Kuracia guľková polievka

dvorka - fotkadvorka, 1. júna 2012
Kuracia guľková polievka
Foto: dvorka

V detstve nám mamka varievala niekoľko osvedčených polievok, no túto milujem dodnes a udomácnila sa aj v mojej rodine. Nie je to klasika: vývar, Zobraziť celý popisV detstve nám mamka varievala niekoľko osvedčených polievok, no túto milujem dodnes a udomácnila sa aj v mojej rodine. Nie je to klasika: vývar, koreňová zelenina a niťovky. Má svoje čaro, hlavne pre mňa je to spomienka na detstvo.

3
porcie
40 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

 trochu
 štipka
 štipka
1 l
3 lyžice
5 lyžíc
1 ks
1 lyžička
 štipka
 štipka




Postup

  1. 1

    Do studenej vody som dala variť kosti s mäsom a kožu. Keď vývar začal vrieť, nechala som plyn na minime a varila som hodinu.

    Kuracia guľková polievka - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ som si nastrúhala najemno za lyžicu petržlenu, za lyžicu zeleru, kalerábu, mrkvy a snažila som sa najemno nakrájať pol cibule, no to sa mi nepodarilo, tak som mala cibuľu na polojemno. Po prvých 40-tich minútach som primiešala zeleninu a varila

    Kuracia guľková polievka - obrázok 2
  3. 3

    V miske som si zamiešala strúhanku, vajce, petžlenovú vňať, štipku nastrúhaného muškátového orecha a asi lyžicu vody. Moja mamka do cesta strúhala kuraciu pečeň a žalúdok, čo vyvarila. No terajšie kuratá z obchodu vnútornosti nemajú. A ak aj píšu že sú s drobkami, asi nemám to šťastie,sľubované drobky som nemala už roky.

    Kuracia guľková polievka - obrázok 3
  4. 4

    Urobila som si tuhé tvarovateľné cesto, z neho som vypracovala valčeky, nakrájala na kúsky a potom postupne vaľkala guličky. Toto guľkanie milovali moje deti. Pomáhali mi všetky tri a tak som guľky robila z dvojnásobného množstva surovín, aby mali všetky čo robiť a aj sa ich zjedlo pomaly viac ako samotnej polievky.

    Kuracia guľková polievka - obrázok 4
  5. 5

    Po hodine varenia som kosti s mäskom a kože vybrala, nechala vychladiť. Vrchnú tukovú vrstvu som pozbierala do hrnčeka, pridala ešte trocha vývaru aby bolo do polovice a po vychladení tento vývar nalejem do malých kelímkov od jogurtu a dám do mrazničky. Používam namiesto kupovaných glutamánových a presolených polievkových kociek. Až potom som pridala zeleninu, ktorú však sme doma v polievke nemávali. Mamka túto polievku robila len s udusenou cibuľkou.

    Kuracia guľková polievka - obrázok 5
  6. 6

    Na rajničke som nasucho opiekla múku, zaliala studenou vodou a miešala hustú kašu, potom som priliala vriacu vodu a poriadne rozmiešala.

    Kuracia guľková polievka - obrázok 6
  7. 7

    Cez sitko som jíšku preliala, hrudky som ponaháňala aby sa všetko dostalo do polievky. Teraz som pridala soľ, nastrúhala muškátový orech ktorý je vlastne kráľom tejto polievky. Bez neho je polievka nie ono.

    Kuracia guľková polievka - obrázok 7
  8. 8

    Pridala som guľky a poriadne niekoľko krát po minúte zamiešala.

    Kuracia guľková polievka - obrázok 8
  9. 9

    Mäsko som obrala z kosti, a takto natrhané som ho pridala do vriacej polievky. Nechala som ju ešte aj s guľkami 20 minút vrieť.

    Kuracia guľková polievka - obrázok 9
  10. 10

    Polievka sa varí polozakrytá, lebo dosť pení a dva krát mi vyfučala pena z hrnca, keďže som v rýchlosti a popri práci zabudla že pena robí neplechu. Tu mám už akotak očistený hrniec s uvarenou polievkou.

    Kuracia guľková polievka - obrázok 10
  11. 11

    A keďže milujem petržlenovú vňať, tá v mojom tanieri nesmela chýbať.

    Kuracia guľková polievka - obrázok 11

Diskusia k receptu

njdevil
Zaujimavy recept, muskatovy oriesok v kuracej polievke...urcite vyskusam! Gulicky sme doma volali " gombouce ", robim ich dodnes :)
radulienka
Veru, aj moja mamina dávala muškátový oriešok a aj bobkový list. @njdevil gombóc je myslím po maďarsky guľa...
Inak fajnová polievočka, vyskúšam ju, takéto staré veci bývajú veľmi chutné...
njdevil
@radulienka , ja som povodom z Velkych Kapusian, totalny vychod :-), ale vsetci rozpravaju po madarsky. Upravujem, aj po madarsky...
jokin
Ja si kúpim žalúdky, srdiečka a pečienky zvlášť. Rozdelím si ich do malých sáčkov a dám zamraziť potom iba vyberiem keď chcem použiť či do polievky, alebo do plnky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia