Kapor v dyme

ernest - fotkaernest, 5. marca 2010

K tomuto receptu je dobre mat originalnu piecku no vystacime si aj s inprovyzáciou.Recept pochadza z hajloku Na Hrdzavej podkove v Zlatych Moravciach kde Zobraziť celý popisK tomuto receptu je dobre mat originalnu piecku no vystacime si aj s inprovyzáciou.Recept pochadza z hajloku Na Hrdzavej podkove v Zlatych Moravciach kde je strasne fajn .Ideme na to!

Suroviny

velký
vela
primerane
striedmo




Postup

  1. 1

    Kapra rozpitváme,prekrojime, očistime,oderieme z kože /treba začať od chvosta/ naložíme do mlieka aspon na dve hodiny ,osušíme a potrieme rozdrveným cesnakom zmiešaným s ližicou horčice .Tu by som odporučil radšej opatrne kto moc nemusi cesnak, mi ho máme radi viac .Necháme marinovat aspon cez noc.Naša inprovizácia, do starsieho vačšieho hrnca idealny je iba ocelovy prip nerez dame na dno dubove hobliny MUSIA byt čiste iba dub asi 5 cm vrstvu viac neuškodi.Nezabudneme ich navlhčit.Najtažšie bude nájst rošt ktorý musí vvčnievať nad hobliny aspon 5 cm ,nan položíme odpočívať kapríka.

    Kapor v dyme - obrázok 1
  2. 2

    Cele zakrijeme pokrievkov.Tý šťastnejší na zahade rozložia ohen ostatným musí stačit rozpálený gril alebo inprovizujte.Položíme priamo na ohen ,pahrebu.Tento recept je z tých udymenejšich ,no pozvite suseda ako malu konpenzaciu za dym a máte kamoša zaručene.Trvat to bude podla velkosti kapra asi 15-30min treba ho občas skontrolovať či už nieje vysušený,prípadne či nehorí aj to som už dokázal .To si suseda neudobríte. V dyme sa upečie a zároven priúdi .Tvrdia mi že to nije príliš zdravé no skúste a dáte za pravdu klasikovy že" telo musí jít do hrobu zhumplovaný".Je treba ešte dodať ,dym musí mať kadial unikat ,meniť sa ,inak bude mat rybka kyslý úsmev a nezje ju ani nepriatel nieto ešte sused.Ked som toto robil gril nedaval dostatocne teplo tak som ho iba zaudil a bez okolkov dopiekol v rure .Fotku naservirovanej ryby som nestihol dodat zjedli sme ho skôr ako som si spomenul na fotoaparat.

    Kapor v dyme - obrázok 2
  3. 3

    Podáva sa za tepla ,s uvarenými opečenými mladými zemiakmy ,posypanými postrúhaným údeným syrom a širokým úsmevom .Kapríka môžeme zakvapnúť olivovým olejom, prípadne citŕonom .Už len pozor na kostičky a dobrú chuť.

Diskusia k receptu

sjuz
No, toto asi vyskúšame...:) Aj pstružík sa dá asi takto pripraviť, však...?
ernest
Pstružik je takto úplne fantasticky len s cesnakom opatrne aby to nebol udeny cesnak s horcicou
pedrobn
Udeny kapor je delikatesa,ja ho pacujem vo vode so solou cesnakom,koprom,čiernym korenim a trochou biele vina




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia