Kravská hrudka z mlieka z mliečneho automatu

karamelkas - bez fotkykaramelkas, 21. augusta 2013

Výborný syr vhodný na nakladanie , do šalátov, alebo len tak na jedenie .

10
porcií
10 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

10 l
4 ml




Postup

  1. 1

    Mlieko si vylejeme do hrnca a pozvolna zohrievame na teplotu 34 - 35 stupňov. Pripravime si teplomer syridlo a stiŕiekačku .

    Kravská hrudka z mlieka z mliečneho automatu - obrázok 1
  2. 2

    Ked mlieko dosiahne požadovanú teplotu ( zistime teplometom , vypneme ho a pridáme presné množstvo syridla ktoré sme si pomocou stiekačky namerali . Na 10 l mlieka 4 ml syridla . Hodinu necháme stáť.

  3. 3

    Po hodine vzniknutu syreninu nakrájame nožom na kocky .

    Kravská hrudka z mlieka z mliečneho automatu - obrázok 3
  4. 5

    Pripravime si syrársku plachtu a začneme syr zlievať .

    Kravská hrudka z mlieka z mliečneho automatu - obrázok 5
  5. 6

    Ked už sme celu syreninu zliali tak trocha postiskame .

    Kravská hrudka z mlieka z mliečneho automatu - obrázok 6
  6. 8

    A necháme pár hodín odkvapkať .

    Kravská hrudka z mlieka z mliečneho automatu - obrázok 8
  7. 9

    Syr z 10 l mlieka mal necele dve kilá .

Diskusia k receptu

farbuska
Vďaka za návod. Veľmi rada by som to vyskúšala. Kde sa dá kúpiť syridlo a tá syrárska plachta?
karamelkas
no ja som syridlo kupovala v ružomberku pri tatra banke , a syrárka plachta nemusi byť original kupená ja som mala svojpomocne vyrobenú ( našla som ešte nepoužitú detsku plienku a tu som vyprala na 90-tke a potom ešte vyarila aby bola uplne čista. )
používateľ nemá avatar
dry
dry
Z mlieka z automatu robíme tvaroh a smotanu. Nedávame do mlieka žiadne umeliny. Robí sa to veľmi jednoducho a tvaroh i smotana sú chuťovo vynikajúce.
manya
@dry , na tvaroh a smotanu potrebuješ len čas, tam je umelina zbytočná, aj syr sa dá spraviť bez umeliny, ale ak nemáš možnosť získať surový baraní žalúdok, kúsok z neho sa namočí do vody a tá sa použije na vyzrážanie mlieka, tak syridlo je istota, že vyrobíš syr. Ja používam menej syridla, na 7 l mlieka 2 ml syridla.
ivkamatko
Výborný syr vznikne aj bez síridla .. na 1l mlieka 10vajíčok, soľ, korenie čierne, červená paprika, vňať petržlenová, trošku vegety a varíš do vyzrážania. Potom zavesíš do čistej utierky a po niekoľkých hodinách máš fajnovú hrudku




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia