Na jeseň rada pečiem z jabĺk, ale nechcem piecť len jeden druh koláča. Tak som našla tento recept a hneď sme si ho obľúbili. Zobraziť celý popisNa jeseň rada pečiem z jabĺk, ale nechcem piecť len jeden druh koláča. Tak som našla tento recept a hneď sme si ho obľúbili. Jablková plnka chutí ako huspeninka, ako rôsol alebo želé. Je to mňam.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
| Cesto: | |
| 400 g |
|
| 250 g |
|
| 1 a 1/2 ks |
|
| 1 PL |
|
| 8 PL |
|
| 1 ks (PDP) |
|
| Plnka: | |
| 2 kg |
|
| 2 ks balíčky |
|
| 8 PL |
|
| Na potretie: | |
| 1/2 ks |
|
Postup
-
1
Do múky poriadne vmiešame prášok do pečiva, pridáme vajce a keďže celé ďalšie vajce na potretie je veľa tak tam kľudne pridajte a polku vajca z vajca na potretie. Pridáme cukor, mlieko a heru.
-
2
Rukami na doske vymiešame cesto. Je vymiešané za pár minút, je hladké a nelepí sa. Dáme ho do chladu.
-
3
Kým sa cesto chladí ošúpeme a postrúhame 2 kg jabĺk. Ja som ich prvý krát vážila celé a plnka z nich bola výborná ako želé. Druhý krát (hlavné foto koláča) som odvážila dve kilá už nastrúhaných jabĺk a bolo toho zbytočne veľa, nebolo to ako želé. Takže vážiť celé. Do nastrúhaných jabĺk nasypeme dva vanilkové pudingy práškové (takže nie uvarený puding) a pridáme cukor. Ak ľúbite - kľudne tam dajte aj vanilkový cukor.
-
4
Cesto rozdelíme na dve časti. Na plech dajte papier na pečenie alebo vytrieťmaslom a múkou. Cesto vyvaľkáme, jednu čast prenesieme na plech, nanesieme plnku a zakryjeme druhou časťou vyvaľkaného cesta. Cesto pri pečení trolinku zbehne, takže kľudne aj vaščie to vrchné vyvaľkajte a pritlačte na boky.
-
5
Vrch cesta potrieme polkou vyšľahaného vajíčka a pečieme pri 180 st cca 30-40minút.
-
6
Čítam, že píšem "blbuvzdorne" ale zasa keď som ešte nevedela piecť ja, tak mi takéto detailné popisy postupu pečenia lahodili :-). A tu ukážka môjho druhého umenia.









Diskusia k receptu