Kurča s limetou a cesnakom

irenaw - fotkairenaw, 9. júna 2012
Kurča s limetou a cesnakom
Foto: irenaw

Podľa Donny Hay. Prekonalo moje očakávania...

15 minút
príprava
80 minút
na 200 °C

Suroviny

1 ks celé
1 hlavička
2 ks
podľa chuti
1 hrsť
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Videla som včera (alebo predvčerom?) tento recept v TV. Očaril ma surovinami a jednoduchosťou. A dnes ma úplne dostal chuťou.

  2. 2

    Kurča umyjeme, osušíme, osolíme. Cesnak očistíme od vrchnej šupy, ale strúčiky nešúpeme. Limety umyjeme a rozdelíme na 1/4. (Mali to byť citróny, ale nezohnala som bio a netrúfla som si dať obyčajné, keď sa to malo piecť aj so šupou.) Tymian opláchneme a osušíme. Do brušnej dutiny kurčaťa vložíme pár strúčikov cesnaku, 2 štvrťky limety, polovicu množstva tymianu, trochu soli. Nohy zviažeme spolu. Do pekáčika dáme trochu oleja, vložíme kurča, ostatné limety, strúčiky cesnaku a tymian. Posolíme a pofŕkame olejom. Zatvoríme a vložíme do studenej rúry. Zapneme na 200°C a pečieme hodinu. Potom odokryjeme a zapečieme do chrumkava.

    Kurča s limetou a cesnakom - obrázok 2
  3. 3

    Príloha :-D... Maličké nové zemiaky, olivový olej, tymian a cesnak, zabalené do grilovacieho alobalu a vložené ku kurčaťu v polovici pečenia. Mohlo by to byť aj v plechu, ale žiadny sa mi vedľa jenského skla nezmestí. Nabudúce bude prílohou ryža alebo bulgur, tá šťava z kurčaťa je famózna. Trošku som sa obávala, čo povie moja konzervatívnejšia polovička. Recept bol schválený s hodnotením: "výborné".

    Kurča s limetou a cesnakom - obrázok 3
  4. 4

    Na základe komentárov som trošku hľadala na internete a našla som nejaké rady, ako nahradiť citrónový tymian. Citrónová tráva alebo citrónová verbena alebo klasický tymian v menšom množstve ako citrónový a k nemu čerstvá citrónová kôra. Nemám to odskúšané.

Diskusia k receptu

afataga
super !!! velmi sa mi paci recept, bylinky aj ja vela pouzivam, citronovy tymian je uzasny, tak toto isto urobim, musi to byt vyborne
danila
kde sa dá zohnať citrónový tymian??bez toho to asi nebude ono...
michsamant
Vyborne kuriatko, ja ho este pred koncom pecenia pokvapkam troskou medu a zapeciem, ta stava je potom vyborna (ale aj kuriatko).
irenaw
ďakujem vám všetkým :-) @danila asi najskôr na nejakom zeleninovom trhu, v obchode neviem. alebo cez internet sadeničku, ja ho mám na parapete a darí sa mu výborne. nedávno boli bylinky aj v Baumaxe. @michsamant určite vyskúšam, ďakujem za tip.
alexa61
Vyzera to super, len co by sa stalo, keby som dala obycajny tymian? Pokazila by som to?
tiziana
to musí určite chutiť, vyzerá to moc lákavo :-) tiež nemám ten citrónový tymián, škoda :(
izabella929
vyzerá fantasticky...) práve rozmýšlam, čo s kuracinou...možno bude podľa tvojho receptu.-) dík..
irenaw
@alexa61 @tiziana našla som, že sa dá nahradiť citrónovou verbenou alebo cirónovou trávou. iný spôsob čerstvo strúhanou citrónovou kôrou a k tomu obyčajný tymian v menšom množstve ako citrónový. tuším to doplním do receptu :-). ďakujem vám všetkým
marianne69
...kukám,že som prešvihla pár Tvojích vynikajúcich receptov,geniálna úprava kuriatka,to bude čosi pre toho môjho a ja si tam prišupnem pár morčacich krídiel...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia