Krehký jablkový koláčik (fotorecept)

Autor receptu: emmatessdad

Na jeseň rada pečiem z jabĺk, ale nechcem piecť len jeden druh koláča. Tak som našla tento recept a hneď sme si ho obľúbili. Jablková plnka chutí ako huspeninka, ako rôsol alebo želé. Je to mňam.

25
porcií
30 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do múky poriadne vmiešame prášok do pečiva, pridáme vajce a keďže celé ďalšie vajce na potretie je veľa tak tam kľudne pridajte a polku vajca z vajca na potretie. Pridáme cukor, mlieko a heru.
  2. Rukami na doske vymiešame cesto. Je vymiešané za pár minút, je hladké a nelepí sa. Dáme ho do chladu.
  3. Kým sa cesto chladí ošúpeme a postrúhame 2 kg jabĺk. Ja som ich prvý krát vážila celé a plnka z nich bola výborná ako želé. Druhý krát (hlavné foto koláča) som odvážila dve kilá už nastrúhaných jabĺk a bolo toho zbytočne veľa, nebolo to ako želé. Takže vážiť celé. Do nastrúhaných jabĺk nasypeme dva vanilkové pudingy práškové (takže nie uvarený puding) a pridáme cukor. Ak ľúbite - kľudne tam dajte aj vanilkový cukor.
  4. Cesto rozdelíme na dve časti. Na plech dajte papier na pečenie alebo vytrieťmaslom a múkou. Cesto vyvaľkáme, jednu čast prenesieme na plech, nanesieme plnku a zakryjeme druhou časťou vyvaľkaného cesta. Cesto pri pečení trolinku zbehne, takže kľudne aj vaščie to vrchné vyvaľkajte a pritlačte na boky.
  5. Vrch cesta potrieme polkou vyšľahaného vajíčka a pečieme pri 180 st cca 30-40minút.
  6. Čítam, že píšem "blbuvzdorne" ale zasa keď som ešte nevedela piecť ja, tak mi takéto detailné popisy postupu pečenia lahodili :-). A tu ukážka môjho druhého umenia.