Koláčik s gaštanovým korpusom fotorecept

betty21 - fotkabetty21, 19. novembra 2011
Koláčik s gaštanovým korpusom (fotorecept)
Foto: betty21

Recept som dostala e-mailom a potom som zistila, že už je na vareche pod názvom gaštanová torta. Keďže som bola zvedavá na korpus bez múky, vyskúšala som. Plnku som nerobila gaštanovú, ale karamelovo-šlahačkovú. Korpus je ľahký, málo sladký, ale konštatujem, že gaštanov je do korpusu škoda, pretože v hotovom koláčiku ich ani necítiť. Samozrejme je zdravší, keďže je bez múky a tuku.

25
porcií
90 minút
príprava
45 minút
na 170 °C

Suroviny

ks 8
ks 2
plnka č. 1:
ks 2
l 3/4
pol. lyž. 3
plnka č. 2:
ks 2
l 0,2

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Korpus: žĺtky vymiešame s gaštanovým pyré. Zvlášť urobíme tuhý sneh z bielok. Do gaštanovej zmesi opatrne vmiešame sneh. Plech vymastíme maslom a vysypeme polohr. múkou.

    Koláčik s gaštanovým korpusom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Korpus upečieme vo vyhriatej rúre.

    Koláčik s gaštanovým korpusom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Plnka č. 1 : Dáme skaramelizovať 2 lyžice kryštálového cukru. Keď sa cukor rozpustí zalejeme asi 1 dcl. horúcej vody, necháme zovrieť, pridáme mlieko a vanilkový puding, ktorý uvaríme na hustú kašu.

    Koláčik s gaštanovým korpusom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Plnka č. 2 V mlieku vyšľaháme šľahačky v prášku.

    Koláčik s gaštanovým korpusom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vychladnutý korpus rozrežeme pozdľžne i priečne, čím vzniknú 4 kusy. Odfotené sú len 2. Z toho druhého kúsok chýba, ale okraje sa na konci obrežú.

    Koláčik s gaštanovým korpusom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Striedavo natierame karamelovú

    Koláčik s gaštanovým korpusom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a šľahačkovú plnku.

    Koláčik s gaštanovým korpusom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Posledná vrstva je šľahačka.

    Koláčik s gaštanovým korpusom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Vrch som postriekala topingom, prípadne grankom apod.

    Koláčik s gaštanovým korpusom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 2 hod. a nakrájame.

    Koláčik s gaštanovým korpusom (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

21 komentárov k receptu
@modrykamen pôvodný recept bol s gaštanovou plnkou, ale chcela som ho obmeniť, pretože taký už na vreche je. Už som robila aj recept s obyčajným cestom a gaštanovou plnkou a tam boli tie gaštany naozaj cítiť. Chcela som len povedať, že dávať gaštany do cesta je pre mňa zbytočne drahé.
Ja tiež skôr pripravím koláč s karamelovou plnkou, ako gaštanovou,nie som priaznivec gaštanového pyré a stačí, keď je v ceste, ktoré aj tak necítiť. Páči sa mi tvoj koláčik.
Recept na gaštanovú tortu s gaštanovou plnkou som vkladala ja. Najnovšie robím gaštanovú plnku tak, že do nej dávam trochu karamelového sirupu. Kto nemá hotový z obchodu, môže si upáliť cukor na karamel. @betty21 je pravda, že tento korpus je drahší, ale tak jemný korpus robený klasickým spôsobom s múkou nepoznám. Každý kto ho u nás jedol žasol. A ešte jedna vec. Dostať kúpiť gaštanové pyré maďarské a slovenské. Robila som z oboch, ale to slovenské je lepšie, viac cítiť chuť gaštanov. Teraz pred Vianocami bude v predaji aj doma robené gaštanové pyré, aspoň u nás v NR, tak skúsim z takého.
@letisia Tvoja torta je krásna a fantastická. Korpus je naozaj mimoriadne ľahučký. Ďakujem za radu o rôznych druhoch pyré. Ja som to chcela len vyskúšať netradičné cesto. Gaštanovú plnku som už robila, tú poznám.
a ešte áno slovenské gašt.pyré je lepšie. Dievčence prečo by bola škoda pyré do cesta? Ono slúži ako pojidlo,keďže je to bez múky. A výborná je aj celá gaštanová a pyré vôbec nie je až také drahé,podotýkam
Mne sa veľmi páči tento tip na cesto bez múky. Mám bezlepkového malého bratrančeka, ktorú ľúbi sladké a tento rcp nám padne vhod :-) Vďaka :-)
7145_1291368619 - profilový obrázok
fik
Koláčik poznám, vrele ho odporúčam každému. Je výborný s plnkou karamelovou, vanilkovou, čokoládovou. Gaštanové pyré robí cesto ľahkým a jemným, nahradí múku a nepýta gaštanovú plnku.
koláčik musí byť isto vynikajúci,,, len sa chcem spýtať, tá šľahačka nebude veľmi hustá , keď máme použiť 2 ks šľahačky v prášku a iba 2 dl mlieka?
@3sandra3 podľa receptu treba 3 dcl mlieka, ale ja mám skúsenosti, že treba dať menej. Daj najprv 2,2, ak bude hustá, vždy sa môže dodať trochu mlieka, ale ak dáš veľa mlieka, už je neskoro. Tie 2 - 2,2 je akurát, pevne drží ešte aj dnes, je úplne ako krém. Taktiež chuťovo je výborná.

Pridaj komentár k receptu: