Kysnuté špaldovo-ražné lekvárové koláče fotorecept
Foto: cesminaz
Mám veľmi rada chuť ražnej múky a preto ju rada kombinujem s inými múkami, či už nasladko alebo
naslano ? Tieto kysnuté koláče sú Zobraziť celý popisMám veľmi rada chuť ražnej múky a preto ju rada kombinujem s inými múkami, či už nasladko alebo
naslano ? Tieto kysnuté koláče sú tiež jedny z mojich obľúbených. Sú výborné.
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2021/01/lekvarove-kolace-spaldovo-razne.html?m=1
na 180 °C
Suroviny
250 g |
|
250 g |
|
150 g |
|
3-3,5 dl |
|
1/2 dl |
|
21 g |
|
z 1 citróna |
|
1 PL |
|
1 ks |
|
1 KL |
|
Plnka: | |
podľa chuti |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Do misky dáme obe múky, kryštálový a vanilkový cukor, soľ, nastrúhanú citrónovú kôru a dobre premiešame. Potom pridáme v 2 dl mlieka napučané droždie, smotanu a olej. Tých zvyšných cca 1-1,5 dl mlieka pridávame postupne pri vypracúvaní cesta. Máme dostať od polomäkkého o niečo mäkšie cesto, ktoré sa ešte trocha lepí. Cesto nakoniec pomocou trochy múky krátko vymiesime do tvaru bochníka a dáme na teplejšie miesto kysnúť. Ražná múka je dosť ťažká a preto cesto kysne ťažšie a dlhšie než klasické. Ja ho obvykle nechávam kysnúť 1,5 hodiny.
-
2
Nakysnuté cesto vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika a pokrájame na štvorce. Do každého dáme bohato lekvár a uzatvoríme do tvaru taštičky / batôžka.
-
3
Poukladáme ich na plech s papierom a natrieme vrch žĺtkom, ktoré sme rozmiešali s olejom. Nakoniec dáme ihneď na cca 30 minút piecť do rúry, ktorú sme si už vopred vyhriali na 180 °C.
-
4
Ak chcete, môžete ich hneď po vybratí z rúry natrieť maslom, ale inak nie je to nutné :-)
-
5
Mierne teplé ich podľa chuti posypeme práškovým cukrom :-) Koláče sú naozaj výborné? Najlepšie a najchutnejšie sú v deň pečenia, ale aj na druhý deň sú chutné! Prajem dobrú chuť!
-
6
Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube
Verím, že skúšku neolutuješ :-) Vdaka za nahliadnutie.