Kandizovaný ďumbier fotorecept

eldina - fotkaeldina, 21. februára 2013
Kandizovaný ďumbier (fotorecept)
Foto: eldina

pre milovníkov tejto pikantnej chuti...:)

50 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

1/2 kg
podľa potreby
max 200 g
1 bal.
podľa potreby
1/2 ks




Postup

  1. 1

    Potrebujeme: /ťažko sa mi písalo koľko čoho, lebo to nie je recept na váhu, ale závisí od Vás, koľko čoho dáte, podľa Vašej chuti/

    Kandizovaný ďumbier (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    kým si očistíte ďumbier a nakrájate ho na asi 4-5 cm kúsky, dajte variť vodu/nie veľa, len aby bol ďumbier zaliaty vodou /..treba ho totiž prevariť v 4-5 vodách..aby z neho vyšlo čo najviac pikantnosti.../ja som si dala hned 2 hrnce na šporák, nech je to kratšie, potom som už len prehadzovala ďumbier naberačkou na penu z polievky/...vodu zakaždým meniť a nechať s ďumbierom chvíľu vrieť...

    Kandizovaný ďumbier (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ked je 5 x prevarený /ja som 5 x/-dať ho do hrnca a zaliať trochou vody a posypať cukrom tak, aby bol zvrchu prekrytý-nie viac/cukor sa ešte rozpustí/.../dala som asi za šálku cukru, neviem, nevážila som/..a tak nechať povariť asi 1/2 hodinu, sem tam premiešať...šťava zhustne..

    Kandizovaný ďumbier (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    šťavu zliať, kúsky poukladať na mriežku, nech trochu stečú zo šťavy/nemám mriežku, improvizovala som sitkom/, do malej misky zmiešať vanilkový cukor a práškový cukor, kúsky v ňom namáčať a nechať vychladnúť na papieri na pečenie...

    Kandizovaný ďumbier (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    sú fantastické a ani z nich nezjete veľa, trochu pikantnosti v nich totiž ostalo..:) ale mám rada takéto "zdravé" sladkosti..a ešte "tip"-môžte ho podávať ku šálke čaju, ako ozdobu, na zjedenie či vhodenie do čaju ..:)

    Kandizovaný ďumbier (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

milad
...už som takto robila, no po čase mi začal chytať pleseň- na 2 kúskoch. Asi ho treba nechať voľne v mise, ja som mala zatvorený vo fľaši.Hm.
eldina
@milad ja ho držím v mrazničke, v malej plast.nádobe od šalátu..:) ked potrebujem, toľko kúskov dám chvíľu pred podávaním von..hm?
milad
...tiež tam odvtedy každý zázvor skončil, len som myslela, že som urobila niečo zle v postupe. Ten z obchodu sa dá držať na vzduchu a nič sa nedeje, tak preto. Vďaka.
helca103
kandizovaný som ešte nerobila, ale zázvor/ďumbier/ mám rada na všetky spôsoby.
izabella929
ešte som toto nerobila...musím vyskúšať, neviem akú to môže mať chuť....
radulienka
Super @Eldina , ďumbier milujem a dávam ho skoro všade, kam sa hodí, je to vynikajúci prostriedok proti mnohým neduhom a takto pripravený je to aj fantastická pochúťka, kupujem ho v pohári, ale teraz si ho pripravím sama, vďaka za inšpiráciu...
babkamt
Zázvor mám rada . Nevesta mi nosieva aj zázvorové cukríky . Najprv som ich nechcela jesť , no po čase som im prišla na chuť. Recept si ukladám .
marikafil
Teda, dievčatá - recept je fajn, ale prídete o super vec - ďumbierový sirup...a zostane vám málo štipľavý vyvarený zázvor osladený cukrom.
Na nete je viac receptov, mne sa najviac páči ten, kde sa plátky zázvoru varia niekoľkokrát v sladkej vode (1 : 1 cukor s vodou) - prevariť, nechať vychladnúť a toto zopakovať tak 4 - 6x. potom uvarený zázvor vybrať z hustého sirupu, nechať vysušiť. Ja som ho už ďalej necukrovala. Vedľajší produkt je naozaj úžasný zázvorový sirup - do čaju alebo aj v lete so studenou vodou úžasný osviežujúci nápoj. A netvrdím, že zdravý, nech sa tu na mňa kritici cukru nezlietnu ako supy - ja normálne pijem čistú filtrovanú vodu, ale pri posedení s priateľmi raz za čas sladký nápoj nikoho nezabije. A rozhodne je to zdravší sirup ako nejaké kupované z chemicky ošetrených polotovarov.
zdezda
ukladám, vyskúšam, asi s tým sirupom :-)
ancicka
mámjeden recept čo ide doň kandizovaný zázvor.Urobila som si ho podľa tohto rcp.Neviem,ale som dala asi viac vody a mne sa tiež urobil taký fajný surupček,ktorý sme vypili do čaju.Kandizovaný mám uložený v kelimku a je fajný.Dúfam,že mi vydrží kým budem mať čas urobiť tento recept so zázvorom.
eldina
@ancicka odporúčam ti dať ho aj v kelímku do mrazničky, lebo "navlhne"...ja som robila viac x , takže som radšej po kúskoch vyberala z mrazničky, napr. ku čaju na tanierik.
eldina
@angast ale čo by som sa hnevala...:) som len rada, ked sem niekto dá svoju radu, či tip...ja sama som tento recept nevymyslela , preto každej rade sa človek len poteší...hlavné je, že je ďumbier zdravý...:) ty si mi veľký šikuláčik...musím ťa chváliť..:)
angast
Ďakujem ti veľmo pekne . To mi ale odľahlo. Bál som sa , že ma
sprdneš a už som sa videl takýto . maľučký. Tá bodka to som ja.
Som rád , že to takto športovo berieš. Krásne všetky dni ti prajem
eldina
angast :))))))))))) čo sa týka varenia, tak nemám fantáziu, ja sama chodím inde "snoriť"-takže nikoho si nedovolím presviedčať, že som múdrejšia, možno len niekedy skúsenejšia, ale neomylná vôbec/žiaľ/...:) jedine, ak by ma niekto presviedčal, že hrášok z konzervy treba variť, kým sa nerozvarí /áno, už aj také tu bolo, na Vareche/..:)-to som potom "útočná".:)
marjam49
Výborné všetky nápady a rady, ďakujem. U mojej starkej nikdy ďumbier nechýbal a tá vôňa v skrinke s koreninami...Ide zima, čas zázvorových čajov, k tomu kandizované kúsky - paráda. Dajte ešte nejaké nápady, varecháči.
eldina
@marjam49 len daj ich do mrazničky, do nejakej uzatvorenej nádobky, lebo navlhnú..a potom po jednom podávaj bud k čaju, na tanierik alebo chrúmaj..:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia