Koláčik s gaštanovým korpusom (fotorecept)

Autor receptu: betty21

Recept som dostala e-mailom a potom som zistila, že už je na vareche pod názvom gaštanová torta. Keďže som bola zvedavá na korpus bez múky, vyskúšala som. Plnku som nerobila gaštanovú, ale karamelovo-šlahačkovú. Korpus je ľahký, málo sladký, ale konštatujem, že gaštanov je do korpusu škoda, pretože v hotovom koláčiku ich ani necítiť. Samozrejme je zdravší, keďže je bez múky a tuku.

25
porcií
90 minút
príprava
45 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Korpus: žĺtky vymiešame s gaštanovým pyré. Zvlášť urobíme tuhý sneh z bielok. Do gaštanovej zmesi opatrne vmiešame sneh. Plech vymastíme maslom a vysypeme polohr. múkou.
  2. Korpus upečieme vo vyhriatej rúre.
  3. Plnka č. 1 : Dáme skaramelizovať 2 lyžice kryštálového cukru. Keď sa cukor rozpustí zalejeme asi 1 dcl. horúcej vody, necháme zovrieť, pridáme mlieko a vanilkový puding, ktorý uvaríme na hustú kašu.
  4. Plnka č. 2 V mlieku vyšľaháme šľahačky v prášku.
  5. Vychladnutý korpus rozrežeme pozdľžne i priečne, čím vzniknú 4 kusy. Odfotené sú len 2. Z toho druhého kúsok chýba, ale okraje sa na konci obrežú.
  6. Striedavo natierame karamelovú
  7. a šľahačkovú plnku.
  8. Posledná vrstva je šľahačka.
  9. Vrch som postriekala topingom, prípadne grankom apod.
  10. Dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 2 hod. a nakrájame.