Kvaková polievka, alebo ako prívarok fotorecept
Foto: ancicka
Kvaka je starodávna zelenina,na ktorú sa zabúda.Tvar má podobný repe.Mladá kvaka je chutná a dá sa jesť ako redkovka.Staršia väčšia bulva sa už musí Zobraziť celý popisKvaka je starodávna zelenina,na ktorú sa zabúda.Tvar má podobný repe.Mladá kvaka je chutná a dá sa jesť ako redkovka.Staršia väčšia bulva sa už musí šupať a tepelne upravovať,dusiť spolu so zeleninou,alebo pripraviť ako kašu ,alebo dá sa aj vypražať ako hranolky.Chuť kvaky sa podoba karelabu,ale nebíva drevnatá.Už ako dieťa som ju mala strašne rada.U nás je známa ako KARPEL.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Kvaku olúpeme a pokrájame na tenko.
-
2
Zalejeme vodou asi 2 cm nad,solíme a varíme do mäkká asi 1 hodinu.
-
3
Medzi tým si očistíme mrkvu a zemiaky .Zemiaky pokrájame na kocky a mrkvu postrúhame.Pridáme ku kvake a varíme,kým sa zemiaky neuvaria.Ak máme viac vody,tak varíme odkryté,aby sa voda odparila.
-
4
Potom popučíme,tak aby ostali maličké kúsky zemiakov a kvaky.
-
5
Z masla a múky urobíme tmavšiu zápražku,
-
6
Zápražka by mala byť nie moc tmavá,aby mala príjemnú vôňu a chuť,ktorá dodáva ten pravý "punc".
-
7
Zápražku vlejem do kvaky,necháme prejsť varom a odstavíme.Podávame s vajíčkom a chlebíkom.
je super ked pisete aj info o surovinach, ktore nie su az take zname