Kapustíky a bryndzovníky z jedného cesta a ešte niečo navyše

adina1 - fotkaadina1, 12. júla 2013
Kapustíky a bryndzovníky z jedného cesta a ešte niečo navyše
Foto: adina1

Keď máme na pláne nejaké to priateľské posedenie, na ktoré si nikdy nemusíme hľadať špeciálny dôvod, vždy rada prítomných prekvapím niečím novým "na zub". Zobraziť celý popisKeď máme na pláne nejaké to priateľské posedenie, na ktoré si nikdy nemusíme hľadať špeciálny dôvod, vždy rada prítomných prekvapím niečím novým "na zub". Teraz som sa inšpirovala kuchyňou "starých slovenských materí" a využila som tradičné suroviny, ktoré nadovšetko milujem v rôznych kombináciách - bryndzu, moju kvasenú kapustu zo suda a samozrejme aj voňavú prerastenú slaninku. Z týchto mňam vecí nemôže vzniknúť nič zlé !

150 minút
príprava
90 minút
na 180 °C

Suroviny

Kysnuté cesto:
1 kg
1 ks
1 dcl
1 kocka
4 - 5 dcl
2 ČL
Na kapustníky:
500 g
250 g
Bryndzová plnka:
250 g
200 g
100 g
2 ks
3 strúčiky




Postup

  1. 1

    Z trochy vlažného mlieka a kvasníc zarobíme kvások. Do nádoby na kysnutie vysypeme polohrubú múku, vajíčka, roztopenú vychladenú masť, soľ a vykysnutý kvások. Postupne pridávame vlažné mlieko a miesime min. 10 minút na nie moc husté, mierne lepivé cesto. Zakryté cesto necháme v nádobe kysnúť približne 45 minút, kde zdvojnásobí svoj objem. Potom si ho rozdelíme na dve časti a to tak, že jednu polovicu odoberieme na pomúčenú dosku, kde ju premiesime a necháme podkysnúť ďalších 30 minút - z tejto časti budú bryndzovníky. Do cesta v mise domiesime poriadne vytlačenú a nadrobno nakrájanú kvasenú kapustu a kmín a tak isto necháme kysnúť.

  2. 2

    Medzi tým si pripravíme bryndzovú plnku. Zmiešame spolu bryndzu, tavený syr, kyslú smotanu, vajíčka a prelisovaný cesnak. Po vykysnutí si bochník na doske rozdelíme na 2 časti a každú naolejovanými rukami roztiahneme na dobre namastený plech. Povrch bohato natrieme bryndzovou plnkou a posypeme podľa chuti kmínom a soľou. Dáme do rúry vyhriatej na 180 st. piecť kým plnka nezružovie a okraj koláča nieje chrumkavý.

    Kapustíky a bryndzovníky z jedného cesta a ešte niečo navyše  - obrázok 2
  3. 3

    Cesto z misy vyklopíme na dobre pomúčenú dosku - po pridaní kapusty je dosť lepivé, preto s ním pracujeme mastnými rukami. Postupne si odoberáme malé časti, ktoré vyformujeme na pomastenom plechu na pagáče, na vrch poukladáme kúsky prerastenej slaninky a tiež podľa chuti osolíme. Pečieme rovnako ako bryndzovníky.

    Kapustíky a bryndzovníky z jedného cesta a ešte niečo navyše  - obrázok 3
  4. 4

    A keď už máme rozohriatu rúru, môžeme pre chlapov "mäsožrútov" nachystať na zajedanie aj tekéto parádne špízy. Potrebujeme na ne 500 g kuracích prsíčok, slaninu, klobásku, hojne cibule, papriku - najlepšie viac farieb a olivy. Všetko si nakrájame na kúsky " tak přimněřene" a mäskové kúsky necháme aspoň 30 minút prejť v marináde na grilovanie, Potom si jednotlivé suroviny napicháme na špízové ihly, poukladáme na plech, potrieme zvyšnou marinádou, podlejeme trochou vody a necháme upiecť. Ako malý bonus môžeme ešte pripraviť pikantný cesnakový dip z kyslej smotany, soli, cesnaku, limetkovej šťavy a byliniek "čo záhrada dala". Garantujem - že sa po ňom len tak zapráši.

    Kapustíky a bryndzovníky z jedného cesta a ešte niečo navyše  - obrázok 4
  5. 5

    Ako posledný bod je už len dobre vychladené vínko alebo pivko, a čo je najpodstatnejšie - veselá parta ! Prajem Vám dobrú chuť.....

Diskusia k receptu

frezia68
Rada by som prišla na ochutnávku,lebo všetko vyzerá výborne :-)
mracik9
prídem aj freziou,určite nás bude viacej,kto by odolal taký dobrotam :))
lusinkab
Tak teraz len slintam a slintam :-) tak isto moje oblubene veci :-) pripajam sa do klubui @mracik9 a @frezia68 fakt stara dobra klasika :-) krasne
sonulienka
@adina1 to je nádhera a za receptík na kapustíky ďakujem už sa to zberám dlhšie ale teraz už asi vyskúšam.
adina1
dakujem za milé komentáre... vždy potešia a povzbudia




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia