Krémová torta

Lambeth torta (fotorecept)

Autor receptu: redakcia

Prvé torty kedysi boli zdobené maslovým krémom a preto je vintage technika, ktorú dnes celý svet pozná pod názvom lambeth, návratom do starých čias.* "Keď som tento trend objavila, hneď som ho začala používať pri zdobení tort a naši zákazníci si ho veľmi obľúbili," hovorí cukrárka Petra Hübler.

12
porcií
60 (+ chladenie) minút
príprava
20 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme dve dávky piškótového cesta podľa základného receptu na biskvit. Dno dvoch tortových foriem s priemerom 18 cm vystelieme papierom na pečenie a vylejeme do každej polovicu pripraveného cesta. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C asi 20 – 25 minút. Či je korpus upečený, skontrolujeme tak, že trochu prstom pritlačíme povrch, ak zostane jamka, ešte pár minút dopečieme, ak sa cesto vyrovná, korpus je hotový. Korpusy necháme vychladnúť, potom vyberieme z formy a každý rozkrojíme na 2 časti.
  2. Krém: Do misy nad vodným kúpeľom nalejeme tri štvrtiny mlieka a privedieme do varu. Vo zvyšnej štvrtine mlieka rozmiešame pudingový prášok a nalejeme do horúceho mlieka, uvaríme hustejší puding. Prisypeme cukor a miešame, kým sa nerozpustí. Pre dokonalý krém je veľmi dôležité, aby sme cukor primiešali až po zhustnutí pudingu.
  3. Do misy šľahača vložíme na kocky nakrájanú studenú Heru, prilejeme teplý puding a pomocou metličkového nadstavca šľaháme do nadýchanej peny.
  4. Čokoládu roztopíme nad vodným kúpeľom a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Pomocou metličky ju spojíme s polovicou krému. Nakoniec primiešame podľa chuti rum.
  5. Do čokoládového krému zľahka primiešame odkôstkované a odkvapkané zavárané alebo rozmrazené višne.
  6. Čokoládovým krémom s višňami spojíme korpusy. Snažíme sa tortu naplniť čo najdokonalejšie, každá vrstva má byť dokonale rovná, aby sme si boli istí, že to tak je, môžeme použiť aj vodováhu obalenú v potravinárskej fólii. Tortu môžeme dať zachladiť.
  7. Medzitým si podľa želania zafarbíme krém, ktorým budeme tortu ozdobovať - do druhej polovice pripraveného krému primiešame pár kvapiek zeleného potravinárskeho farbiva.
  8. Farbivo dokonale premiešame s krémom, aby sme získali jemne zelený pastelový odtieň.
  9. Tenkou vrstvou krému obtrieme boky aj vrch torty, uhladíme pomocou cukrárskej špachtle.
  10. Pripravíme si ozdobné cukrárske špičky, ktorými budeme na torte vytvárať rôzne vzory.
  11. Krém ešte trochu prifarbíme gélovým farbivom, lebo krémové ozdoby by mali byť o odtieň sýtejšie. Pripravíme si dve vrecká. Do jedného vložíme ozdobnú špičku na vzor, ktorý budeme používať na základné zdobenie. Do druhého vrecka vložíme zafarbený krém a špičku odstrihneme. Vrecko s krémom vložíme do vrecka so špičkou.
  12. Pomocou ozdobných špičiek vytvoríme vzory na spodnom aj hornom obvode torty, aj zvislé zdobenie.
  13. Pomocou špeciálnych špičiek s dvoma otvormi vytvoríme historizujúce girlandy.
  14. Tortu zdobíme podľa svojej fantázie. Pomocou krému zafarbeného ružovým gélovým farbivom môžeme dotvoriť ešte ružičky.
  15. Krém pri nižších teplotách rýchlo tuhne, aby sa nám s ním lepšie pracovalo, môžeme ho na sekundu zohriať v mikrovlnke a potom pomocou metličky premiešať.
  16. Ak sa počas zdobenia krémom pomýlime, vzor nám nevyjde tak, ako by sme si predstavovali, netreba prepadať zúfalstvu, tortu odložíme do chladničky a potom krém, ktorý sa nám nepáči, jednoducho zotrieme nožíkom alebo stierkou a môžeme nanášať nanovo.
  17. Torta by sa mala plniť a zdobiť v deň oslavy, pretože krém v chladničke veľmi tuhne, môže popraskať a torta môže napáchnuť inými potravinami.