Foto: lekorica
V dnešnej dobe je veľmi ťažké nájsť kvalitné potraviny. Pomaly už ani nevieme, čo jeme. Preto som sa rozhodla vyskúšať urobiť domácu šunku a Zobraziť celý popisV dnešnej dobe je veľmi ťažké nájsť kvalitné potraviny. Pomaly už ani nevieme, čo jeme. Preto som sa rozhodla vyskúšať urobiť domácu šunku a zistiť, či je tu cítiť nejaký rozdiel medzi kupovanou a doma robenou šunkou.
príprava
na 80 °C
Postup
-
1
Kuracie alebo morčacie prsia a stehno asi 800g nakrájame na kocky.
-
2
200g mäska pomelieme, aby nám šunka dobre držala po kope.
-
3
Do mäska pridáme vodu zmiešanú s cukrom, soľou a želatínou.
-
4
Všetko spolu miešame aspoň 15 minút, pokiaľ sa nám neuvoľní bielkovina z mäska. Všetko je to také husté a lepkavé.
-
5
Zmes naplním do sáčku, ktorý je už vložený do šunkovaru.
-
6
Vrchnák zavriem a šunkovar vložím na 48 hodín do chladničky.
-
7
Po dvoch dňoch varím asi 1h 30m na 80 stupňov. Nechám vychladnúť a vložím ešte na 6h do chladničky.
- 8
A toto je výsledok, chutný a určite zdravší ako ten z obchodu.
- 8
@kukulienka71 ďakujem. A máš pravdu, stále mi trčí zadok z chladničky, keď si chodievam ukrajovať zo šunky. :-D
@toqinko ďakujem. ;-)
@daquska skúsim teda aj ja. :-)
MORCACIA SUNKA:
1kg morcacie stehno horne
1 strucik prelisovaneho cesnaku
10g rychlosoli (ja nedavam,viac prisolim) ale moj muz dava,ked robi..
10g sol
1CL medu alebo cukru
1dl voda
Morcacie maso dokladne ocistime,pokrajame na drobne kocky a 2x zomelieme na mlynceku.Pridame odrezky(co sme nepomleli,ma peknu strukturu potom) sol,med alebo cukor,vodu.Dokladne vymiesame 20-30 min.az voda vsiakne a maso nebude lepive.Odlozime do chladnicky na dva dni.Medzitym este 2-3x premiesame.Do sunkovaru vlozime mikrotenove vrecko,dobre natlacime sunku a uzavrieme.Varime na 75-80 stupnov dve hodinky.Vyberieme a nechame vychladnut.
Uz som aj pomiesala,ze som robila z 750g morcacieho a 250g bravcoveho pliecka(odrezkov).Chlapom lepsie takto chuti..Svinu tam musia mat:-)
A hento bol utok? Leda tak malej civavy, abo zabky malej zelenej :P
pods.dasnr.okstate.edu/docushare/dsweb/Get/Document-2055/ANSI-...
kto chce pôjde podľa receptu presne, kto nechce, pôjde podľa seba :-)
za úžasný recept dávam zaslúžených *****
@megdesign hlavne ze je domaca aj ked bude jedovata po 24 hodinach :-)))
to máš ako márny boj s veternými mlynmi, ked sa vyjadrujú tí praví "znalci", hlavne ak ešte nerobili a ani robiť tento výborný recept nebudú :-)
@kukulienka71
@julica
Sol ti zakonzervuje dostatocne. Akurat farba nebude...
Jasne, nestahuj recepis, je dobry. Aj sunka pekna. Len ja robim bez rychlosoli... Ak budem najblizsie robit, dam foto ;)
PS: Morsku sol mam s Croatie, 10kg balenie. Nevedel som, ze aj Poliaci maju more ;)
@lekorica ja mam 1 a 5 rocnych synov a ziju ;)
Prva faza v masovych vyrobach je zomletie masa a jeho nasledne zasolenie rychlosolou.Najdeme ju v parkoch,v udeninach,makkych salamoch,pecenovych syroch atd..Bez tochto vyfarbovaca a konzervanta
{kedze sa dodava uz pomiesana s kuchynskou solou}sa masopriemysle nezaobydu.Nevedel som sa dostat na varechu cez tablet tak som si na chvilu pozical kamosou notebook.
@Lekorica tvoja sunka je perfektna.Gratulujem
en.wikipedia.org/wiki/Curing_salt...
@alex37 ďakujem.;-)
www.eufic.org/article/sk/1/8/artid/preservatives-food...
holidays.staypoland.com/more_v_Polsku.aspx...
@baobab ďakujem. ;-)
Keď pleseň už vidíš, to je až to záverečné štádium, môžeš mať mycélium už prerastené a nemusí byť vidieť, takisto to už môžeš mať kontaminované rôznymi srandami, čo plesne vyrábajú.