Koláč s kiwi a so stratenou mrveničkou fotorecept

sracz - fotkasracz, 10. januára 2013
Koláč s kiwi a so stratenou mrveničkou (fotorecept)
Foto: sracz

Týmto svojim „výtvorom“ sa otvorene priznávam, čo som mal urobiť už dávno, že som sem_tam aj ja „babrák“ a prehlasujem, že aj u mňa Zobraziť celý popisTýmto svojim „výtvorom“ sa otvorene priznávam, čo som mal urobiť už dávno, že som sem_tam aj ja „babrák“ a prehlasujem, že aj u mňa občas zaúraduje „hosip“! Ale po poriadku! Doma, v Košiciach na Barčianskej 32, sme mali stromy s bielymi slivkami, z ktorých Lady Ann piekla vynikajúci koláčik s mrveničkou. No ale zožeňte teraz, v januári, slivky. Čakali sme návštevu a ja som sa chcel popýšiť. Tucet zrelých kiwi ma vyšiel lacnejšie, než ½ kg jabĺk. Tak vznikol nápad a ostatné sa už dozviete v rcp.

24
porcií
20 minút
príprava
40÷70 minút
na 180 °C

Suroviny

Na cesto:
4 ks
150 g
150 g
2 bal.
100 g
50 g
1 KL
1 ks
1 štipka
Na plnku:
500 g
485 g
100 ml
50 g
120 g
1 ks
1 ks
2 bal.
200 g
12 ks
1 g
50 g
Na mrveničku:
100 g
200 g
100 g
1 bal.




Postup

  1. 1

    pripraviť zostavu na mrveničku,

    Koláč s kiwi a so stratenou mrveničkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    na cesto,

    Koláč s kiwi a so stratenou mrveničkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    na plnku,

    Koláč s kiwi a so stratenou mrveničkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    vymiešať ručne mrveničku a elektrickým (ručným) mixérom vyšľahať cesto (od lady Ann, ktorá pracovala zásadne stručne ručne, som sa naučil tento postup, ale už s použitím prostriedkov malej mechanizácie, zmäknuté maslo, cukor a vanilkový cukor, vyšľahať elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni do peny; postupne pridávať vajíčka a vyšľahať; hladkú múku –hlm – premiešať so škrobom a pedop_om a ručne vmiešať spoločne s citrónovou kôrou do peny.

    Koláč s kiwi a so stratenou mrveničkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a plnku

    Koláč s kiwi a so stratenou mrveničkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    na vystriekaný (vymastený) pekáč (ja som použil ten môj „odmenový“ s odoberateľným mantinelom 240 x 350 mm) vyliať cesto a opakovaným „preklápaním“ ho urovnať; posypať na hrubo posekanými mandľami a vlašskými orechami,

    Koláč s kiwi a so stratenou mrveničkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    poukladať olúpané a na osminky pokrájané kiwi a posypať ich vrecúškom škoricového cukru

    Koláč s kiwi a so stratenou mrveničkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    posypať mrveničkou a

    Koláč s kiwi a so stratenou mrveničkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    dať piecť do elektrickej rúry vyhriatej na 180 °C / 350 °F asi 60´ - teplotu i čas si musíte zvoliť podľa podmienok vlastnej kuchyne!!! Ho – hóóó - hops – v tejto hvíli som sa otočil a s hrôzou zistil, že zapracoval môj „hosip“ – zo stola sa na mňa totiž „vyškieral vajndling“ № 3 s voňavou tvarohovoricottovohrozienkovou plnkou!!! Nuž čo, hanba nehanba, pekáč von z trúby, milú plnku som vylial na povrch, jemne, nežne, s citom (aj keď vnútorne na seba nasra…denený) ju zarovnal a až teraz som ho vrátil do „náručia“ správne vyhriatej rúry. A tak vznikol nový koláč s mojou originálnou technológiou stratenej mrveničky!!!

    Koláč s kiwi a so stratenou mrveničkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    tak koláčik vyzeral po upečení, za horúca som naň nastrúhal horkú čokoládu (ak mrveničku navrstvíte v správnom poradí, teda na záver, miesto čokolády koláčik posypete práškovým cukrom)

    Koláč s kiwi a so stratenou mrveničkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    tak vyzeral v reze a

    Koláč s kiwi a so stratenou mrveničkou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    na dezertných tanierikoch. Návšteva (dokonca aj ja sám) bola na výsosť spokojná. Po uvítacom aperitíve - „zos vihodňarsku šľivovicu“ som servíroval slovenskú karfiolovú polievku s maslovými haluštičkami, perkelt z kurčacích lýtok so slovenskou ryžou, ku káve som podával môj kiwi koláč – nikto si nevšimol, že mrveničku nie je vidieť a bol som rád, že mi ostal zvyšok na obrázky výrezu a titulok (aby bola tácka plná, musel som použiť aj obrezky) – a pri odchode boli návštevníci vo vytŕžení, lebo som sa s nimi lúčil opäť po „vihodňarsky, postojački jak zajački, zos kapurkovim poldecakom pacerkovanej šľivovici“! Až budú v obchodoch biele slivky, sľubujem, že napečiem a na našej Vareške uverejním aj originálny babičkin „Koláč s bielymi slivkami lady Ann“!

    Koláč s kiwi a so stratenou mrveničkou (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

izabella929
@sracz , to je ale poriadne vydarená mňamkovica.-) no teda ale parááádne koláčiky a ešte k tomi kiwi moje obľúbené ovocie.-))) krásne a nepochybne veľmi chutné.-)))
honestka
vynaliezavost je tiez matkou mudrosti Ferry, naviac dobre gazdujes ked varis podla toho, co najdes v obchode /hlavne zlacnene a dobrej kvality!/ a nie podla kucharskej co radia recepty - v zime letne a v lete zimne...
Naviac, ked to chuti co k tomu dodat!

hladala som aj tvoje mudre reci v komentaroch / tak ako varechacov, co tu boli a viac ich niet /moc sa toho tu vytratilo.
zrejme som sa vratila aj kvoli tomu co byvalo a prekvapilo ma co som nasla...
budem sa dalej tesit na tvoje speci popisy a hlavne dobre recepty a rady, aby podla rozpisu ako uvadzas uvaril aj zaciatocnik.
tak nas o to ziadali no neee? /ale teraz tu leti vselico/...
frezia68
Zasa si prejavil kreativitu a chvíľu nasr...denia nahradila chvíľa inovácie receptu,ktorý aj tak je nový,lebo kiwi... Aj takto omylom vznikajú nové recepty,ale čo je dôležité,že na chuti im to neuberá,vizuálne pekný koláčik.Návšteva nevypýtala recept?
frezia68
A som zvedavá,v IOWE dostať vanilínový cukor od Dr.Oetkera?
soncya
no, @sracz , jednoducho šikovný - prešikovný šrac! škoda ťa v Amerike.
prajem krásny deň!
sracz
Máme spoločné chute milá a šikovná @kajusiqq – krajanka „zos daľekoho vihodu“ - takto som ich pripravcoval po prvýraz, lebo neboli biele slivky. Ďakujem Ti za koment a želám vrtkú varešku!
sracz
Ďakujem za pekné slová i ohodnonie milá @izabella929 – s @kajusiqq sme už traja do mariáša; máš pravdu, aj ja som objavil novú chuť kiwi zapečeného v hĺbke koláčika!!!
sracz
Milé, ako vždy u Teba, @helca103 – vzácna priateľka!!! Hej – a ďakujem Ti aj za známkovú hodnotu!
sracz
Srdečná vďaka za obšírny komentár @honestka – si veľmi milá a citlivá duša. Na moje odozvy v komentároch mi neostáva čas. Aj teraz som si ho ukradol, lebo ma čaká ďalšia práca okolo domu, domácnosti a naviac, mám rozpracované (už dlhšiu dobu) ďalšie rcp na Varecha.sk – ale ja sa polepším – sľubujem a napíšem. Darmo, čas nezastavíš a ako raz bol múdro povedal Majster Jan Werich, ŽIVOT JE JEDEN Z NEJTĚŽSÍCH!!!
sracz
Pozdravujem do Prešova, perly dolného Šariša, milá @frezia68 – vzácna kamaláska! Ďakujem za hrejivé slová i za úsudok a „posudok“! Návšteva rcp nevypýtala, lebo tunajšie ženy, manželky, … sú, vllstne nemajú čas na pečenie! A vanilínový cukor Dr. Oetkera mám vďaka priateľom na Slovensku, zo Slovenska!
sracz
Jáááááááj, veď ma už toľko „nešperkuj“ @soncya milá, lebo sa naozaj budem červenať! Ale zato mi to dobre padlo! Si pozorná a aj Tebe želám krásne, usmievavé a úspešné dni!
medulienka122
Už ani neviem, čo napísať, došli mi slová, toľko chvály, a ja len"zírám", aký si ty šikovný:-), dobre si sa vynašiel, a ak to boli "domorodci", viem si presne predstaviť, aké sú "domorodé" gazdinky , museli tiež otvárať ústa nad takým domácim menu,darmo, Slovák sa nezaprie!
aankaa
fíííííha....tak toto je skutočne mňamková bomba..:-))))....aj ked tu odznelo už veľa pochvál,jednu ešte určite unesieš....POCHVALA!!!....:-)))
sracz
Nedá mi nepoďakovať sa aj Vám, @medulienka122 a @aankaa - dievčence milé - za nádherné slová a pochvaly. Posedenie sa vydarilo, prázdne taniere lahodili mojim očiam i duši a "stravníci" odchádzali fučiac plnosťou brucha, nebíčka v papuľke a zvýšenou úctou k menu neznámej krajiny vo východnej Európe! Skoro by si boli vypýtali lupu, keď som im na mape sveta ukazoval, kde je to naše kúzelné Slovensko s obdivuhodnou domácou kuchyňou! Musím sa aj Vám dobrovoľne priznať, že som išiel puknúť od pýchy! Ešte "krát" ďakujem a teším sa na Vás pri ďalších rcp na Varecha.sk. -:) -:)) -:)))
renka73
Čo to moje oči vidia? No to je koláčik paráda a ja som ho skoro prepásla keďže teraz chodím málo na net kvôli zdr.problémom mojej dcérky.Ďakujem za receptík.
eviana
@sracz , niekedy zdanlivo veľké chyby dovedú človeka k novým objavom... i stalo sa aj v tomto prípade... ten koláč vyzerá úžasne taký ako je... nielen pol kráľovstva by som zaň dala, pokojne aj 3/4 :)
Máš môj obdiv... a obrovský potlesk, aj standing ovation :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia