Koláčiky s gaštanovou plnkou
z pekárne F&K Komárno, víťaz medzinárodnej súťaže Bratislavský rožok 2012, 9. mája 2012
Foto: Pravda - Ivan Majerský
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Do tretiny múky dáme odblanené a jemne pomleté sadlo. Dohladka zamiešame, rozdelíme na tri kusy a necháme v chladničke stuhnúť. Medzitým pripravíme druhé cesto z ostatnej múky, do ktorej pridáme žĺtky, trochu soli a kypriaci prášok, ocot a toľko studenej vody, aby sme mali dosť mäkké cesto, ktoré veľmi dobre do hladka vymiešame.
- 2
Cesto rozvaľkáme na tenký (asi 0,5 cm) obdĺžnik, ktorý pri vaľkaní zarovnáme dlhým nožom. Jedno maslové cesto na dobre pomúčenej doske rýchlo rozvaľkáme tak, aby krylo základné závinové cesto z dvoch tretín. Maslové cesto založíme tretinou závinového cesta a celé ešte preložíme na polovice. Cesto znova pozorne rozvaľkáme, strany nožom zarovnáme, aby bolo také tenké, ako bolo prvý raz a postupujeme znova ako pri prvom skladaní, čo opakujeme ešte raz s posledným maslovým cestom. Medzi prekladaním cesto nenecháme stáť, len po ostatnom skladaní ho necháme pol hodiny v chladničke.
- 3
Cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 mm. Vykrajujeme alebo rozdelíme na 5x5 cm kusy, plníme ich gaštanovým pyré, sformujeme ho rukami na malé valčeky, aby zapadlo do cesta. Kraje po zatvorení dobre zatlačíme. Pred pečením potrieme vodou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 220 oC asi 15 – 20 minút.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu