Kandizovaný zázvor

takina - bez fotkytakina, 13. januára 2013

aktuálna protichrípková medicínka,zdroj z jednej oblúbenej tv relácie, doplnené literatúrou,prispôsobené našej rodine.

30 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

asi 500 g
podľa potreby
podľa potreby




Postup

  1. 1

    očistíme zázvor, nakrájame na hrubšie slížiky,/asi ako hrubšie zápalky/

  2. 2

    Dáme do hrnca,zalejeme vodou aby boli dobre zaliate, varíme na miernom plameni asi hodinku. potom vodu zlejeme do druhej nádoby, odložíme vedľa.Odvážime zázvor a pridáme toľko práškového cukru koľko váži zázvor.dáme do panvice s neprilnavým dnom, pridáme trocha vody čo sme odložili .Pomaly varíme a varíme pokiaľ tekutina sa neodparí úplne skoro do sucha. Na vedľajšiu misu pripravíme práškový cukor a skoro suché zázvorové paličky poriadne obalíme, necháme vychladnúť,skladujeme v uzavretej sklenenej flaške. Dobrota len tak na mľsanie, ako prevencia, pri prvých príznakoch prechladnutia, boľavého hrdla.

  3. 3

    Vodu čo nám ostala po varení zmiešam v pomere 1:1 s kryštálovým cukrom, trocha prevarím a máme úžasný zázvorový sirup použiteľný do čaju a na rôzne iné dobroty.

Diskusia k receptu

vanilka111
jej, tak toto sa mi páči, v tomto studenom počasí máme doma zázvor vždy a po uvarení čaju sa zvyšok vyhadzuje... taká škoda. toto určite urobím.. ďakujem :-)
ancicka
Tento recept využijem aj ja ,lebo mám rcp.na sušienky s kandizovaným zázvorom a už dlhšie rozmýšľam ,kde by som taký zohnala.Teraz si môžem urobiť aj sama.Dakujem.kk
valeri
Ja som tiež "zázvorová", ale mám omnoho jednoduchší a myslím, že aj zdravší spôsob. Zázvor vydrhnem pod vodou kefkou, osuším, nakrájam na kolieska a zalejem do skleného zaváracieho pohára medom. Niekedy takto umyjem k zázvoru aj citrón- Držím to uzatvorené v chladničke a vyjedám ho len tak alebo si ho pridám do čaju.
pacik
Je dobrý aj pri žalúdočnej nevoľnosti, potláča nutkanie na vracanie napr. pri cestovaní ...
helca103
tomuto receptu sa veľmi teším lebo tiež patrím do skupiny zázvoromilov nikdy mi doma nechýba čerstvý.
@2010 ja som ešte taký u nás ani nevidela a neviem, či sa vôbec k nám aj dováža
evanaaa
Dobrý recept, len škoda, že diabetici si ho nemôžu spraviť ( alebo ano?), no ak by som ja robila, dám radšej kryštál cukor.
janikbj
tak mne sam práve podarilo vyrobiť zázvorové karamelky :-D pridala som tej vody ku vareniu už s cukrom priveľa, naozaj treba len málinko,možno ani vôbec, len počkať, kým sa cukor roztopí. no a mne sa to varilo a varilo a keďže mám silnú nádchu, necítila som,kedy začal cukor karamelizovať :-D čo už. skúsim nabubúce a teraz počkám až to vychladne, čo z toho bude :-D možno vynájdem nový recept
janikbj
hlásim sa opäť.je to vcelku zaujímavé,ten karamel. vyliala som ho na plech, nech stuhne a rozmýšľam, že ho buď rozmlátim na drobno a budem mať zaujímavú posýpku na dezerty alebo prísadu do koláčikov alebo ho nalámem na menšie a budú to cmúľacie cukríky. nato že nemám rada karamel,mi to dosť chutí. zaujímavé to je, cmúľať sladký karamel a potom prísť na príjemne štipľavý zázvor. otestujem na kamoške, ktorá má rada zázvor i karamel a určite nájdeme vhodné použitie :-D
ilusa
urobila som trosku viac,dala do mraznicky aj s dozickou a teraz hocikedy vyberiem a chrumkam, kym ma nepalia cele usta.je to super




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia