Konská sviečkovica s ovčím syrom

Anna Kramarčíková
šéfkuchárka reštaurácie U furmana v Tatranskej Kotline, 15. decembra 2010
Konská sviečkovica s ovčím syrom
Foto: Pravda - Ivan Majerský

Suroviny

600 g
300 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Očistené umyté mäso nakrájame na 5 mm tenké plátky a veľmi jemne doklepeme na 2 mm plátky. Osolíme, okoreníme a opražíme z obidvoch strán na rozpálenom oleji. Asi 10 sekúnd z jednej aj z druhej strany. Syr nakrájame na 2 mm tenké plátky a orestujeme z obidvoch strán na šťave od mäsa veľmi rýchlo aby sa syr neroztiekol alebo nespálil. Prekladáme 1 plátok mäsa + 1 plátok syra. Najvhodnejšia príloha sú pečené zemiaky v šupke.

Diskusia k receptu

12 komentárov k receptu
Všade jedia to, čo tam majú, darmo sa nám to môže zdať čudné... Takže koňacina je tradičná v Poľsku a odtiaľ sa občas sem dováža. Mne je ľúto aj kravičky, neviem, prečo by mala byť menej chránená ako kôn, najmä divé "odrody"...
Teraz mi ešte napadlo, že niekde jedia psov. A tiež môžeme povedať, že to je "takmerkanibalizmus" - jesť najlepšieho priateľa človeka...
@vcelka , súhlasím, keby tu bol recept zo psa, tak tiež okomentujem, že je to barbarstvo, psov jedia napr. v Kórei, ale len jeden druh na to určený pokiaľ viem..čo sa týka kravičiek, najmä tých divých, to je detto...ale naozaj kôň mi príde ako veľmi silná káva.....
No vidím, že je tu kopec "znalcov" gastronómie. Konské mäso sa konzumuje od nepamäti. Dnes sa konzumuje v krajinách ako Francúzsko, Taliansko, Nórsko, Belgicko, Island, Japonsko, Poľsko, Maďarsko a mnoho ďalších. Konskú salámu som si kupoval ako študent v Prahe (vTescu) cca v rokoch 2002 - 2006. Dostanete ju pri troche snahy kupiť aj na Slovensku. Napísal som aj krátky článok o konzumácii konského mäsa  www.i-potraviny.sk/konske-maso-kratka-historia-jeho-konzum...
Slová hnusu určite v tomto prípade nie sú namieste. Ak to niekomu nechutí alebo nikdy nejedol konské mäso, nemyslím si, že má právo za to zhadzovať druhých :)
@sebo : ani sa nenamahaj vysvetlovat.
su tu ludia, ktori maju svoje predstavy ake recepty /aj 50x rovnake/ a co sa k nim ako koment moze pridat. nesnaz sa o svoj nazor, rozdupu ta kopytami :-)
je sranda, ze prave teraz prebieha debata o tom, ako vo vyrobkoch ktore sa predavaju ako polotovary alebo mrazene objavili, ze namiesto hovadzieho masa je tam len konske maso a je z toho skandal.
asi sa to na nas Slovensko este nedonieslo, preto taka kritika aj tu.

ozaj som tu registrovana kratko, ale neznamena, ze som nova!
po citani par mesiacov dozadu som sa rozhodla prihlasit ale vidim, ze to nestoji za nazor. caute mnamkaci.
Vacsina sveta neje bravcove , tu ho bezne v restauraciach nepredavaju a nezijem v muslimskej krajine.Ked mame navstevu nikdy by ma nenapadlo pripravit bravcove lebo by ho nikdo nejedol , raz som sa pytal v kancelarii , ze ho citit a ma cudnu chut?
p. @violeta : konstatovanie a kritika ma od seba mile daleko!
citajte prosim.
keby ste vedeli co vsetko jedavate vo vyrobkoch, iba ak je skandal tak sa o tom dozviete. ja toto jedlo nepropagujem!
ale nakoniec ked je tu casto kritika na p. @2010 tak nemam co dodat. ked vam uz cestovatel neotvori oci, naco sa namahat a odrazdovat dalsich, ktori by pridali svoje obsirne nazory no nie, ked nam stacia halusky? / ktore ja uspesne varim a milujem na vsetky sposoby /!
@ankabanka ty mi tak pekne vykas, myslela som si, ze si tu vsetci tykame, je to len nick, nie som p.Violeta:-D nebud, prosim podrazdena, sposobis si hypertenziu. v krajine, kde zije@2010 neracia jest bravcove, neprisposobuju sa. preco by sa mali slovaci prisposobovat zvykom inych narodov, nerozumiem co mi vycitas. halusky, pirohy milujem, zaroven aj taliansku kuchynu. perfektne recepty tu ma @eraserhead. ja sa predsa s tebou nechcem hadat a nie som naivna, viem aka je situacia v potravinarskom velkopriemysle
Náš priateľ vyslovene chodil do predajne ktorá bola špecializovná na výrobky z konského mäsa. v práci pravidelne mával na desiatu chlebík s konskou salámou . Veru si pochvaloval.

Pridaj komentár k receptu: