Kvasáky
Foto: babkamt

Zo záhrady som priniesla uhorky.Ešte je ich málo ,aby som ich nakladala,tak som z nich spravila kvasáky.

Suroviny

1,5 kg
40 g na liter vody
1 ks




Postup

  1. 1

    Na dva litre vody som dala 80 gramov soli,prevarila som ju. nechala vychladnúť.

    Kvasáky - obrázok 1
  2. 2

    Kým mi vody chladla,tak som umyla uhorky.

  3. 3

    Do studeného nálevu som dala kôpor,hroznové listy,kto nemá,môže dať aj višňové listy,uhorky,zakryla som ich a čakala a čakala,až boli uhorky po pár dňoch jedlé.Takže v nedeľu k obedu podávam kvasáky.

Diskusia k receptu

hubata
k tej gróbskej husacine je to paráda ! Nevieš náhodou @Babkamt ako sa robia kvasáky, tie čo vydržia celú zimu? Toto sú rýchle, ale existujú kvasáky ktoré si zachovajú takúto chuť po celú zimu, nakladajú sa do kameninových nádob ako kapusta. Budeme vám všetci vďační.
frezia68
Pamätám si z detstva,že v našich kvašákoch bol aj konček z čierneho chleba,aby skôr vykvasili.Narobila si chute,už som aj zabudla na recept :-)))
danculka
Nikdy som to nerobila,ale kamoška sa ide zblázniť za nimi,mohla by som to vyskúšať,čo povieš?:)))
ancicka
Aj ja by rada vedieť rcp na kvašáky na celú zimu.
bejaja
aj ja privítam recept na ne, čo vydržia celú zimu.
alexdidi
Dobré to je, ale tiež dávam kôrku suchého chleba na kvasenie....
hubata
Áno, dáva sa "patka" chleba vo veľkosti otvoru vo fľaši, urýchli to kvasenie. Normálne mi drevenie jazyk a to ešte len o nich čítam.....
paveljrk
Tak toto vyskúšam.Všetko mám,aj tie listy z hrozna.Len hrozno nie.Tohoto roku mi vymrzlo až po koreň.
babkamt
Poobede napíšem recept na kvasáky,ktoré vydržia na celú zimu.Práve idem na skype,vnučka z Austrálie sa ozvala,tak asi na 2 hodinky ako obyčajne sa budeme zhovárať,potom idem variť.Sľubujem,nezabudnem.Pokúsim sa to dať ešte dnes na Varechu.
perla61
Super,tieto na "rýchlo" robím tiež s chlebom, ale teším sa na tie od babkamt.
pupavciatko
kvašáky robím rovnakým spôsobom, aj s hroznovými listami. z detstva si pamätám, že starká dávala aj chlebík, ja ho nedávam, vykvasia aj bez neho. ja na zimu kvašáky odkladám takto: ryklokvašky hneď po vykvasení poprekladám do 7 dcl zaváraninových pohárov.nálev, v ktorom sa kvasili scedím a znovu s ním uhorky zalejem, poháre zatvorím a vysterilizujem klasickým spôsobom. nezmäknú, zostanú výborné na celú zimu
pupavciatko
kvašáky robím rovnakým spôsobom, aj s hroznovými listami. z detstva si pamätám, že starká dávala aj chlebík, ja ho nedávam, vykvasia aj bez neho. ja na zimu kvašáky odkladám takto: ryklokvašky hneď po vykvasení poprekladám do 7 dcl zaváraninových pohárov.nálev, v ktorom sa kvasili scedím a znovu s ním uhorky zalejem, poháre zatvorím a vysterilizujem klasickým spôsobom. nezmäknú, zostanú výborné na celú zimu
astheart
Kousek chleba tam maminka dávala taky, ale natlačila je do 5-litrové láhve na těsno a nahoře ještě zajistila takovou dřevěnou špachtličkou, která se k tomu účelu prodávala v drogérii.
1kuchar
máme doma v hrnci kvašáky už týždeň, zaťažené, nebolo veľmi teplo minulý týždeň, chcem sa spýtať, že prečo nám začali plesnivieť, pení slabo ale sú tam také čierne bodky, všetko sme čisto vyumývali a tak naložili, len je tam viac vody asi ako by malo byť, dakujem za rady
klaura
Robím kvašáky, kým sú uhorky ... k uhorkám pridám kôpor, bobkový list, čierne a nové korenie, cibuľu, cesnak, feferónku, petržlenovú vňať, niekedy aj ligurček ... zo všetkého po 1 kúsku ... zalejem letnou slanou vodou, zaťažím pohárom v ktorom je voda a vojde mi do hrdla 5 litrovej flaše. A šup von na slniečko. Nádobu obalím alobalom, kvasenie by malo prebehnúť v tme, aby uhorky nestratili farbu. Na slnku zbelejú ... Ideálne je kvasiť v kameninovej nádobe ...
pusta
@babkamt , mám hlavu v smútku, lebo nemám 5 litrovú sklenenú fľašu. tvoj rp sa mi páči, ak sa nemýlim, máš to v antikorovom hrnci. prepáč, že sa spýtam tak hlúpo, prikryla si to pokrievkou od toho hrnca alebo niečím iným. ďakujem za odpoveď
gourmand
ja robím kvasáky v umelohmotnom kýbliku z billy a tento recept funguje perfektne, nedávam ich na slnko, mám ich v špajzi, zakryjem tannierom, na ktorý ešte nalejm vodu, aby som zamedzil prístupu vzduchu a za týždeň sú hotové. Ak ich chcete mať aj v zime treba tú vodu scediť a prevariť, následne použiť ako nálev.
babkamt
@gourmand , to vedro je dobrý nápad. Nedávno som videla , ako mala moja švagriná fľašku s kvasákmi v čiernej igelitovej taške. To preto , aby boli v tme.
klokanmaros
Dakujem Babkamt, uz som robil kvasaky minuly rok podla tohoto receptu a teraz robim zase, su fantasticke. Tiez vdaka ostatnym za vylepsujuce navrhy ako cesnak a chlieb!