Koláč so žĺtkovou polevou

anija1926 - bez fotkyanija1926, 2. septembra 2014
Koláč so žĺtkovou polevou
Foto: anija1926

Tento koláč je veľmi jednoduchý na prípravu a zároveň chutný.Koláčik poznám z môjho detstva, ale dávno sme ho doma nerobili. Po niekoľkých rokoch som Zobraziť celý popisTento koláč je veľmi jednoduchý na prípravu a zároveň chutný.Koláčik poznám z môjho detstva, ale dávno sme ho doma nerobili. Po niekoľkých rokoch som ho ochutnala na oslave a povedala som si, že ho musím upiecť. :) :)

25-30
porcií
15 minút
príprava
10-15 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
25 dkg (alebo maslo)
25 dkg
25 dkg mleté
15 dg
6 ks
Poleva:
30 dkg
6 ks




Postup

  1. 1

    Vyšľaháme si tuhý sneh zo 6 bielkov. Misku so snehom si odložíme niekde bokom. Ďalej si vyšľaháme maslo a cukor do peny.

    Koláč so žĺtkovou polevou - obrázok 1
  2. 2

    Postupne pridáme orechy a múku.

    Koláč so žĺtkovou polevou - obrázok 2
  3. 3

    Do cesta pridáme sneh ktorý zľahka vmiešame.

    Koláč so žĺtkovou polevou - obrázok 3
  4. 4

    Cesto dáme na vymastený a múkou posypaný plech. Pečieme kým korpus nebude mať hnedšiu farbu.

    Koláč so žĺtkovou polevou - obrázok 4
  5. 5

    Práškový cukor a žĺtka si vyšľaháme a dáme na horúci korpus.

    Koláč so žĺtkovou polevou - obrázok 5

Diskusia k receptu

anija1926
je to jednoduché a zároveň chutné...len keď sa to krája tak poleva popuká :/
sany11
Tento koláčik je božský,poznám tiež z detstva.som schopná zjest sama pol plechu len tak : )
jozka2
Kolacik je fantasticky,prastara klasika,ale stale aktualna,je to moj najoblubenejsi zakusok.Ja ho krajam na uzke a dlhsie pasiku take jednohubky a davam do zltkovej peny trochu citron.stavy,ale treba vystihnut kedy dost.Nebude ti praskat pri krajani ak ho budes krajat este nie celkom zatuhnuty.
monda
@anija1926 - ak si tento koláčik mala v chladničke a potom si ho hned vybrala , a začala krájať , preto ti pukal. Keď ho vyberieš a chvíľku ho necháš akože otepliť na izbovú teplotu , tak sa ti pekne nakrája , ale nôž si máčaj do teplej vody, vtedy sa ti krásne nakrája a nebudeš mať žiadne praskliny, inak veľmi dobrý zákusok :-)
svedka
Dakujem za receptik,toto som nemala dlhe roky a vzdy som velmi lubila,ale zabudla :)
sovka62
V mojom starom recepte je aj múky 250 g a do cesta sa pridáva 6 PL tuhej čiernej kávy. Takže je trošku vyšší ako tvoj.
Zásadne ho krájam až na druhý deň po upečení. Dovtedy "sadne" a rez je pekný hladký, nemrví sa. Krájam veľmi ostrým nožom, vtedy sa poleva neláme.
zolik
Tiez kolac mojho detstva. Volali sme ho jednoducho "zltkovy". Uz je v kk za 5.
malyanjelik
Perfektný zákusok, ktorý u nás nesmie chýbať na žiadnej oslave. Tiež ho voláme žĺtkový zákusok.
valeri
Tento koláčik pekávala moja mama a mali sme ho a máme veľmi veľmi radi. Recept mám pod názvom žĺtkové rezy a viackrát už bol aj tu na vareche.
olinecka
Tento koláč poznám aj ja som ho dala na Varechu, je výborný a nie je náročný .Chválim!!!
ivav
Aj ja ho robievam a ešte ho pokvapkám s čokoládou, tak je bodkovaný.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia