Po dlhšej dobe som sa dostala na varechu a objavila som recept na poľské krowky. Skúste môj, dostala som ho hneď po našej sťahovačke Zobraziť celý popisPo dlhšej dobe som sa dostala na varechu a objavila som recept na poľské krowky. Skúste môj, dostala som ho hneď po našej sťahovačke do Tatier, pred 27 rokmi, kedy som prvýkrát ochutnala krowky z poľských trhov. recept je troška iný ako ten čo tu dala myslím -celka-

90 minút
príprava

Suroviny

0,5 liter
1 kg
2 ks
1 krabička
0,5 ks




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny spolu variť 1,5 hodiny a potom vyliať na plech a nechať stuhnúť. Krájať ešte za tepla na kocky. Sú na nerozoznanie od klasických poľských krowiek.

Diskusia k receptu

celka
@ela77 , podobný recept jsem uvedla v diskusii, protože jsem k němu
něměla postup. Ale vidím, že postup je jednoduchý. Přidám si do své
kk ten Tvůj recept. Ten tuk cera ( IVA ) to má být půl kostky ?
celka
@ela77 , ten můj recept podobný tomu Tvému jsem uvedla v diskusii
k receptu Turron ( turecký med ). Můžeš ho porovnat.
ela77
Ten tuk IVA, to býval niekedy stužený tuk, používal sa na polevy, myslím, že CERA je jeho obmena, alebo naopak? takže pol kocky t.j. 125 g. Ono to tým dlhším varením (treba dať ale pozor na pripálenie, je to predsa s mliekom, takže miešať, je to dosť náročné vlastne potom na čas) tak skaramelizuje a skutočne je to aj farebne aj chuťovo aj na omak to isté ako klasika krowky. Nerobievam ich už, lebo je to bomba kalorická a je toho dosť veľa.
napocska
Chcela by som sa spytat ci plech treba vymastit. Mam rada krowky.
ela77
žiaľ to si už nepamätám, posledne som ich robila veľmi dávno, ale myslím, že netreba, lebo túto službu urobí ten tuk čo je daný do surovín. Musím ich skúsiť niekedy urobiť znova, ale takých kalorických cukroviniek sa snažím vyhýbať. Po rozkrájaní sa dajú potom podberať nožíkom. Ak je dnes SALKO také kvalitné ako za socíku, tak uvidíte že medzi originál krowkami a týmito nie je vôbec rozdiel. Len si pamätám, že som do nich neskúšala dávať žiadne dochucovadlá ako bývajú dnes (kakao, ovocné príchute, keď ich kupujem, tak najradšej mám s pridaním maku)
jeka

prave som našla recept ,a tu mám napísané,že plech treba vymastiť.
renetka
ja mam skoro rovnaky recept ,akurat tam ide aj sušene mlieko a na plech sa dava papier na pečenie,
renetka
su nenormalne dobrééé:)) u nas su za pol dna fuč hlavne ked pride švagor:)
moli
Toto sa mi veľmi ľúbi!Salko doma mám, tak že zajtra sa do toho pustím! :o) Ďakujem za recept, teším sa.... :o)))
merilin17
idem vyskusat a teším sa mam 4 detičky /5 v auguste/ tak to zmizne raz dva
moli
Tak skúšala som a sú chutné!Až sa mi naskytol menší problém.Keď som uvarenú hmotu vyliala na plech, tak po stuhnutí sa sústredilo Salko do jednej strany plechu a asi v 1/4 plechu som mala Krówky také ťahavé (predpokladám, že táto časť obsahovala väčšiu časť zmesi mlieka, cukru a Cery).Tá väčšia časť bola perfektná.Postupovala som podľa receptu, neviem v čom nastal problém.Najbližšie ho skúsim variť o 15 min dlhšie, možno pomôže!Inak to bolo skvelé, až som nevedela prestať s papaním... :o)))
merilin17
ahojte!
ja som ich tiez robila ,ale boli bez jedinej chyby.akurat ze som ich nepokrajala vtedy ako trebalo a potom sme si len lamali,ale boli bombove.
ja som to vyliala na taku PVC podozku pekne mi odchadzali.aked

mozem moj nazor pre teba moli mozno ze si ich nevarili presne 1,5hod.ja som ich poctivo od kedy zacali vriet tak 1,5 hod.to dcera miesala a miesala a fakt su sypke.
ela77
Som rada, že sa recept osvedčil. Ja som to robila veľmi dávno. Inak som k tomu receptu prišla práve v Poprade (to pre merilin17) len ako perličku, kde som ešte pred 3 rokmi bývala. Musím to vyskúšať znovu i ja. Prídu na prázdniny vnúčence, len keby to nebola taká kalorická bomba a cukor sa v tomto prípade nedá znížiť dávka, lebo by to už nebolo ono. Aké salko ste použili, ak sa to môže napísať aby to nebola reklama, lebo aj výrobok a výrobok nie je to isté. Kedysi naše Salko bolo jediné, ktoré bolo dostať. A pre -merilin17- držím palce, ako si spomenula v jednom príspevku tak čakáš miminko. Prajem tebe aj jemu a celej rodinke šťastie, ktoré prinesie do vašej domácnosti tento nový prírastok. Pozdravujem Poprad.
janger
@Ela77 , prosim ta pekne, to salko je aka velka plechovka? Tu co je dostat, tak to vazi 397 gramov. Aby mi tam tie pomery klopali...Dakujem za radu.
ela77
pre -janger- Varecháčky poraďte, hlavne tie čo ste teraz krowky robili. Ja som to robila ešte za socíku a myslím, že tá krabička mala okolo 400 g. Takže tá tvoja gramáž 397g je akurát. Bývalo Salko veľké a malé. Tak tá malá krabička. Ja mám teraz v zásobe z Kauflandu -Pilos-460 g. Musím to skúsiť urobiť. Viac sa bojím, že obsah krabičky (zloženie) bude iný, než ten s ktorým som to robila prvýkrát. Takže či chcem alebo nie musím sa tiež do toho pustiť keď už som vás nalákala receptom. -Moly- chválila, že sa vydarili, len ona určite použila Tatrasalko.
janger
Veru si nas nalakala! ;-) Skusim to niekedy a zase budem len priberat, hahaha. Krowky su tu neni dostat. Ked si ich na Slovensku kupim, tak uz nie su take ako volakedy. Dakujem.
astheart
Krówki - vzpomínka na moje dětství. Bydlím u polských hranic. Určitě zkusím.
jurovic6
Mnam krowky...na slovensku sa sice este daju kupit ale ta kvalita je o nicom...takze urcite vyskusam..
lulu1103
vyskúšala som tiež.. je tam veľa mlieka.. varila som namiesto 2 hodín až 8 hodín pomaličky,aby nevykypelo.. nabudúce dám len 200 ml mlieka.. inak chuťovo dobré..
senci
ja ich robim tiez zriedkavo,recept mam uz 30 rokov je skoro taky isty,len nedavam 0.5l mlieka, ale 1liter a 900g cukru a ceru vmiesam az po vypnuti. a varim 1.5 hodiny,cize rovnaky cas.
jeremy
Ste si isti tym casom? dodrzal som vsetky ingrediencie a zacal varit. Miesal a miesal az mi pot po chrbte tiekol a cca po hodine a desiatej minute mi to zrazu z pekneho husteho karamelu stuhlo a ostalo z toho nieco ako hruda hnedeho cukru... takze doporucujem varit maximalne hodinu
tatianavarmegova
tento recept som vyskusala prave vcera vsetko som urobila ako bolo napisane v recepte ale vysledok bol katastrofalny nic netuhlo ako treba tahalo sa to ako zuvacka celu noc to stalo v chladnicke a myslela som rano ze sa potesim ale marne vystojis si pri tom 2 hodiny a nic som sklamana




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia