebe @ankad nikto nebierie tvoje uspechy ci skusenosti, naopak!
Ale uznat by si mala, ze @mimka potrebuje troska viacej cviku v pisani jej receptov.
Aka je cukrarka ci co vari doma ma nezaujima. Bol to pre mna prvy recept od nej co som v ten den videla a keby som si bola precitala jej predchadzajuce, iste by som bola presla mlcanim ako mnoho dasich.
Vyjadrila som sa k jedinej veci, aby si zaciatocnici dali na sirup pozor. Pre teba je to samozrejmost s tolkymi rokmi ktore mas cukrarcine v opasku. Ja chcem teba poucovat? to si kde vycitla?
Vavan hovorila tiez sirupe, k peceniuiba tolko, ze kazdy si pozna svoju ruru a teplotu. nakoniec je o tom dalsia autorkina diskusia;
.
A tvoje dokazove fotky mne ozaj nic neprinesu-po tejto diskusii neviem ako inym, pretoze vsetko ostatne okrem SIRUPU bolo vlastne od veci.
A ked mi chces dalej davat rozumy pouzi TS ktore uz funguju-je neprijemne takto komunikovat a zatahovat ostatnych, ktori uz maju takychto dohadovaciek na tejto stranke po krk.
Tu sa k tomuto uz vyjadrovat nebudem-koncim.