Kvaková polievka, alebo ako prívarok fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 12. novembra 2013
Kvaková polievka, alebo ako prívarok (fotorecept)
Foto: ancicka

Kvaka je starodávna zelenina,na ktorú sa zabúda.Tvar má podobný repe.Mladá kvaka je chutná a dá sa jesť ako redkovka.Staršia väčšia bulva sa už musí Zobraziť celý popisKvaka je starodávna zelenina,na ktorú sa zabúda.Tvar má podobný repe.Mladá kvaka je chutná a dá sa jesť ako redkovka.Staršia väčšia bulva sa už musí šupať a tepelne upravovať,dusiť spolu so zeleninou,alebo pripraviť ako kašu ,alebo dá sa aj vypražať ako hranolky.Chuť kvaky sa podoba karelabu,ale nebíva drevnatá.Už ako dieťa som ju mala strašne rada.U nás je známa ako KARPEL.

20 hod minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
2 ks
4 ks
1 kocka
 podľa chuti
1-2 PL
1-2 PL




Postup

  1. 1

    Kvaku olúpeme a pokrájame na tenko.

    Kvaková polievka, alebo ako prívarok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zalejeme vodou asi 2 cm nad,solíme a varíme do mäkká asi 1 hodinu.

    Kvaková polievka, alebo ako prívarok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzi tým si očistíme mrkvu a zemiaky .Zemiaky pokrájame na kocky a mrkvu postrúhame.Pridáme ku kvake a varíme,kým sa zemiaky neuvaria.Ak máme viac vody,tak varíme odkryté,aby sa voda odparila.

    Kvaková polievka, alebo ako prívarok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom popučíme,tak aby ostali maličké kúsky zemiakov a kvaky.

    Kvaková polievka, alebo ako prívarok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z masla a múky urobíme tmavšiu zápražku,

    Kvaková polievka, alebo ako prívarok (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zápražka by mala byť nie moc tmavá,aby mala príjemnú vôňu a chuť,ktorá dodáva ten pravý "punc".

    Kvaková polievka, alebo ako prívarok (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zápražku vlejem do kvaky,necháme prejsť varom a odstavíme.Podávame s vajíčkom a chlebíkom.

    Kvaková polievka, alebo ako prívarok (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

majkaaaa
dobry receptik, v lete som varila kvakovu polievku a velmi sme si pochutnali,nasi predkovia vedeli co je dobre,skoda ze sa na tuto zeleninku zabuda.
rea1
@ancicka , súhlasím s tým, že kvaka je úžasná a chutná zelenina ale má jednu chybu, podľa mňa zásadnú: tu u nás, v bratislave sa nedá pestovať. ani na "dolniakoch" nie. ja som sa s ňou zoznámila až ako dospelá pri návšteve na liptove a priznám sa, že to bola láska na prvý pohľad. alebo lepšie - na prvý hlt. aj som si priniesla semeno, zasadila, vyrástli pekné sadeničky ale buľvy dorástli len na také chcíplotinky a okúsané od nejakých potvor podzemných, ako väčšia reďkovka, najväčšia bola horko ťažko ako tenisák. a vo vavrišove som ich videla krásne, mohutné, pevné a zdravé. :-(( potom ma domáci "poučili", že kvaka je ako liptáci: tvrdá povaha, žiadny luxus nepotrebuje. ofukovať ju v dobrej čiernej zemi, teplo, slnko, to jej nesvedčí ale keď má nie veľmi kvalitnú pôdu s hromadou kamenia, chlad a málo slnka, tvrdé podmienky, vtedy jej je sveta žiť. tak som sa s pestovaním kvaky rozlúčila a odvtedy sa snažím a zháňam. ale až v posledných rokoch sa mi veľmi zriedkavo podarí objednať si ju v jednej predajni bio potravín. nie preto, že je to bio ale preto, že je to KVAKA a inde ju neviem nájsť. takže áno, súhlasím s tebou, je to vynikajúca zelenina.
1x sladdy
micanela
vdaka - nevedela som co to je
je super ked pisete aj info o surovinach, ktore nie su az take zname
gabriele
taketo recepty mam velmi rada... @ancicka Tvoj recept urcite vyskusam...tento rok sa u nas kvake nedarilo...bolo velmi sucho...tak dufam, ze buduci rok bude prajnejsi :)...inac da sa aj nalozit ako kysla kapusta...v Slovinsku a Chorvatsku velmi oblubena zelenina
garanco
Anička, ako píše vyššie @rea1 , karpeľ sa ani u nás (záhrada je neďaleko Košíc) vypestovať nedá, jej veľkosť je ako u malej čiernej reďkovky a vo vnútri býva popretkávaná čiernymi "čiarkami". Tak si na nej pochutíme, keď ju dostaneme spod Tatier (...a spomíname pri tom na rodičov...)
dobryhrncekvar
tento rok sa mi urodila krásna kvaka, žltá odroda, bola väčšia ako kaleráby. Prospela jej vlhká jar. Podotýkam, že nemám skalnatú pôdu ani na poli, ani v záhrade, teploty boli v lete vysoké, ale chodila som polievať aj v auguste zeleninu na pole, lebo nepršalo mesiac....skrátka mala dobrý rok.
rea1
@dobryhrncek , veď len provokuj! ani nevieš, ako ti závidím. ale mať záhradu v ružomberku - to by sa mi tá kvačica sakra predražila! :-))) tu som mohla polievať, nepolievať, div som ju neofukovala, na kolenách neprosila a očami zo zeme neťahala - a ani hni. ani jeden rok nebola nič moc, hoci sme ju skonzumovali, ale bola to škoda zeme a snahy. :-(( nuž, čo už. nuž, nič už.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia