Kváskový pšenično-ražný chlieb fotorecept

siisa - fotkasiisa, 1. októbra 2016
Kváskový pšenično-ražný chlieb (fotorecept)
Foto: siisa

Dnes som piekla takýto klasický kváskový chlieb :)

Suroviny

Cesto :
300 g
100 g
300 g
210 ml vlažná
1 PL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Večer si prikŕmime kvások. Do misy z plastu dáme 2 PL ražného kvásku. Pridáme 150g ražnej chlebovej múky a 150 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame dohladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky. Necháme do rána pri izbovej teplote vykysnúť. Tak 10 - 12 hodín.

  2. 2

    Ráno skontrolujeme kvások. Ak vidíme, že kvások nám vykvasil a má tendenciu klesať je čas zamiesiť cesto. Miesiť môžeme ručne alebo v robote s hákom na miesenie cesta. Ja som miesila v robote. Do misy z robota dáme ako prvý kvások, potom múku a všetky ostatné ingrediencie. Nakoniec si necháme vodu, ktorú po zapnutí robota pomaly lejeme do misy. Cesto miesime tak 15 minút. Premiestnime si ho do plastovej širšej misy, pomocou varechy ho trochu dotvarujeme na bochník. S misou dáme do igelitovej tašky a uzavreté necháme odpočívať 2 hodiny pri izbovej teplote. V priebehu týchto dvoch hodín ho každú polhodinu premiesime tak, že cesto z kraja natiahneme do strany a zatlačíme do stredu. Zakaždým si trochu namúčime ruku.

  3. 3

    Po dvoch hodinách cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Dotvarujeme ho na bochník podľa ošatky akú máme.

    Kváskový pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vložíme ho do ošatky, ktorú poriadne pomúčime, spojom hore.

    Kváskový pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vložíme do igelitovej tašky a necháme kysnúť. Mne kysol 3 hodiny.

    Kváskový pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Takto nám nakysol.

    Kváskový pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do rúry si vložíme plech na ktorom budeme piecť chlieb na strednej mriežke. Na spodok rúry vložíme starší hlboký plech, kde budeme liať vodu. Vyhrejeme si rúru na 230 °C aj s týmito dvoma plechmi. Na väčší lopárik si dáme papier na pečenie. Mierne nakloníme ošatku a aj lopárik s papierom a opatrne preklopíme chlebík na papier na lopári. Otvoríme rúru a z lopárika opatrne zošuchneme chlieb aj s papierom na plech. Ako keď pekár sádže chlieb do pece. S papierom to pôjde ľahko. Rýchlo nalejeme studenú vodu do spodného plechu a zatvoríme rúru. Pečieme 10 - 15 minút. Potom vyberieme spodný plech von z rúry, znížime teplotu na 200 °C a necháme trochu vyvetrať rúru malou štrbinou. Po 20 minútach znížime teplotu na 180 °C a dopečieme ďalších 20 minút. Rúru už nevetráme. Upečený chlieb vyberieme na mriežku, prehodíme cezeň vlhkú utierku. Utierku zložíme hneď ako nám chlebík zmäkne. Necháme potom úplne vychladnúť.

  8. 8

    Tu je chlebík v reze. Aj po vychladnutí bol taký mäkučký, že sa nedal ani krájať.

    Kváskový pšenično-ražný chlieb (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

haji
Další kváskový chlebík, krásný, ošatkový a bez formy! To je ono! Jsi šikulka!
Simonko, jak velkou máš ošatku?! - na kolik kilo, či jak se to počítá?! Já mám nádhradní řešení, takový velký kulatý cedník na nožkách vyložím omoučenou utěrkou. Krásná práce, vůně se táhne až k nám! Jsi šikulka!
siisa
@Haji (1.10.2016 22:09)

Ďakujem veľmi pekne :) Myslím, že táto ošatka je na 1,2 kg. To s tým cedníkom máš super nápad. V pohode ho použi. Držím palce :)
1x haji
martamm
Nemám slov, jednoducho nádherný chlebík, dúfam, že aj mne sa podarí :)))))))))))

A 5* je odo mňa :)))))))))))
1x siisa
siisa
@Martamm (1.10.2016 23:11)

Ďakujem ti milá @Martamm :) určite sa podarí :) jediné na čo musíš dať pozor aby neprekysol . Držím palčeky :)
siisa
@Izabella929 (2.10.2016 07:05)

Ak som dobre pochopila, aj ty si doma pečieš chlebík, no výborne ! Presne ako píšeš milá Izka, je dôležité čo jeme. Ďakujem za milé slová, ktoré vždy potešia :)
1x rein
radost
dievčatko moje...
si mladá a už taká zručná-závidím ti oboje...
ja mať ten chlebík doma-len tak,potažmo s maslom-zjedla bych polku "ve stoje"...:-)
1x siisa
siisa
@Radost (2.10.2016 08:53)

Milá @Radost , vážim si tvoje slová a ešte k tomu tak pekne poukladané :)
marienka44
Krásny chlebík, nemám slov...
V bode 7 píšeš, že nakysnutý chlebík preklopíme na lopárik... atd.
Pod pojmom preklopíme ja rozumiem tak, že strana chleba, čo bola navrchu, príde na spodok, teda na lopárik. Teda hore bude cesto bez tej typickej chlebovej vzorky (pásiky). Prosím, opra ma, ak som zle pochopila celý úkon.
1x siisa
monty469
Dalsi super krasny chlebik mila @Siisa . Snad sa aj ja raz vypracujem tak ako ty .Osatku zatial nemam,ale to sa da nahradit. Si veeelmi sikovna,klobuk dole:-)
2x siisa a balu5
staja
Receptov na domáce voňavé chlebíky a navyše kváskové nikdy nie je dosť a aj tento tvoj je krásny a vydarený. Pripravujem veľmi podobne, len ho počas kysnutia v miske nechávam odpočívať, neskúsila som ho prekladať každú pol hodinu, ale inšpirovala si ma, tak skúsim. Skvelá práca, milá Simonka.
1x siisa
haji
@Siisa (1.10.2016 22:40)
Díky, milá Simonko, za info. Ošatka na 1,2 kg je vlastně tvých chlebíkem z 400 gramů mouky plná až přeplněná. Toto jsem potřebovala vědět pro dokreslení.
To víš, že milovaný cedník s pomoučenou utěrkou používám kdykoliv, když jdu s chlebem mimo formu - kontroluji konzistenci těsta "okem" /tak jako v případě kváskového celozrnného receptu podle tebe/. Tedy při mísení těsta buď uberu vodu, přidám mouku, nebo oboje. "Ošatkový chlebík" musí mít tužší konzistenci těsta, aby udržel tvar na plechu /vyšší level/ a nebo v kastrolu /mám litinový ovál/.
Vyzkouším tento tvůj nový "ošatkový" recept, tedy dodržím gramáž. Moc se mi líbí to štrafování chlebíku z klasické ošatky. Vzhledově je to vyšší level.
Krásnou neděli přeji všem!
1x siisa
siisa
@Marienka 44 (2.10.2016 09:47)

Milá @Marienka , keď mám ošatku na stole, je ošatka dolu, hore je nakysnutý chlebík. Ak idem chlebík preklopiť, tak presne ako hovoríš čo bolo na vrchu pojde dolu, teda to nakysnuté cesto pôjde dolu na lopárik a tým pádom ošatka , ktorá bola dolu, pôjde hore. Potom stačí len ošatku dať preč a pásiky sa nám ukážu. Lebo tie pásiky nám vytvorí práve tá ošatka.
siisa
@Monty469 (2.10.2016 10:01)

Ďakujem ti veľmi pekne milá Monty , a o to či sa ty vypracuješ sa ja vôbec nebojím, veď ty už teraz pečieš ako profík :) Veľmi ti držím palčeky ! Ak chceš piecť chlebíky aspoň každú sobotu, určite si ošatku kúp, stojí to zato.
1x balu5
siisa
@St aja (2.10.2016 10:01)

Moja milá @St ája, ďakujem ti :) Už som vyskúšala rôzne kombinácie múk aj pomery. Tento sa mne páči najviac. Vznikol z veľa mojich pokusov. Aj postup čo tu opisujem je na chlebík, ktorý je od začiatku mäkučký. A pritom je tam aj ražná aj pšeničná múka skoro v rovnakom pomere. Podstata je asi v tom, že tú ražnú tam pridám vo forme kvásku. Takže je dopredu už kvasinkami predpripravená a chlebík nám tak nestvrdne.
siisa
@Haji (2.10.2016 10:24)

Milá @Haji , úplne presne ako píšeš, na chlebík bez formy musí byť tuhšia konzistencia, lebo by sa nám po plechu rozliezol. Preto už keď ho dávaš do misy na kysnutie a tvaruješ z neho guličku nesmie sa roztekať, musí držať tvar. Ak sa čo i len trochu rozteká, späť na dosku a domiesiť pomaly múku a pri tom sledovať ako sa chová cesto. Takto vypracované cesto keď začne kysnúť, kysne na všetky strany. Ale tu sa nemusíme báť, tak to už pri kysnutí musí byť. Teším sa , že vyskúšaš :) Držím palce
afataga
kraaasny, vcera som taky isty videla nazivo, akoby ich jedna mater mala :-)
1x siisa
siisa
@Afataga (2.10.2016 11:02)

Ďakujeem :) No teda, pečieš takéto dobroty a nepošleš, no pekne :D
jack
No ja nemám slov.Niečo nádherné.Chleby v ošatke sa mi veľmi páčia,možno raz skúsim.Šikulka.Mne teraz akosi nevyšiel čas na ten chlebík od teba,ako píšeš ty vo svojich rp.,nový kvások v ceste kysne aj 10-12hodín.Tak to urobím asi v piatok večer aby som mohla v sobotu ráno piecť.Môžem cesto nechať voľne na linke celú noc alebo v chladničke?
1x siisa
siisa
@Jack (2.10.2016 13:59)

Ďakujem ti milá @Jack :) Ja by som takto nekontrolovateľne cesto nenechávala na linke. Veď nevadí, budeš piecť večer v sobotu. Od rána do večera vykysne. Alebo si počkaj radšej na kvások od sestry a bude po probléme.
jack
@Siisa (2.10.2016 14:29)

Ďakujem ti za odpoveď.Urobím podľa teba.Budem piecť v sobotu večer.Peknú slnečnú nedeľu.
1x siisa
siisa
@Jack (2.10.2016 15:36)

Tak to určite urob, budeš mať istotu. Veď on ti bude celý deň kysnúť a ty si môžeš robiť ostatné práce. A večer len šupneš do rúry a pečieš :) Pekný večer.
havino
Simonka, chválim chlebík, na to, že máš 60 % ražnej múky, viem o čom píšem, máš ho krásny. Mám pár rád, aj pre teba, aj pre @haji . Simonka, nie som si istá, či máš túto ošatku na 1,2 kg chlebík, pretože ja miesim cesto na 1,2 až 1,3kg chlebík a bud ide do okrúhlej ošatky, alebo do dvoch týchto menších, aj tie si krátim utierkami, ako vidíš na foto. Do 1,2 kg ošatky miesim, cez 300 g kvások a 550- 600 g múky, čiže cca 900 g spolu s kváskom, plus zákvas, voda ešte. odmeraj si ošatku a porovnáme s týmito mojími malými ošatkami, aby mala @haji v tom jasno, lebo by sa sklamala s výsledkom podľa tvojej gramáže pri tomto chlebíku. Ešte sa spýtam, plech v rúre si nevyhrievaš cca 20 - 30 min pred vložením chleba do nej? to je dosť podstatná vec, kto chce piecť chlebík. Chlebík do ošatky @haji , nie, vôbec nemusí byť tuhšej konzistencii, čím je hydratovanejšie cesto, tým má väčšie dierky, ale tie tiež nie sú podstatné, chuť je dôležitá, ale striedka je jemnejšia. Dôležitá vec je!! pri tvarovaní cesta do ošatky, je následne uťahovanie ked sa tvaruje do ošatky, prekladanie, utiahnutie, zmotávanie, to drží tvar chlebíka po vyklopení z ošatky, aj ked je viac cesto hydratované. Cesto si prekladaj, kapkou oleja vytretou v mise, alebo na linke s naolejovanou rukou, nie je pri tom potrebná múka, až na konci, ked vytvarujem bochník, podľa ošatky, potriem rukami, podľa doby kysnutia, ak kysne na linke, len múkou, ak ide kysnúť v ošatke do chladničky, tak solamylom, lebo sa rado prilepí o ošatku. No a posledné, veľmi ti odporúčam tento pizzový kameň, čo mám na fotke, odkedy ho mám, ani prasklina na spodu chlebíka, ako sa pri nie dosť vyhriatom plechu stalo. Kúpiš v orione. prikladám fotky, aby si si kukla kameň. Mám aj žulu, ale tú som musela dlho nahrievať a zle sa s nim manipulovalo. tento kameň je parádny.


luss44
chlebík krásny, ražnú rada používam, naposledy som aj do žemlí pridala. Môžem potvrdiť radu od @Havino , pizza kameň z Orionu mám už aj ja, včera mal premiéru s pizzou a super, krásne chrumkavá ako nikdy predtým na plechu. Na chlebík si ešte počká pár dní, ale odporúčam kúpiť, prekvapilo ma že nie je vôbec ťažký.
1x siisa
siisa
@Havino (2.10.2016 21:42)

Milá Tánička, ďakujem za rady. Vôbec ani netuším aký má objem tá ošatka, ale ako vidím podľa tvojich bude určite menšia. Chlebíky máš ukážkové . A ten kameň idem kuknúť na nete. Pekný večer
siisa
@Luss44 (2.10.2016 21:55)

Tak to som veľmi rada, ak to má široké použitie. Z akého materiálu je ten kameň ?
siisa
@Luss44 (2.10.2016 22:26)

Ďakujem, kula som to. Píšu, že kameninový materiál.
haji
@Havino (2.10.2016 21:42)
Krásné pozdravení, Tánička, a velké poděkování za vzácné a dobré rady! Jsem samouk, který se pustil do kváskování a jen ze mě třísky létají. Dobrý nápad s tím olejem a hydratovaným těstem. Stejně jako motání. Přiznám se, že jsem nemotala, takže můj chlebík byl tak trochu "utahaný" a dost hutný. Nevadí. Trénink dělá závodníka! A s dobrými přáteli na Vareche všechno půjde k lepšímu! Kámen je úžasná vychytávka, díky za ni! Pokud jde o ošatku, jen ji obhlížím a srovnávám si informace. Tak trochu mě řídí víc než přání můj rozpočet. Hezky si na ni počkám, rozpočet je rozpočet a přání - vydrží čerstvé. Ještě jednou moc děkuji, jsem moc ráda, že se něčemu dobrému naučím! Měj se krásně, milá @Havino !!
1x siisa
danda3
Krásne sa Ti podaril, ja najradšej pečiem bez formy a múku dávam podľa momentálnej nálady, ale vždy je výborný. Super. Môj dnešný krásavec:


2x siisa a haji
siisa
@Danda3 (3.10.2016 16:39)

Ja tvoje chlebíky poznám a už dávno obdivujem :) máš ho krásny !
haji
Hlásím, že dnes jsem provedla tvůj kváskový pšenično ražný chlieb. Vím, kde mám rezervy - kynul v náhradní ošatce 4 hodiny a překynul. Ale nevadí, trénink dělá závodníka, příště si nenechám vnutit žádné jiné úkoly. Je trochu hutnější, menší, ale výýbornýý!! Přeji hezký večer, Simonko a díky za receptík a veškerou pomoc a podporu!
1x siisa
siisa
Milá @Haji , hlavne že chutí, to ostatné sa dostaví časom....ja by som mohla o tom rozprávať. Si zlatá, že si ho skúsila. Nabudúce bude určite vydarený :) Pekný večer
1x haji
havino
@Haji , ak môžem, rada poradím, podelím sa o 3,5 ročné skúseností v pečení kváskových chlebov, nerada čítam, nie, že neúspech, ale nedarenie sa podľa predstáv a ako by mal vyzerať, ked darujem kvások, všetko opíšem do detailov, ak chceš píš na mail tatiana.laky@gmail.com
1x haji
haji
@Havino (5.10.2016 23:20)
Milá Tánička, moc děkuji, písnu. Přeji krásný den! U nás sychravý, ale určo bude krásný. Mávám!
monty469
No @Siisa chlebik upeceny vazi cca. 850g neviem ci to je dost,trochu popraskal, ale to nevadi. Miesto osatky som pouzila misku vylozenu pomucenou utierkou. Pekne sa vyklopil. Dala som aj 100 g spaldovej muky a tym padom menej hladkej psenicnej. Ked vychladne pridam aj foto na reze;-)
2x siisa a haji
siisa
@Monty 469 (8.10.2016 18:39)

Milá @Monty , chlebík máš nádherný. Si neskutočná :) Čoho sa chytíš to sa vydarí. Šikuľka ! Teším sa z tvojich vydarených kváskových výrobkov !
1x haji
haji
@Monty469 (8.10.2016 18:39)
Gratuluji, krásný chlebík, jsi šikulka! Tleskám!
siisa
Krásny chlebík ! Myslím , že aj u vás v rodinke sa udomácni sobotňajšie pečenie kváskového chlebíka. Lebo chuť tohto chleba je neporovnateľná so žiadnym kupovaným :)
enapo
@Luss44 (2.10.2016 22:26)

Ja som skúsila piecť chleba v okruhlej kameninovej panvici červenej od fi delimano čo su všade reklamy a bol výborný
luss44
@Enapo (9.10.2016 14:45)

to verím, kolegyňa má takú istú, pečie v nej koláče a chváli. Už som po nej pokukovala :)
danka61
Ďakujem za výborný recept,chlebík sa vydaril.Pečiem chleby v oválnej mise z jenského skla ,po dlhom čase som sa odvážila aj na kváskové chleby,chcelo to viac praxe,ale už sa darí,občas síce praskne ,ale to nevadí. Váš recept s podrobným postupom je naozaj výborný,ešte raz vďaka.
1x siisa
siisa
@Danka61 (11.10.2016 18:14)

Gratulujem, veľmi ma teší, že sa vydaril, a že chutí. S kváskom to je tak, nie vždy sa vydarí, ale chuť nikdy nesklame. Želám veľa úspechov v kváskovaní :) Ďakujem za milý komentár :)
haji
Ve středu jsem pekla, dokonce jsem ani nebyla v náhradní oštace a poslední kysnutí proběhlo v oválném kastrolu na papíře. Pravda, maloučko se rozlezl, ale byl nádherně očkový, krásně hydratovaný a moc chutný! Přijde mi, že co jsem začala kváskovat, trénuji na mistra improvizace. Krásné odpoledne milá @Siisa !
siisa
Moja milá @Haji , robíš mi velikánsku radosť ! Podľa opisu musel byť úžasný. Hlavné je ak chutí, to je dôležité. Si šikuľka. A ešte keď bude ošatka, to sa ti bude páčiť :) Za chvíľu ti to pôjde len tak od ruky. Viem to sama na sebe, že ten kto skúsi kváskový chlebík a nie je veeeeľmi lenivý, iný už ani nechce :) Prajem aj tebe krásnu sobotu :) ♥
1x haji
haji
@Micap (2.11.2016 18:52)
Blahopřeji, krásný chlebík. Já dnes pekla ten sám, jen můj nebyl tak hezký, jsi šikulka!!
1x siisa
siisa
@Micap (2.11.2016 18:50)

Wooow, na prvý pokus je to úžasné....dúfam že chutil :) len tak ďalej držím palčeky...šikuľka
1x haji
siisa
@Haji (2.11.2016 20:05)

Milá @Haji , určite aspoň chutil a nabudúce bude krajší :) si šikovná, ty sa vypracuješ ;)
1x haji
haji
@Siisa (2.11.2016 21:47)
Díky, Simonko, to víš že je chutný, o tom žádná. Premiéra s novou ošatkou - vysypala jsem ji moc poctivě, těsto jsem měla řidší, dost nakyslo, ale musím si pochválit litinový grilovací tál, ten nemá chybu. Trénink dělá závodníka! Hezký večer!
1x siisa
haji
Průběžné hlášení: další kváskový pšenično ražný ošatkový chlebík včera upečený se povedl! Hurá a ještě jednou hurá! Díky vám, holky moje, Simonka, Tánička a Montík! Včerejší byl nej!! Bezva těsto, vše šlo jako na drátkách, bez časových prodlev a emočních kotrmelců. Těsto kyslo v nové ošatce, kterou jsem pojmenovala "Tánička". Chlebík nádherně udržel tvar, do chvíle než přišla sousedka. Pak nastal zvrat a na vážení, měření nedošlo. Kus ho padl. Změřila jsem výšku: 9,5 cm - krásný malý bochníček /500 g mouky, 300 g rozkvasu, 2,7 dcl vody/. Část chlebíku už hajá v mrazničce. Mé poděkování patří @Siisa @Havino @Monty469 holky moje: spokojenost! Pomohl robot na zpracování těsta, překládání a utahování těsta, už mám vychytán tvar ošatky /díky, Táničko!/, peču na litinovém grilovacím tálu a hlavně nepřeberné rady a zkušenosti mých milých děvčat z Varechy a načtených a napozorovaných zkušeností kváskových amatérek a amatérů ze všech možných stránek na netu. A také děkuji za Boží Pomoc! Krásný den přeji všem!
1x siisa
siisa
@Haji (25.11.2016 09:00)

Tak to teda gratulujem moja milá @Haji . Bolo úplne jasné, že raz k takýmto úspechom príde :) si šikuľka . Tak nech ti to aj naďalej takto pekne pečie :)
1x haji
monty469
@Haji (25.11.2016 09:00)

Mila moja tesim sa s tebou. Dobre poznam ten pocit, ked chlebik je pekny vysoky. Vtedy sa mi chce od radosti tancovat :-)) Ja tiez teraz peciem, nech mame na rano, no je trochu nizsi ako obvykle. Cesto bolo viac hydratovane , asi tam bude pes zakopany. No verim, ze chutovo bude vyborny :-)

2x haji a siisa
jack
Tak moja milá Siisa dnes som piekla tento tvoj chlebík.Je až tak fantastický,že už ostalo len málo.Zajtra robím ďalší.Len nie je až taký vysoký ako by som chcela,treba pravdaže vychytať muchy veď som začiatočník,ale pomaly to ide.Dnes pracoval kvások"Feri"to je od teba,zajtra bude "Dorotka"to je môj založený.Som veľmi zvedavá čo dokáže:-)).Pripájam aj foto.


2x haji a siisa
jack
Aj návšteva veľmi chválila.Mám takú radosť ako malé decko.A ešte v reze.


1x haji
haji
@Jack (8.4.2017 21:44)
Z celého srdce blahopřeji, kráásný chlebík se ti povedl, jsi šikulka, milá @Jack !!
siisa
@Jack (8.4.2017 21:41)

Wooooooooow !!! Ani nevieš ako si ma veľmi potešila a o to viac ak máš aj ty zo svojho dielka radosť :) Tá striedka je super, vidieť, že Feri pracuje na 110 %. Toto je najdôležitejšie. Perfektný je. A časom bude bude aj vyšší, neboj. Si veľmi šikovná, začiatočník a takýto parádny chlebík ! Držím palčeky pri ďalšom kváskovaní moja milá @Jack :) ♥
1x haji
vanilka111
ahoj @Siisa , včera som si kúpila v Orione pizzakamen. Nevieš mi poradiť,či mám aj s jeho použitím najskôr rúru zapariť?


1x siisa
siisa
@Vanilka111 (13.4.2017 15:33)

Tiež pečiem na pizza kameni, keď som si ho kúpila, tak som do vložila do studenej rúry a zohriala som rúru na 250 stupňov. Rúru som nezaparovala. Nechala som ho tam asi 15 minút, potom som vypla rúru a nechala som ju aj s kameňom vychladnúť. Potom som nechala rúru do rána otvorenú a na druhý deň som už piekla chleba. Vždy sa kameň musí dať do studenej rúry a aj s rúrou sa nechá vychladnúť. A pri pečení chleba na kameni, rúru zaparujem. Kameň je super !
zuzanky
Dakujem za recept, konecne mi podla neho vysiel chlebik :) aj ked kysol v chladnicke a trocha nam usuel cas pri peceni :) je uzasny :) 0


1x siisa
siisa
@Zuzanky (4.9.2017 07:38)

Milá @Zuzanky , prepáč že až teraz reagujem, ale chlebík máš naozaj nádherný. Ďakujem aj za foto. Ja tento pečiem úplne od začiatku môjho kváskovania a zostala som pri ňom doteraz. Naozaj len s malými zmenami, máme radi jeho chuť.
natalyuk
Prosím Vás môžem obmeniť pšeničnù múku hladkú za celozrnnú ? 😊 Chcela by som po prvý krát vyskúšať kváskový chlebík , vždy zvyknem robiť z droždia lebo to je rýchlejšie. No keď robí človek z droždia chlebik nie je tak dobre nadýchaný.
1x siisa
siisa
@natalyuk (26.8.2022 07:44)

Celozrnné múky sú ťažšie, preto ich pridávam do chleba opatrne. Ak chcete robiť chleba z celozrnnej múky, dala by som ho upiecť do formy.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia