Krowki

kltko - fotkakltko, 9. decembra 2013

Azda každý ich pozná, ale veľmi jednoducho sa dajú aj pripraviť. V predvianočno - vianočnom čase možno nezaujmú, ale sú príjemnou cukrovinkou na turistiku, či len na maškrtenie. Jedine pozor na prácu s horúcou hmotou - môže nepríjemne popáliť.

30 minút
príprava

Suroviny

0,5 kg
125 g
250 - 500 g
1 bal

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Všetky suroviny v kastróli s dobrým dnom zmiešame a zohrievame do bublania a miešame a miešame. Určite nevolíme pískajúci kastról (s dvojitým dnom), ktorý hoci neprihorí, tak by nám svojím dlhým pískaním hluchotu privodil.

  2. 2

    Miešame aspoň 30 minút od začiatku bublania - v zmesi prítomný cukor má začať karamelizovať a hnednúť. Keď dospeje do požadovaného odtieňu (približne bielej kávy), tak proces končí (podľa variča a kastróla môže byť viac alebo menej ako 30 minút).

  3. 3

    Vymiešanú hmotu vylejeme na studený plech, studený plech vystlaný hrubším alobalom alebo pečiacim papierom, mokrú drevenú dosku, mokrú kamennú dosku... proste na príhodný rovný povrch, z ktorého hmotu následne ľahko zlúpneme.

  4. 4

    Na polceste k stuhnutiu môžeme nožom spraviť lámacie línie. Počkáme až stuhne a polámeme na požívateľné tvary. Dobrú chuť!

Recept je zaradený do kategórií:
Bezmäsité jedlá, Dezerty, Na sladko, Nepečené cukrovinky, Varené

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
pi jano čosi kotkodáka, tak nepoviem či áno alebo nie. Ale recept je všeobecne rozšírený už desaťročia.
@peter9766 do pečeného cukru ide len mlieko, cukor a maslo. Ale neviem v akom pomere ani postup. Neviete ho niekto?