Lekvárové koláče
Lekvárové koláče

Kysnuté špaldovo-ražné lekvárové koláče fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 2. novembra 2021
Kysnuté špaldovo-ražné lekvárové koláče (fotorecept)
Foto: cesminaz

Mám veľmi rada chuť ražnej múky a preto ju rada kombinujem s inými múkami, či už  nasladko alebo naslano ? Tieto kysnuté koláče sú Zobraziť celý popisMám veľmi rada chuť ražnej múky a preto ju rada kombinujem s inými múkami, či už  nasladko alebo naslano ? Tieto kysnuté koláče sú tiež jedny z mojich obľúbených. Sú výborné.
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2021/01/lekvarove-kolace-spaldovo-razne.html?m=1

30 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
250 g
150 g
3-3,5 dl
1/2 dl
21 g
z 1 citróna
1 PL
1 ks
1 KL
Plnka:
podľa chuti
Na potretie:
1 ks
1 PL




Postup

  1. 1

    Do misky dáme obe múky, kryštálový a vanilkový cukor, soľ, nastrúhanú citrónovú kôru a dobre premiešame. Potom pridáme v 2 dl mlieka napučané droždie, smotanu a olej. Tých zvyšných cca 1-1,5 dl mlieka pridávame postupne pri vypracúvaní cesta. Máme dostať od polomäkkého o niečo mäkšie cesto, ktoré sa ešte trocha lepí. Cesto nakoniec pomocou trochy múky krátko vymiesime do tvaru bochníka a dáme na teplejšie miesto kysnúť. Ražná múka je dosť ťažká a preto cesto kysne ťažšie a dlhšie než klasické. Ja ho obvykle nechávam kysnúť 1,5 hodiny.

    Kysnuté špaldovo-ražné lekvárové koláče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nakysnuté cesto vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika a pokrájame na štvorce. Do každého dáme bohato lekvár a uzatvoríme do tvaru taštičky / batôžka.

    Kysnuté špaldovo-ražné lekvárové koláče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Poukladáme ich na plech s papierom a natrieme vrch žĺtkom, ktoré sme rozmiešali s olejom. Nakoniec dáme ihneď na cca 30 minút piecť do rúry, ktorú sme si už vopred vyhriali na 180 °C.

    Kysnuté špaldovo-ražné lekvárové koláče (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ak chcete, môžete ich hneď po vybratí z rúry natrieť maslom, ale inak nie je to nutné :-)

    Kysnuté špaldovo-ražné lekvárové koláče (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Mierne teplé ich podľa chuti posypeme práškovým cukrom :-) Koláče sú naozaj výborné? Najlepšie a najchutnejšie sú v deň pečenia, ale aj na druhý deň sú chutné! Prajem dobrú chuť!

    Kysnuté špaldovo-ražné lekvárové koláče (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ďalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu

haji
Neotřelé suroviny, detailní postup, krásný receptík a ještě hezčí fotečky. Další super recept do sbírky od tebe, milá Cesmínko! Díky za sdílení, jsi prostě úžasná pekárka! Krásné pozdravení k vám!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia