Kváskový pšenično-ražný chlieb (fotorecept)

Autor receptu: siisa

Dnes som piekla takýto klasický kváskový chlieb :)

Postup

  1. Večer si prikŕmime kvások. Do misy z plastu dáme 2 PL ražného kvásku. Pridáme 150g ražnej chlebovej múky a 150 ml vlažnej vody. Všetko riadne vymiešame dohladka a misu s kváskom dáme do igelitovej tašky. Necháme do rána pri izbovej teplote vykysnúť. Tak 10 - 12 hodín.
  2. Ráno skontrolujeme kvások. Ak vidíme, že kvások nám vykvasil a má tendenciu klesať je čas zamiesiť cesto. Miesiť môžeme ručne alebo v robote s hákom na miesenie cesta. Ja som miesila v robote. Do misy z robota dáme ako prvý kvások, potom múku a všetky ostatné ingrediencie. Nakoniec si necháme vodu, ktorú po zapnutí robota pomaly lejeme do misy. Cesto miesime tak 15 minút. Premiestnime si ho do plastovej širšej misy, pomocou varechy ho trochu dotvarujeme na bochník. S misou dáme do igelitovej tašky a uzavreté necháme odpočívať 2 hodiny pri izbovej teplote. V priebehu týchto dvoch hodín ho každú polhodinu premiesime tak, že cesto z kraja natiahneme do strany a zatlačíme do stredu. Zakaždým si trochu namúčime ruku.
  3. Po dvoch hodinách cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Dotvarujeme ho na bochník podľa ošatky akú máme.
  4. Vložíme ho do ošatky, ktorú poriadne pomúčime, spojom hore.
  5. Vložíme do igelitovej tašky a necháme kysnúť. Mne kysol 3 hodiny.
  6. Takto nám nakysol.
  7. Do rúry si vložíme plech na ktorom budeme piecť chlieb na strednej mriežke. Na spodok rúry vložíme starší hlboký plech, kde budeme liať vodu. Vyhrejeme si rúru na 230 °C aj s týmito dvoma plechmi. Na väčší lopárik si dáme papier na pečenie. Mierne nakloníme ošatku a aj lopárik s papierom a opatrne preklopíme chlebík na papier na lopári. Otvoríme rúru a z lopárika opatrne zošuchneme chlieb aj s papierom na plech. Ako keď pekár sádže chlieb do pece. S papierom to pôjde ľahko. Rýchlo nalejeme studenú vodu do spodného plechu a zatvoríme rúru. Pečieme 10 - 15 minút. Potom vyberieme spodný plech von z rúry, znížime teplotu na 200 °C a necháme trochu vyvetrať rúru malou štrbinou. Po 20 minútach znížime teplotu na 180 °C a dopečieme ďalších 20 minút. Rúru už nevetráme. Upečený chlieb vyberieme na mriežku, prehodíme cezeň vlhkú utierku. Utierku zložíme hneď ako nám chlebík zmäkne. Necháme potom úplne vychladnúť.
  8. Tu je chlebík v reze. Aj po vychladnutí bol taký mäkučký, že sa nedal ani krájať.