Kurča s limetou a cesnakom

Autor receptu: irenaw

Podľa Donny Hay. Prekonalo moje očakávania...

15 minút
príprava
80 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Videla som včera (alebo predvčerom?) tento recept v TV. Očaril ma surovinami a jednoduchosťou. A dnes ma úplne dostal chuťou.
  2. Kurča umyjeme, osušíme, osolíme. Cesnak očistíme od vrchnej šupy, ale strúčiky nešúpeme. Limety umyjeme a rozdelíme na 1/4. (Mali to byť citróny, ale nezohnala som bio a netrúfla som si dať obyčajné, keď sa to malo piecť aj so šupou.) Tymian opláchneme a osušíme. Do brušnej dutiny kurčaťa vložíme pár strúčikov cesnaku, 2 štvrťky limety, polovicu množstva tymianu, trochu soli. Nohy zviažeme spolu. Do pekáčika dáme trochu oleja, vložíme kurča, ostatné limety, strúčiky cesnaku a tymian. Posolíme a pofŕkame olejom. Zatvoríme a vložíme do studenej rúry. Zapneme na 200°C a pečieme hodinu. Potom odokryjeme a zapečieme do chrumkava.
  3. Príloha :-D... Maličké nové zemiaky, olivový olej, tymian a cesnak, zabalené do grilovacieho alobalu a vložené ku kurčaťu v polovici pečenia. Mohlo by to byť aj v plechu, ale žiadny sa mi vedľa jenského skla nezmestí. Nabudúce bude prílohou ryža alebo bulgur, tá šťava z kurčaťa je famózna. Trošku som sa obávala, čo povie moja konzervatívnejšia polovička. Recept bol schválený s hodnotením: "výborné".
  4. Na základe komentárov som trošku hľadala na internete a našla som nejaké rady, ako nahradiť citrónový tymian. Citrónová tráva alebo citrónová verbena alebo klasický tymian v menšom množstve ako citrónový a k nemu čerstvá citrónová kôra. Nemám to odskúšané.