Lacný domáci chlebík

katy - fotkakaty, 23. marca 2013
Lacný domáci chlebík
Foto: katy

Anglické chleby sa snažím kupovať čo najmenej lebo sú málo trvácne. Ešte sa mi nestalo že by mi chlieb stvrdol, lebo ho vždy predbehne Zobraziť celý popisAnglické chleby sa snažím kupovať čo najmenej lebo sú málo trvácne. Ešte sa mi nestalo že by mi chlieb stvrdol, lebo ho vždy predbehne pleseň. Robila som ho síce prvý krát, ale od teraz už asi ani chleba nekúpim :) Z tohoto cesta mi vyšli dva cca 740 gramové chlebíky.

30 minút
na 230 °C

Suroviny

6 hrnčekov
7 g
4 ČL
2,5 hrnčekov




Postup

  1. 1

    Na zarobenie cesta treba len pár minút. Potom ho necháme odstáť cca 8 až 10 hodín. Samozrejme všetko záleží od izbovej teploty. Soľ, mletú rascu či semiačka si dávate podľa chuti a potreby. Ja som do tohoto chlebíku nedala semiačka, ale nabudúce dám určite. Do veľkej misky som dala hladkú múku 6 hrnčekov ( hrnček asi 250ml ) pridala som sušené droždie, soľ, rascu, vodu ( dala som 2,5 hrnčeka ) je lepšie mať cesto preimerane hustejšie než veľmi lepkavé. Poriadne pomiešame a necháme stáť cca 10 hodín. Najlepšie je si ho zarobit buď skoro ráno, alebo večer. Misku zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste.

  2. 2

    Po cca 10 hodinách bude cestíčko pekne vykysnuté. Vyklopíme ho z misky na pracovnú dosku kde ho s prstami alebo pomocou valčeku roztiahneme zhruna na hrúbku 3cm. Necháme ho odpočívat cca 10 minút. Ak je cesto príliž lepkavé, môžeme si pomôcť trochou hladkej múky. Cesto si rozdelíme na dve polovice. Z každej polovičky si prekladáme rohy/kraje cesta smerom do stredu a vytvoríme bochník. Dáme naspäť do misky a necháme odpočívať cca 25 minút. Rozohrejeme si rúru na 230°C a dáme do neho formu na pečenie ešte bez cesta. Necháme formu rozohriať. Po 30 minútach dáme do formičky bochník. Zakryjeme ho pokličkou ( ja som použila rovný plech na pečenie na zakrytie ) dáme do rúry a necháme chleba piecť asi 20 až 25 minút. Potom dáme dole pokličku a pečieme dalších cca 10 minút. Chlebík ešte za horúca ide krásne vyklopiť z formičky. Tadááá a môj prvý chlebík je na svete! Dobrú chuť ;)

    Lacný domáci chlebík - obrázok 2

Diskusia k receptu

turistka
@Katy , hrnčekové recepty pochvaľujem a určite raz vyskúšam upiecť aj podľa Tvojho receptu, nechám sa rada prekvapiť.
mracik9
Krásny chlebík a fakt nenáročný,držím palce,nech ti to pečenie dlho vydrží.
ajka1205
Hrnčekové recepty sú u nás veľmi obľúbené a tvoj sa mi veľmi páči v pondelok vyskúšam...nech ti to pečie..
katy
Ďakujem pekne :) treba vyskúšať lebo je perfektný! Práve idem zarábať nové cesto :) mňam mňam




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia