Kysnutý jablčník

anina6 - fotkaanina6, 1. októbra 2012

Keďže jablčok je toho roku neúrekom a dnešné počasie je stvorené na vypekanie, lebo prší a vonku sa veľmi nedá, tak som upiekla manželov Zobraziť celý popisKeďže jablčok je toho roku neúrekom a dnešné počasie je stvorené na vypekanie, lebo prší a vonku sa veľmi nedá, tak som upiekla manželov obľúbený kysnutý jablčník. A tu je recept.

60 minút
príprava
20-30 minút
na 230 °C

Suroviny

1/2 kg
1/2 kocky
2 dcl
1 ks
1 ks
2 ks




Postup

  1. 1

    Múku si nechám postáť pri izbovej teplote a pripravím si kvások. Do 1 dcl mlieka dám lyžicu krystálového cukru a ohrejeme ho aby nebolo horúce ale teplé. Rozmrvíme si 1/2 kocky droždia, pridáme ho do mlieka a necháme vykysnúť asi 10 minút. Samozrejmé môže vykysnúť aj skôr, záleži od izbovej teploty. Takto pripravený kvások vlejeme do preosiatej múky, pridáme 1 vajíčko, za hrsť cukru a asi 2 lyžice oleja. Vymiesime cesto, ktoré necháme nakysnúť na teplom mieste prikryté čistou utierkou.

  2. 2

    Zatiľ čo nám cesto kysne, pripravíme si jablčka, ktoré ošúpeme, nastrúhame a zmiešame s cukrom, vanilkou a škoricovým cukrom. Tieto suroviny dávam odhadom, podľa toho, kto akú má rád hrubú jablkovú plnku.

  3. 3

    Ked je cesto vykysnuté, rozdelím si ho 2 bochníky. Jeden bochník rozvaľkám a preložím na plech. Na to vysypem jablčkovú plnku a prikryjem druhým rozvaľkaným bochníkom. V pohári si rozhabarkujem 1 vajíčko a poriadne ním namažem celý koláč. Nezabudneme ho ešte popichať vidličkou a necháme trochu nakysnúť. Upečieme v rúre na 230 stupňov, asi polhodinku. Čas je orientačný, podľa toho akú máte rúru. Ked sa koláč farbí do zlato hneda, môžeme ho vyberať. Pre istotu si ešte pozrieme aj spodný plát cesta, či je dosť upečený a môžeme servírovať. Samozrejme až po vychladnutí. Dobrú chuť varecháči a varecháčky.

Diskusia k receptu

anina6
dnes som piekla tiež kysnuté záviny s jab lkami a makom




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia