Ľahký jemný šalát s kozím syrom, baby špenátom, cherry paradajkami a červenou cibuľou fotorecept

pusta - fotkapusta, 20. februára 2014
Ľahký jemný šalát s kozím syrom, baby špenátom, cherry paradajkami a červenou cibuľou (fotorecept)
Foto: pusta

Milujem kozí syr, zbožňujem jeho úžasnú chuť, kúpila som teraz plnotučný mäkký syr s bielou plesňou na povrchu. Spravila som ľahký šalát osviežujúcej Zobraziť celý popisMilujem kozí syr, zbožňujem jeho úžasnú chuť, kúpila som teraz plnotučný mäkký syr s bielou plesňou na povrchu. Spravila som ľahký šalát osviežujúcej a jemnej chuti zo surovín, ktoré sa harmonicky dopĺňajú. Podávala som s čerstvým pečivom ako samostatné jedlo a bola to ľahká a vynikajúca večera.

2
porcie
10 minút
príprava

Suroviny

120 g
100 g s bielou plesňou
80 g
1/2 ks stredne veľká
z 1/2 ks citrona
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Baby špenát som odstopkovala, umyla pod prúdom tečúcej vody a nechala som ho na cedníku dobre odkvapkať.

    Ľahký jemný šalát s kozím syrom, baby špenátom, cherry paradajkami a červenou cibuľou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ som pokrájala umyté cherry paradajky na polovice a červenú cibuľu na polkolieska, ktoré som nerozobrala, ponechala som ich v celku, do jemných šalátov pridávam červenú cibuľu, ktorá je vhodnejšia pre svoju jemnú chuť.

    Ľahký jemný šalát s kozím syrom, baby špenátom, cherry paradajkami a červenou cibuľou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravila som jemný plnotučný syr La Brique de Chévre s bielou plesňou na povrchu, ktorý má úžasne delikátnu a nakrájala som ho na malé kocky o hrane asi 1 cm.

    Ľahký jemný šalát s kozím syrom, baby špenátom, cherry paradajkami a červenou cibuľou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na veľký tanier som rozložila listy baby špenátu, po ktorom som rozhodila polovičky cherry paradajok, kocky plnotučného kozieho syra s bielou plesňou a položila som polkolieska červenej cibule. Tesne pred podávaním som šalát jemne osolila morskou soľou, poliala citrónovou šťavou a extra panenským olivovým olejom. Podávala som s čerstvo upečeným domácim pečivom rýchlu ľahkú večeru, ktorú si trúfam označiť za úžasnú delikatessu a obom nám fantasticky chutila a bola som veľmi pochválená :-)

    Ľahký jemný šalát s kozím syrom, baby špenátom, cherry paradajkami a červenou cibuľou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kozí syr je veľmi kvalitný zdravý syr úžasnej a jemnej chuti, môžu ho spokojne konzumovať aj pacienti s intoleranciou laktozy a alergiou na kravskú bielkovinu, chorí s rôznymi zažívacími ťažkosťami a iné diéty, tiež veľmi zoslabnutí a starí ľudia, je výživný a vhodný aj pre deti.. Tento šallát môžu aj diabetici, je fantastickým ľahkým osviežujúcim jedlom, ktorý možno podávať ako prílohu k hlavnému jedlu alebo aj samostatne ako ľahké jedlo na obed či večeru. Odporúčam vyskúšať a prajem dobrú chuť :-)

    Ľahký jemný šalát s kozím syrom, baby špenátom, cherry paradajkami a červenou cibuľou (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

jozka2
kukulienka71,Velmi hodnotny clanok,dobre,ze si ho tu dala.
pusta
@kukulienka71 , prečítala som si tebou priložený link, akosi nerozumiem tomu, čo si tým chcela povedať k tomuto šalátu, v akj súvislosti.
tu na SVK si nespomínam, že by išlo o podobnú epidémiu zo surového lstového špenátu ako v USA alebo o vôbec nejakú.
Už 2. deň sme po tejto delikatessnej večeri a nikto znás nemá zaýívacie ťažkosti tohto druhu, tobôž žiadnu Salmonellozu, to by sa už prejavilo do 4 hodín po konzumácii :-)
nie som sama, kto na vareche použil do šalátu surový baby špenát, len minulý týždeň boli až dva a nikto z nich takúto skúsenosť nemal.
v rámci zdravotnej osvety všeobecne ti však dakujem za pridanie linku a článku v ňom, ktorý sa však netýka priamo tohto receptu.
pusta
@jozka2 , tiež som si prečítala ten článok, má len všeobecný informatívny charakter :-)
kukulienka71
@pusta ,chcela som povedať práve len toľko,koľko som napísala: S kupovaným surovým špenátom opatrne!V článku sa jasne píše,že konzumácia surového špenátu z overeného zdroja neprináša riziko...POčula som o tom nedávno,preto som to sem dala.Ja preferujem tepelne upravený špenát,15 sec na 70°C zabíja bakt.E-coli,ktoré na surovom umytom môžu byť...Toľko,nič viac,nič menej:-)Je náhoda,že som ten článok dala pod tvoj recept,ostatné som neregistrovala...
pusta
@kukulienka71 , však v poriadku, ja ten článok chápem len ako všeobecne informatívneho charakteru, preto som sa otvorene spýtala a dakujem ti za odpoved.
a ešte sa ťa spýtam, tým spracovaním, ktoré ty osobne preferuješ, si mala na mysli blanšírovanie ?
hádam by nezaškodila diskusia o špenáte založená zvlášť, asi nikomu z nás.
len pre ostatných podotýkam, že nikdy by som nepridala recept so zdravie ohrozujúcou zeleninou už v rámci jej spracovania, či nejakou inou škodlivou potravinou.
ako z článku vyplýva od @kukulienka71 ňou pridaného linku ide v USA o priame zmrazovanie zberu už na poliach a týka sa najmä zeleniny neumytej v prostredí s kravami a ich výkalmi, netýka sa zeleniny vypestovanej v súkromných záhradách, okrem toho tých kráv je u nás smutne málo - myslela som výlučne zvieratá :-)
ja som tú vetu čítala @kukulienka71 , mne neušla, ale pre istotu ju ešte raz odcitujem pre ustráchaných, opatrných a vyplašených:
..."konzumácia surového špenátu z overeného zdroja neprináša riziko..."
a dodávam, že špenát je listová zelenina mimoriadne zdravá a prepotrebná pre zdravie, teda aj surový baby špenát!!!
nakoniec koľko zdravých RAW receptov tu je, okrem tohoto čo som pridala :-) a nebojte sa surového špenátu!!! práve ten je najhodnotnejší, nie ten rôzne upravený a tepelne spracovaný.
jujoska
tiez si myslim ze je tento clanok uplne zbytocny, a patri do poplasnych sprav, ktore sa objavuju v mediach takmer na dennom poriadku. Infekcie rozneho druhu na nas cihaju vsade, ale pokial sa aspon trivialne starame o primeranu cistotu konzumovanych potravin, tak ano, moze nas nieco postihnut vo vynimocnych pripadoch, ale aby sme sa kvoli niecomu, co velmi nevieme ovplyvnit stresovali pri kazdom nakupe a suste, to uz hranici s psychozou.Od malicka sme, teda aspon ti, co nezijeme v istych osadach, vedeni k tomu, aby sme zeleninu a ovocie pred konzumaciou umyvali, hlavne ked nie je z nasej zahrady, v ktorej vieme co pouzivame... len co ma pobavilo na tom clanku: my sa vraj nemusime bat, lebo nasa technika zberu spenatu nie je tak pokrocila, aby sa zbierala na poli. Akosi autor zabudol, ze len iste percento ludi ma cerstvy spenat slovensky a najma v zime si ho kupujeme odniekadial z EU...
pusta
@jujoska , súhlasím úplne s tebou, zdieľam t voj názor do bodky.
čo všetko by sme potom nesmeli iba z prehnanej hystérie a ako si to výstižne nazvala ty, psychoza z poplašnej správy, dokonca davová psychoza môže z toho byť :-)
treba zachovávať dôsledne základné hygienické pravidlá.
pusta
@sany11 , aj my takéto šaláty zbožňujeme :-)))))
som rada, že aj tento môj sa ti páči :-)
dakujem.
pusta
@eviana milá moja, ved aj oči jedia:-)stará známa kuchárska pravda:-)))
nielen farebne je krásny tento šalát, ale predovšetkým je úžasne chutný a mimoriadne zdravý.
medovnicek
ja mám šaláty veľmi rada aj na tomto tvojom by som si pochutila, len by som si musela vybrať iný syr, kozí akosi nemusím, aj keď viem, že je veľmi zdravý
kukulienka71
@pusta ,@jujoska ,pre istotu zopakujem to,čo som si vybrala z článku ja: konzumácia surového(aj ked umytého)špenátu z neovereného zdroja(aj ten z EU)sa neodporúča kvôli možnej kontaminácii Ecoli baktériou.Tepelná úprava 15 sec na 70°C( podľa mňa stačí naparenie)usmrtí túto nebezpečnú baktériu.Tí,čo mali kvôli tomu nemalé zdravotné ťažkosti,by iste nesúhlasili s tým,že je to poplašná správa,dokonca vyvolávajúca "davovú psychózu".Ak sa dá niečomu predísť,nemali by sme to brať na ľahkú váhu...Toť môj názor.Ak si to dopestuješ vo vlastnej záhrade,môžeš sa tam ísť aj pásť,ak tam predtým nebol dobytok:-)Zase ma prekvapila vaša reakcia,už nie prvý krát...Ale každý nech naloží s informáciou,ktorú som pridala v dobrej viere,ako uzná za vhodné..
pusta
@kukulienka1 , áno, v tom článku tá spomenutá veta, ktorú si vybrala, to sme si už predsa 2x povedali.
pýtala som sa ťa, či špenát blanšíruješ - píšeš, že ho pre istotu zaparíš, teraz upresňuješ čas 15 sec. pri teplote 70 stupňov C. z toho vyplýva, že neblanšíruješ.
to nie je ani zaparenie, para vzniká pri teplote 100 stupňov C, ak sa nemýlim.
tepelnou úpravou však pri teplote 70 stupňov C, tie baktérie určite nezabiješ, ani za 15 sekúnd.
je to síce tepelne upravený špenát, to áno.
ale z takto tepelne upraveného špenátu šalát nikdy nespravíš.
potom by si musela tepelne upraviť aj inú zeleninu, ako napr. hlávkový šalát, rímsky šalát, ľadový šalát, nesmel by byť šalát zo surovej hlávkovej kapusty a celej rady inej zeleniny, nehovorím, že by nesmela k vôli tomu existovať žiadna RAW strava /baktérie/...atd.
stojím si za tým, čo som v predchádzajúcich komentoch napísala.
neber to v zlom, ale len ako diskusiu k tvojmu prvému príspevku, i ked by som bola oveľa radšej, keby si o takejto téme hned na začiatku založila samostatnú diskusiu, toto podľa môjho názoru pod recept nepatrí a ani nepôsobí dobre.nemaj mi to za zlé. to isté si myslím o inom mojom recepte, kde účastníci diskutujú o špalde.
je veľmi zvláštne pre mňa, že ty si sa k receptu ako takému vôbec nevyjadrila...čo si nikde inde nespravila, to ma úprimne mrzí. :-(
dakujem za pochopenie a prajem ti pekný víkend :-)
pusta
@kukulienka71 , prosím, prečítaj si posledný bod č. 5 môjho rceptu, tento šalát je určený najmä pre chorých a garantujem ti, že práve táto diskusia ich odradí od tohto šalátu.
tiež tu pred nedávnom boli až dva šaláty so surovým baby špenátom, ale k nim si žiadne výhrady ani pripomienky tohto druhu nemala.
baobab
nakrajala si zeleninu a syr a co a zasa plno kecov
pusta
@baobab , presne tak :-)
každý si môže hovoriť svoj názor, tak ako ty si ho môžem povedať pod svojim rp aj ja sama :-)
pod inými rp nič také nerobím, ale ty áno.
neberiem ti to - to je tvoje sväté právo :-)aj moje :-)
kukulienka71
@pusta ,nepísala som názor k receptu,lebo ja také typy šalátu nemám moc láske(tak tu je môj názor)inému ale určite chutia.Hneď ma zaujal ten surový špenát.Raw recepty si ja moc nevšímam,nie som zástanca tejto stravy,spomínané recepty mi asi unikli,nemôžem si podrobne prezerať úplne všetko...Para vzniká už aj pri menšej teplote ako 100°C,to vidím,ked čakám,kedy mi konečne zovrie voda dajme tomu na halušky,dlho sa už z nej parí,ale ešte nevrie...Špenát zvyknem pariť krátko,lebo sa okamžite scvrkáva a vidím aj pôsobenie horúcej pary na farbu,tak to tam zbytočne nenechávam...Blanšírovať ho nezvyknem.V tom článku sa jasne píše 15 sec na 70°C zabíja bakterie E-coli,ja nie som odborník,aby som sa s tým tvrdením hádala,verím tomu,je to dobrá stránka,chodím tam častejšie...Mala som poznámku k surovine pod tvojím receptom,dala som ju tam,prečo by som mala otvárať okolo toho diskusiu??Neviem,prečo musíš všetky nie pozitívne reakcie na tvoje recepty brať ako útok????A tobôž som netvrdila,že by si používala zdraviu škodlivé suroviny,čo si neviem tiež prečo spomínala,už z toho zasa robíš kovbojku,prepáč!Však som jasne písala,že ked je to z overeného zdroja špenát,nemalo by tam byť riziko,určite je zdravší surový ako tep.upravený.Nečakala som,že sa mi za ten článok poďakuješ,ale niekomu možno pomôže,ved ber dobrú stránku vecí,moc to berieš osobne,neviem ale z akého dôvodu,nič osobné som tam predsa proti tebe nepísala,či??Dúfam,že sa ukľudníš,dobrú noc ti prajem!
pusta
@kukulienka71 , omyl, zle si pochopila celé, nerobím z toho kovbojku, neberiem to ako osobný útok, skôr sa mi zdá, že ty zotrvávaš tvdošijne na svojom. myslím, že len sme si vymenili názory - to je celé.
nie som presvedčená o tom, že je to overený zdroj. skôr by som povedala, že zrozumiteľne písaný, možno tebe sa môže tak zdať.
nechcem sa s tebou sporiť do nekonečna, ale ver mi, že to čo som napísala, mám určite poriadne podložené, že ako? dám ti do TS.
nechcem sa tu naťahovať, nerobí to dobrotu.
ešte raz - nič v zlom :-)
aj tak si myslím, že toto všetko si mala dať do diskusie!!! a nie sem - bez urážky, bez útoku a bez negatívnej reakcie!!!
a ako posledné - to by si musela tak úzkostlivo pristupovať aj k ostatnej zelenine, najmä k listovej a nič surové by si nesmela konzumovať a zo spareného špenátu, žiaden šalát nikdy nespravíš!
pusta
ešte niečo:
paru nevidíš, para je neviditeľná, vidíš iba kvapôčky vody, ktoré vznikajú kondenzáciou pary nad vriacou vodou, pri jej ochladení vzduchom.

presnejšie:

VODNÁ PARA
Voda vrie pri 100°C. Pri tejto teplote sa vyparuje tak rýchlo, že vodná para utvára v kvapaline bubliny. Vodná para je neviditeľná; čo vidíme unikať z vriacej vody, sú drobnučké kvapôčky
vody, ktoré vznikajú, keď sa horúca para stretáva so studeným vzduchom
yogicek
Milá @pusti čka. Nie je to dôležité ale dovolím si upresniť. Voda nevrie pri 100 stupňoch. Teplota bodu varu vody závisí od tlaku vzduchu nad jej povrchom. Príklad: na Gerlachu uvaríš rovnaké množstvo vody skôr ako v Bratislave. Je tam nižší tlak. Je tam ale ešte viac aspektov ktoré to ovplyvňujú. To by bolo na dlho. Pekný deň Ti prajem.
pusta
@yogicek , áno e o tak, v závislosti od tlaku udaných v kilopascaloch,, ako ty píšeš, to je tak v meteorologii. nechcela som zachádzať až do takých podrobností a ešte dalej, ako je zahrievanie zeme a čím a rôzne efekty na tomto základe, tiež o zrážaní pary nad ľadovcom a pod.. myslím, že ty vieš, o čom som teraz práve hovorila :-)
pod týmto receptom som hovorila o pare pri varení :-)
pusta
milý@yogicek a práve preto som presvedčená, že to všetko pod týmto receptom, o čom sú pod ním tieto diskusie, patrí do extra diskusie a nie sem :-) podobne ako o špalde.
na to presne rubrika:Diskusia" je!!!
tento recept som sem dala predovšetkým pre chorých a pozri, ako sa stratil a vďaka tomuto zanikol, čo mi je nesmierne ľúto :-(
pozri, len koľko ľudí sa vyjadrilo k receptu samotnému, čo je veľká škoda :-( a veľ,mi ma to mrzí...
pusta
@yogicek milý, aj ja tebe prajem pekný deň. :-)
len aby nedošlo k nedorozumeniu, pre istotu upresním: o var vody v bežnej kuchyni v domácnosti voda vrie pri 100 stupňoch C a pri tejto teplote vzniká para, ktorú nevidno :-)
kukulienka71
Kedže sme sa dostali aj k fyzike už:-),urobila som dnes pokus s teplomerom a ohrievanou vodou,mne sa začala para(inak je to skupenstvo vody a je viditeľná,teda ja asi vidím aj neviditeľné:-))tvoriť presne už pri 50°C ,a vždy so stúpajúcou teplotou jej bolo viac a viac,pri pomalinkom ohrievaní trvalo cca 15 min.kým dosiahla teplotu 90°C,ešte stále nevrela ale tých 15 min sa neustále parilo z hrnca...Tento pokus mi zas priniesol nové poznatky,za ten čas by som bola naparila aj nejakú surovinu,takže čo som nemala zmerané,teraz mám a len som sa v tom utvrdila.Nemienim sa tu zase 3 dni hádať a vyvracať niekomu jeho názory,ale názor mám aj ja,aj skúsenosti.V TS som ti to @pusta ,myslím vysvetlila dostatočne,nebudem svoje konania stále obhajovať,tiež si stojím za svojím.Už sa k tejto téme nevyjadrím.
megdesign
@all mate to pomylene... vsetci.... :P

Teplota/bod varu:

Teplota varu je teplota, pri ktorej tlak nasýtených pár sa vyrovná tlaku plynu nad povrchom kvapaliny. Pri vare látky je vyparovanie veľmi silné a pary sa tvoria aj vnútri kvapaliny. Teplota varu látky závisí od tlaku a od čistoty látky.

Vyparovanie vody:

Vyparovanie je skupenská premena, pri ktorej sa kvapalina mení na plyn. Môže to byť iba na voľnom povrchu (teda pod teplotou varu; tzv. vyparovanie v užšom zmysle), alebo v celom objeme (teda pri teplote varu a vyššie; tzv. var). Takáto zmena fáz z kvapalného skupenstva na plynné spotrebúva teplo. Pri vyparovaní si teda kvapalina odoberá teplo z okolia.

PS: zo zmznutej vody/ladu/ sa tiez pari a nemusi to byt pri bode varu :P - sublimacia.
pusta
@kukulenka71 , ked už sme pri tej fyzike,áno, voda má 3 skupenstvá, para je jej plynné skupenstvo, a ešte k tomu bezfarebné.
nemám ani len púhu predstavu, ako by som mohla vidieť bezfarebný plyn - no asi nemám také schopnosti.
podľa tvojho chápania to fyzika nehovorí asi dobre, viac nemám, čo dodať...
tvoju TS som čítala aj odpovedala.
pusta
@megdesign - Marcel, povedal a popísal si všetko veľmi presne. (y)
to je bez debaty :-)
zámerne som do týchto podrobností osobne nezachádzala, aby zase nebolo, že som ješitná, že poúčam, že musím mať za každú cenu pravdu, alebo niečo na ten spôsob :-)
nie, nemusím mať pravdu, to je jednoducho elementárna fyzika, nič iné. ja som to nevymyslela, len logicky akceptovala, nič viac a nič menej.
veľmi pekne ti dakujem.
sracz
... vysoko "gramotná" kombinácia surovín aj v tomto Tvojom rcp, @pusta milá! Kto šalát v takomto prevedení doposiaľ neochutnal, môže len ľutovať! Zdravé, ľahké a chutné! Pokiaľ vies kúpiť aj čerstvý "Romain" šalát, vrelo odporúčam!!!
pusta
@kukulienka71 , rozmýšľala som o tvojom poslednom príspevku z 23.02.2014, aby to mohlo byť tak, ako píšeš, potom by miesto tvojho bydliska muselo mať nadmorskú výšku Gerlachu a Štúrovo má len 109 m n.m.
ak je tvoje meranie teploty pre uvedený proces správne, potom si vôbec neviem predstaviť také kuchárske technologie ako sú:
- pošírovanie 80 - 95 stupňov C /tesne pod bodom varu/
-konfitovanie - dlhé varenie vo vlastnom tuku
- mijoter
sterilizácia - 100 stupňov C
- a mnohé iné.
pri akej teplote by museli prebiehať u teba, aby boli správne realizované.
pusta
a llikvidáciu baktérií už vôbec nie.
pusta
milý@sracz - ferikém drágám, veru, kto tento šalát v tomto prevedení neochutnal, môže len ľutovať! pravdu máš.:-)
zdravé, ľahké, chutné :P
hej, viem kúpiť aj čerstvý "Romain" šalát, už dávnejšie sa chystám na podobnú dobrotu.
teší ma, že kombináciu surovín v tomto mojom receptíku považuješ za vysoko gramotnú :-)))
dakujem ti za úžasné ocenenie.
kukulienka71
@pusta ,načo sa zasa vraciaš k téme?Ďakujem za info,v akej n.m.výške sa nachádzam,nemusím pracne vyhľadávať:-)Mne stačil hrniec s ohrievanou vodou a zavárací teplomer,aby som videla znova to,čo aj predtým už tisíckrát:voda sa vyparuje už aj pri nižšej teplote,ako 100°C(paru vidíme,akokoľvek to popieraš,sú to kvapôčky vody,tak by sme nevideli ani oblaky hádam!)@megdesig n podľa mňa nedal zapravdu nikomu,ty si si jeho výklad vysvetlila ako podopretie tvojho názoru,ale už som vtedy nemala chuť sa naťahovať...ty ale neprestaneš...pod odsekom o vyparovaní vody od @megdesig je jasne písané,že voda sa z voľného povrchu vyparuje aj pri nižšej teplote ako je bod varu.Vyparovanie v celom objeme sa potom koná pri bode rovnajúcom sa a vyššom ako je bod varu.To myslím potvrdzuje práve moje konštatovanie,že sa mi vodné pary tvorili aj pri nižšej teplote a so stúpajúcou ich bolo stále viac a viac...Ja nemám problém s chápaním textu,aj do istej miery odborného...To,čo píšeš dnes,ma už vonkoncom nezaujíma,lebo si sa poriadne odklonila od témy.Kuchárske technológie v mojej kuchyni nechaj,prosím,na mňa,ty ich riešiť nemusíš,poradím si s nimi;-)
pusta
@kukulienka71 , ty si jediný človek na svete, ktorý dokáže vidieť paru.
to, čo vidíš, nie je para, para je bezfarebný plyn a neviditeľný pre každého bez rozdielu. ty vidíš kvapôčky vody, ktoré však už nie sú parou, ale je to už VODA :-)
ja som správne pochopila, čo @megdesign citoval, nenútim nikoho, aby to chápal rovnako, ako je to tam.
čí súhlasíš, či nie, za všetkým, čo som tu napísala, si stojím na 100%!!!
už to nemienim dalej rozoberať, je to naozaj zbytočné :-)
každý si môže zotrvávať na svojom, aj ty, vonkoncom ti v tom nebránim...máš svoju pravdu a ja ti ju neberiem.
hanak
ale, ale, milá @pusta , čo mi to tu už zas stváraš???!!! Uisťujem Ťa, že @kukulienka71 nie je jediná na svete, čo vidí paru. A určite nie sme len dvaja. Takto kamaráti nebudeme, prehodnoť svoje reakcie.
kukulienka71
Ano,to čo vidíme,sú kvapôčky vody,vytvorené vyzrážaním,ked sa teplejšia voda dostane do studenšieho vzduchu,u mňa je toto para,ja na slovíčkach nebazírujem z odborného hľadiska,nad týmito kvapôčkami zvyknem pariť špenát,zeleninu,knedľu apod.Keby si mi nebrala moju pravdu,ako tvrdíš,tak by sme si tu zase nedopisovali:-))sama sebe protirečíš...ak chceš počuť úprimnú pravdu odomňa,myslím si,že ak by som bola dala ten link pod iného recept,ešte ma aj pochváliš,keďže si veľká zástankyňa doma vypestovaných plodín,doma vychovaných zvierat k príprave jedál...Ale tentoraz si špenát kúpila(a nie slovenský,lebo nie je jeho doba) a ja som upozornila práve na rizikový zahraničný.Stúpila som ti na kurie oko a nevieš to uhrať,lebo to tam "nepôsobí dobrým dojmom",ako si sa vyjadrila.TAK.Ty si to zo mňa vytiahla,aspoň každý vidí,že ak sa mi nepáči,priamo poviem hocikomu.Zbytočne si to dnes vyťahovala...
pusta
milý@hanak , nič nestváram.
para je bezfarebný plyn, ktorý je neviditeľný, teda je neviditeľná, vidíš už len malé kvapôčky vody, ktoré vznikli ochladením pary a premeny plynného skupenstva pary na vodu.
čo sa ostatného týka, to nie sú žiadne "moje teórie", to sú zákony fyziky ako takej a holé fakty z odborných kníh a učebníc.
treba si ich poctivo naštudovať a pozrieť.
to je celé, nič viac.
hanak
Ježiši Kriste, odpusť nám naše viny...........................Amen!
pusta
@kukulienka71 , máš pravdu, uprednostňujem predovšetkým domáce potraviny, doma vychované zvieratá i doma vypestované rastliny, a to vonkoncom nemusia byť len slovenské, aspoň ja viem, od koho ich mám. môžu byť aj z blízkeho zahraničia, aspoň v mojom prípade.
ten baby špenát bol z obchodu a bol zdravotne úplne nezávadný, ako aj rada dalších potravín z obchodu.
vždy, ak použijem domáce suroviny, aj to v recepte napíšem a viem, že každý ale tú možnosť ako mám ja, každý ju nemusí mať.
čo sa špenátu týka,nič som z teba nevytiahla :-)
ukáž mi, kde konkrétne som napísala, že je môj domáci? nič také som nenapísala.
prosím ťa, povedz mi, kde to vidíš v texte môjho receptu????
hádam nechceš povedať, že ty v obchode nič také nekupuješ, kupuje ich väčšina z nás.

nie, nestúpila si mi na kurie oko :-)))))
talk ako ty povieš priamo, tak poviem aj ja priamo. a zo spareného špenátu ani ty, ani ja sama a ani nikto žiaden šalát nespraví...
čo sa tej teploty týka ako takej, na tej výslednej skutočnej reálnej teplote varu sa zúčastňuje ešte celá rada faktorov, ktoré tu rozoberať nebudem.
dúfam, že mi moju otvorenosť nemáš za zlé.
dakujem.
kukulienka71
@pusta ,v tomto konkrétnom recepte to nespomínaš,ale rada to zdôrazňuješ vo väčšine svojich receptov,tak som sa aj vyjadrila...Jasné,že šalát neurobíš zo spareného špenátu(hoci teplý šalát sa dá),ale ak surový,tak radšej náš a ešte radšej vlastný...Nerob,že nechápeš!!!!!!!!Ja som nespomínala bod varu ako taký,len v súvislosti s tvorením pary...zachádzaš do zbytočných detailov,do fizyky,do meteorológie apod.už ma zase unavuješ:-(
hanak
@pusta , neprestanem, kým aj Ty neprestaneš:.....ako aj my odpúšťame svojím vinníkom, a neuveď nás do pokušenia.......
pusta
@hanak milý, samozrejme, ž odpúšťam...vlastne nemám čo dpúšať :-)
nechaj ty len pekne Pána Boha na pokoji...
vieš, chlapä, Quod licet Iovi, non licet bovi :-) - čo je dovolené Bohovi, nie je dovolené volovi/ preložené z latinčiny) :-))))))
inak ešte: čo je "Bohove je Bohove..." .... a ja to nie som :DDDD
nádherne si ma úprimne od srdca rozosmial, za čo ti dakujem.
pusta
@hanak milý, samozrejme, že odpúšťam...vlastne nemám čo odpúšťať :-)
nechaj ty len pekne Pána Boha na pokoji...
vieš, chlapä, Quod licet Iovi, non licet bovi :-) - čo je dovolené Bohovi, nie je dovolené volovi/ preložené z latinčiny) :-))))))
inak ešte: čo je "Bohove je Bohove..." .... a ja to nie som :DDDD
nádherne si ma úprimne od srdca rozosmial, za čo ti dakujem.
a prestala som :-)
pusta
@kukulienka71 , ale chápem ťa a veľmi dobre.
nechaj láskavo na mňa, čo robím pod mojimi vlastnými receptami a ako sa pod nimi vyjadrujem, to je moja osobná vec.
dakujem za pochopenie.
pusta
@hanak millý, nič som neotočila.
pristúpila som len na tvoju požiadavku.
I arragend!
hanak
@pusta milá, myslela si ARRANGED?, číííí? Akosi nie som v obraze.
kecemis
Salat je velmi dobry, robievam nieco podobne a urcite urobim aj tento. Ak mozem lepsie by bolo asi pouzit Deus namiesto Iovi.
pusta
@hanak , tak ako si to správne ty napísal.tak to malo byť, dík za opravu.
myslela som, že som zariadila sama so sebou, že nebudem nič hovoriť :-)
pusta
@kecemis- milý mirko, som naozaj veľmi rada, že urobíš aj tento :-)
teší ma, že to ho považuješ za veľmi dobrý.
dakujem za pochvalu :-)
áno, jasne, že ty môžeš, :-) rozumiem, len takto pôvodne znie staré latinské príslovie. aspoň takto sme ho my mali na latine...kedysi veľmi dávno.
kecemis
Mila @pusta - mas pravdu. Nejak som pozabudol na to prislovie. Len som Chcel Jupitera trochu povisit.
pusta
@kecemis - mirko milý, to ma vôbec nenapadlo...bud v pohode.
ale podarilo sa ti teraz ma nádherne nahlas rozosmiať :DDD
dakujem a krásny večer ti prajem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia