Koláč s kiwi a so stratenou mrveničkou fotorecept
Foto: sracz
Týmto svojim „výtvorom“ sa otvorene priznávam, čo som mal urobiť už dávno, že som sem_tam aj ja „babrák“ a prehlasujem, že aj u mňa Zobraziť celý popisTýmto svojim „výtvorom“ sa otvorene priznávam, čo som mal urobiť už dávno, že som sem_tam aj ja „babrák“ a prehlasujem, že aj u mňa občas zaúraduje „hosip“! Ale po poriadku! Doma, v Košiciach na Barčianskej 32, sme mali stromy s bielymi slivkami, z ktorých Lady Ann piekla vynikajúci koláčik s mrveničkou. No ale zožeňte teraz, v januári, slivky. Čakali sme návštevu a ja som sa chcel popýšiť. Tucet zrelých kiwi ma vyšiel lacnejšie, než ½ kg jabĺk. Tak vznikol nápad a ostatné sa už dozviete v rcp.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Na cesto: | |
4 ks |
|
150 g |
|
150 g |
|
2 bal. |
|
100 g |
|
50 g |
|
1 KL |
|
1 ks |
|
1 štipka |
|
Na plnku: | |
500 g |
|
485 g |
|
100 ml |
|
50 g |
|
120 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
2 bal. |
|
200 g |
|
12 ks |
|
1 g |
|
50 g |
|
Na mrveničku: | |
100 g |
|
200 g |
|
100 g |
|
1 bal. |
|
Postup
-
1
pripraviť zostavu na mrveničku,
-
2
na cesto,
-
3
na plnku,
-
4
vymiešať ručne mrveničku a elektrickým (ručným) mixérom vyšľahať cesto (od lady Ann, ktorá pracovala zásadne stručne ručne, som sa naučil tento postup, ale už s použitím prostriedkov malej mechanizácie, zmäknuté maslo, cukor a vanilkový cukor, vyšľahať elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni do peny; postupne pridávať vajíčka a vyšľahať; hladkú múku –hlm – premiešať so škrobom a pedop_om a ručne vmiešať spoločne s citrónovou kôrou do peny.
-
5
a plnku
-
6
na vystriekaný (vymastený) pekáč (ja som použil ten môj „odmenový“ s odoberateľným mantinelom 240 x 350 mm) vyliať cesto a opakovaným „preklápaním“ ho urovnať; posypať na hrubo posekanými mandľami a vlašskými orechami,
-
7
poukladať olúpané a na osminky pokrájané kiwi a posypať ich vrecúškom škoricového cukru
-
8
posypať mrveničkou a
-
9
dať piecť do elektrickej rúry vyhriatej na 180 °C / 350 °F asi 60´ - teplotu i čas si musíte zvoliť podľa podmienok vlastnej kuchyne!!! Ho – hóóó - hops – v tejto hvíli som sa otočil a s hrôzou zistil, že zapracoval môj „hosip“ – zo stola sa na mňa totiž „vyškieral vajndling“ № 3 s voňavou tvarohovoricottovohrozienkovou plnkou!!! Nuž čo, hanba nehanba, pekáč von z trúby, milú plnku som vylial na povrch, jemne, nežne, s citom (aj keď vnútorne na seba nasra…denený) ju zarovnal a až teraz som ho vrátil do „náručia“ správne vyhriatej rúry. A tak vznikol nový koláč s mojou originálnou technológiou stratenej mrveničky!!!
-
10
tak koláčik vyzeral po upečení, za horúca som naň nastrúhal horkú čokoládu (ak mrveničku navrstvíte v správnom poradí, teda na záver, miesto čokolády koláčik posypete práškovým cukrom)
-
11
tak vyzeral v reze a
-
12
na dezertných tanierikoch. Návšteva (dokonca aj ja sám) bola na výsosť spokojná. Po uvítacom aperitíve - „zos vihodňarsku šľivovicu“ som servíroval slovenskú karfiolovú polievku s maslovými haluštičkami, perkelt z kurčacích lýtok so slovenskou ryžou, ku káve som podával môj kiwi koláč – nikto si nevšimol, že mrveničku nie je vidieť a bol som rád, že mi ostal zvyšok na obrázky výrezu a titulok (aby bola tácka plná, musel som použiť aj obrezky) – a pri odchode boli návštevníci vo vytŕžení, lebo som sa s nimi lúčil opäť po „vihodňarsky, postojački jak zajački, zos kapurkovim poldecakom pacerkovanej šľivovici“! Až budú v obchodoch biele slivky, sľubujem, že napečiem a na našej Vareške uverejním aj originálny babičkin „Koláč s bielymi slivkami lady Ann“!
Naviac, ked to chuti co k tomu dodat!
hladala som aj tvoje mudre reci v komentaroch / tak ako varechacov, co tu boli a viac ich niet /moc sa toho tu vytratilo.
zrejme som sa vratila aj kvoli tomu co byvalo a prekvapilo ma co som nasla...
budem sa dalej tesit na tvoje speci popisy a hlavne dobre recepty a rady, aby podla rozpisu ako uvadzas uvaril aj zaciatocnik.
tak nas o to ziadali no neee? /ale teraz tu leti vselico/...
prajem krásny deň!
Máš môj obdiv... a obrovský potlesk, aj standing ovation :)