Kváskový zemiakový chlieb fotorecept

lenkapav - fotkalenkapav, 15. februára 2014
Kváskový zemiakový chlieb (fotorecept)
Foto: lenkapav

Moj prvy kvaskovy :)

Suroviny

300 g (ražný)
700 g
100 g
25 g
2 ks
400 ml




Postup

  1. 1

    Vymiesame muku s vodou a nechame pol hodinu oddychovat. Potom pridame kvasok, sol a zemiaky a vymiesime nelepive cesto.

    Kváskový zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Prelozime do naolejovanej misy a nechame ca. 45 min. oddychovat.

    Kváskový zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po 45 min. cesto priblizne 2-3x natiahneme a prelozime. Tento postup zopakujeme 2x.

  4. 4

    Cesto rozdelime na dve polovice, vytvarujeme bochniky a sup s nimi do pomucenej osatky. Nechame ca. 2-3 hodiny kysnut.

    Kváskový zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Chlieb vyklopime na plech, ziletkou urobime zarezy a dame piect do vopred vyhriatej rury. Na dne rury mam plech, do ktoreho som hned po vlozeni plechu s chlebmi vyliala 150 ml vody. Piekla som na 250°C 15 min, potom 30 min. na 210°C. Po upeceni prelozime na mriezku a nechame vychladnut.

    Kváskový zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Chuti vyborne. Urcite to nie je moj posledny kvaskovy chlieb:) Foto rezu:

    Kváskový zemiakový chlieb (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

ywett
krásne sa ti vydaril, si šikovná:)
luss44
krásne upečené chleby. Donedávna som piekla väčšinou v pekárničke, pohodlne, ale v poslednej dobe ma baví viac pohrať sa s cestom a upiecť v rúre. Škoda, že si neodfotila v reze, ale iste je dokonalý.
havino
už ked si raz začala kváskový, už neprestaneš, aspon si myslím, ja som už závislá na pečení chleba, pečiva, mne sa včera kvások rozkvasoval 2 x, teraz idem opäť prikrmiť na zajtra, máš ich krásne, dierkavé, o chuti nepochybujem, zemiakové , 5*
lenkapav
Dakujem za pochvaly. Naozaj je chutovo vyborny a manzel povedal, ze este lepsi nejedol :)
@luss44 , foto rezu je uz pridane. Ked som recept pridavala, este chlebik chladol, nemohla som ho nakrojit. To bolo tazke a dlhe cakanie :)
eviana
@lenkapav , prekrásny chlebík, len tak spieva, manžel to vystihol :) Ja chlebíky - vďaka @havino už nejaký ten pátek pečiem, ale kváskový som ešte neskúšala a veru čím ďalej tým viac ma láka prehupnúť sa do kváskového levelu chlebíkového :) Ten Tvoj vyzerá naozaj dokonale :) 5*
martamm
lenkapav, chlebíky sa Ti vydarili naozaj úžasne, tiež pečiem kváskový, najbližšie skúsim podľa Tvojho receptu, dúfam, že sa mi vydarí tak, ako Tebe :)
katka78
@Lenkapav parádny chlieb! Tak sa mi páči, že ho budem musieť aj hneď vyskúšať. Teda akonáhle zjeme chlieb a pečivo, čo som piekla dnes :-)
jozka2
hej lenkapav, ty s tym kosikom zbieras take krasnoty v Rakusku?
natascha1
Krásny chlebík sa ti vydaril. Ja pečiem bez zemiakov, ale vyskúšam jeden pridať.
lenkapav
Dakujem vam za pochvaly, kvaskoveho zaciatocnika to povzbudi do dalsich pokusov ;)
@jozka2 , veru, konecne sme si tu nasli miestecko, kde rastu. Tohto roku ich bolo u nas vela, aj na rozdavanie ;)
stacy77777
prekrásne vydarený, tiež skúšam, raz sa darí, raz veru aj nie, ale dobrý výsledok naozaj stojí za tú námahu
sedmoskaredka
Chlebík je krásny!!!! Neviem čím to je, ale keď ja pečiem kváskový chlieb, ten zemiakový mi oveľa lepšie nakysne ako chlieb bez zemiakov. Preto je zemiakový môj najobľúbenejší. Nabudúce vyskúšam tvoj recept, lebo ja som doteraz používala iné pomery múk. Už teraz sa teším na tie obrovské oči, ktorými na mňa kukne:-)
marienka44
@Lenkapav , ak sa smiem spytat: odkial mas kvasok spaldovy? Obycajne sa robi razny. Ak by si bola tak dobra, napis nam aj pripravu spaldoveho kvasku. Dakujeme a gratulujeme ku krasnemu chlebíku.
katka78
Ešte som chcela dodať, robila som len z polovičnej dávky, jeden menší okrúhly.
sedmoskaredka
Chutí úžasne!!! Ten môj nemal až tak veľa veľkých očí, ale pár ich tam bolo. Zobrala som 40g ražného kvásku a predcesto som zarobila so špaldovou múkou a to som použila ako "kvások" do tohto recptu. Ja pečiem v jenskom skle a keď položím na dno trúby plech na vodu, tak sa mi zospodu dobre neupečie, tak som ho po kontrole klopkaním ešte musela dopekať a to ho trochu zhutnilo. Na chuti ale neubralo!
micap
Ahoj Lenka, tak som piekla podľa tvojho receptíku... a je famózny
monty469
Zemiakovy kvaskovy chlebik prave dopeceny. Ja som pridala este semienka a zamiesila s acidkom. 2hod. Kysol v mise s prekladanim a 2hod. v osatke. Vyzera super rano ho nakrojim. Muky som dala o 100g menej lebo mam mensiu osatku. Inac super receptik, vdaka:-)


1x haji
eva1957
@Monty469 (3.11.2016 21:25)

Dobry den.nechavate cely cas len na linke a nedavate kysnut do chladnicky?
tiginko
napiekla som s 2-stupňovo vedeným špaldovým kváskom a kysnutím po prekladaní cca 18 hodín v chladničke výborný chlebík podľa tohto receptu. Použila som pšeničnú hladkú chlebovú + špaldovú celozrnnú a chcelo to o trošku viac vody. Šupsla som si recept do overených, ďakujem zaň @lenkapav . Inak na to, že je tvoj prvý kváskový, máš ho nádherný :-)


1x haji
hviezda0401
zbiehaju sa mi slinky, chcem sa len pre istotu spytat, co je 300 g kvasok spaldovy? Razny alebo spaldovy? Ide asi o zakvas, nie kvasok,..........? Dakujem




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia