Kandizované čerešne

verka1 - fotkaverka1, 13. júna 2011

Tento recept mám z nejakej veľmi starej kuchárskej knihy. Musím sa tomu venovať 10 dní, ale stají to za to. A robím týmto spôsobom Zobraziť celý popisTento recept mám z nejakej veľmi starej kuchárskej knihy. Musím sa tomu venovať 10 dní, ale stají to za to. A robím týmto spôsobom aj marhule, broskyne ,hrušky

Suroviny

1 kg
1 kg
1.5 litra




Postup

  1. 1

    čerešne odkôstkujem

  2. 2

    uvarím sirup - voda a cukor

  3. 3

    horúcim sirupom zalejem čerešne na druhý deň ich precedím a sirup znovu prevarím a zase horúcim zalejem ovocie. Takto to robím 10 dní. Potom ich nechám voľne vysušiť. A pred sušením ich možno pováľať v práškovom cukre Po vysušení dať do pohára a uzavrieť

Diskusia k receptu

jatanika
potrebujem kandované čerešne na tortu... ak ich teda nechcem dlhšie skladovať, dal by sa ten proces skrátiť o pár dní... podobalo by sa to už chuťovo na kandované?
verka1
neviem, ale vyskúšaj, veď ked sa to hned zje, tak by nemal byť problém, len prelievaj aspoň 5 dní ,aby tak zosklovateli. Budú mäkšie, ale to na torte nevadí. Potom daj vedieť. Toto je recept na uskladneniie, aby bolo v zime. Ale rob to podľa tohto receptu a potom keď budeš potrebovať tak odober. Ostatné dorob a budeš mať aj na budúce.
jatanika
práve dnes mi doniesli čerešne... tak ja skúsim :-)) .. dík
vierik
Zaujímavé,určite vyskúšam...a díky za námet aj iného ovocia.
ola111
Tento tvoj recept mi prišiel vhod,skúsim tie čerešne,potom ostatné
ovocie-máš vyskúšané aj višne?
verka1
Ano Oli, ja som pred rokmi začínala práve višňami a potom marhule. Len to nesušte na balkone, ako ja a všetko čo vyprášili susedia, bolo na mojom kandizovanom ovocí. Ozaj a vo štvrtok budú mať v LIDL odkôstkovavač čerešní. Kamoška mi ho požičala a je super, doporučujem.
ola111
Ďakujem,takže idem na višne,tie mám práve doma,teším sa,že si
narobím zásoby kandizovaného ovocia.
sopornanka
ahoj, super nápad moje deti milujú sušené ovocie tak vyskúšam aj toto prosím ťa a na čom ich sušíš na papieri, plechu...neoplesnivie to kým sa to vysuší?
verka1
Na táckach suším a obraciam každý deň. Mňa to baví, ale možno aj na mriežke by bolo dobré. Len mám dilemu, čo potom s tým sirupom. Ešte višne v ňom vykúpen a koniec, lebo sa bojím, že marhule chytia čerešňovo višňovú chuť. Musíš sušiť na slniečku.
evanaaa
Zdá sa mi to trochu zdĺhavý proces, možno by to šlo ako aj kandizovať pomarančovú kôru, robí sa to v jeden deň, mama tak robievala a vydržalo to.len asi treba dlhšie variť v hustom cukrovom sirupe, možno potroche, už neviem.
jerica
ja som spravila kandizované ovocie ani neviem ako, mala som odkôstkované čerešne , bolo toho za dve veľké hrste , hovorím no to je škoda len tak , vzala menší antikorový kastrólik nasypala trochu cukru , pridala trochu želírovací cukor Považský cukor , objavila som ho v Hypernove (vynikajúci , bez chemických prísad) premiešala a chvíľku počkala pokiaľ čerešne nepustili šťavu , zapla platňu a odišla k PC , len tu manžel že čo varíš choď sa na to pozrieť , prídem a lekvárik lenlen že neskaramelizoval, preliala do pohára , síce sa to ťahalo ako smola ale také výborné čerešne by som nespravila keby som aj chcela, určite si to ešte spravím , na druhý deň počas varenia som chodila na tú smolu ako blcha do kožucha .
jerica
ešte dovetok : len je to bez sušenia:
Tvoj recept aj keď to dlhšie trvá znamená "komu sa nelení tomu sa zelení" stále to platí!!
verka1
Evanaaa, je to zdlhavé, ale nie až také pracné. Moja babka robievala kandovanú pomarančovú kôru, ale sa pamatám, že ju najprv močila vo vode asi 5 dní, pričom vodu sme denne vymieňali, aby sa stratila horkosť zo šupiek a potom ich varila v cukrovom sirupe. Nakoniec ich obalila v kryštáľovom cukre a ani nestihli vyschnúť. Svokra ich zase obaľovala v čokoláde.
Jerica, takto vznikajú nové super recepty, len keby si človek pamatal ako to urobil, prípadne sa netrafil do pôvodného receptu.
jatanika
tak moje sa už presladzujú.... najprácnejšie bolo odkôstkovanie... inak to ide rýchlo...
hubata
Odkôstkovávam pod vodou: neprská to, nie som celá okydaná a zároveň sa z ovocia vyplavia aj prípadní obyvatelia. Toto si musím uložiť, ani ma nenapadlo ovocie kandizovať a keď nás bude v zime honiť mlsná, tak sa takéto otovie zíde. Veď v OC nevedia čo by za to pýtali a ešte to nie je ani s cukrom, ale so všelijakými umelinami. Nás čo chodíme na Varechu len tak ľahko v OC neošmeknú. Urobíme si sami !!!!! Ukladám, ďakujem.
jamalinka
ja ďakujem za super recept pani Vierke1, včera som urobila z 2 kg sladučkých čerešieň. Mám ešte jednu otázočku, ako dlho sa čerešne hotové usušia voľne pri izbovej teplote? a či po uzatvorení pohárov treba aj sterilizovať? alebo stačí len uzatvoriť? Jasom som urobila aj džem z čerešien je fantastický na palacinky, zmrzlinu alebo do kyslej smotany či jogurtu, naozaj delikatesa a už sa teším na tieto kandizované čerešne. Ešte mám v záhrade aj jahody, také zvyšky , ale sú veľmi sladké a voňavé, môžem ich tiež urobiť ako čerešne kandizované, neskúšali ste? Ďakujem za skorú odpoveď. Pozdravujem
verka1
jamalinka, musia byť také poloscvrknuté. A v tej kuchárskej knihe písali, že na slniečku ich treba sušiť, tak keď bude v byte na ne slniečko svietiť, tak to bude rýchlejšie. A písala som aj na diskusiu o mrazení čerešní kuknite, možno bude aj pre vás môj nápad užitočný. S jahodami mám zlé skúsenosti, takže len v čerstvom stave ich používam. Ešte ma napadlo, že tuším v tom drahom kandovanom ovocí z obchodu bola aj tá oranžová tekvica. Ja ju nepestujem, ale uvítala by som, keby to niekto na jeseň vyskúšal.
zdezda
:-)ďakujem za pripomenutie babičkinho receptu, už aj ich dnes začnem cukrovať:-)
jamalinka
Pani Vierka ja mám tú tekvicu zasadenú, uvidím či mi zišla, lebo mám aj okrasné zasadené, niečo zišlo niečo nie, tak uvidíme. Jahody som už včera predsa len zaliala, no uvidím čo z toho bude? Ešte raz Vás prosím, v závere píšete, že čerešne dáme do pohárov a uzavrieme, len chcem vedieť či ich ešte treba sterilizovať. Ďakujem za odpoveď.
verka1
jamalinka, v tej kuchárskej knihe nepísali o sterilizácii, ale myslím si že treba vyskúšať. jeden pohár bez a jeden s. Ale ani sušené ovocie sa nesterilizuje. No a na tie jahody som zvedavá, Ďakujem. A ak máte dosť čerešní, tak ich hoď do mrazáku a použi ako ľadové červené guľky do nápojov.
jatanika
v mojej knihe o zaváraní je aj kandizovaná tekvica... podľa nej sa necháva odstáť 1 deň, už nakrájaná, v okyslenej vode ... potom už postupujú ako pri ostatnom...
verka1
takže som si dobre pamatala, musíme to vyskúšať. Ďakujem za info.
vierik
@verka1 musím sa aj ja pochváliť,už 4 tý deň sa mi presladzujú višne,tak uvidím...:-)
alaba
dobry napad - asi vyskusam. Len musim niekoho nahnat na ceresnu, aby cosi pooberali :-)
verka1
Ja už zajtra končím a idem sušiť. Potom tým sirupom zalejem višne a potom tam asi dám kyselinu a vypijeme nálev so sodou a bude.
pacik
Čerešne nemám, ale žltú tekvicu určite urobím, vďaka za receptík :-)
jamalinka
no ja som už čerešne dokončila. Veľmi sa zle sušili , stále boli mokré,tak som ich dala na noc do rúry na najslabší stupeň. Ráno som sa tešila(boli ešte teplé), ale keď som ich večer išla odložiť boli dosť tvrdé, sú len pre dobré zuby, mne to nevadí, ale myslím si, že by mali byť mäkšie.Jahody som sušila dnes v noci, uvidím večer, keď prídem z práce domov ako sa vysušili. Tie čerešne netreby už sterilizovať, ja mám takto vysušené slivky, tiež sú tvrdé (a nekandizovala som ich) amám ich už tretí rok a sú úplne rovnaké ako keď som ich urobila. Mám ich uložené v platovej nádobe s vrchnákom. No to som Vám chcela len opísať čo som ja vytvorila. Ak má niekto iné skúsenosti popíšte, možno budú lepšie. Prajem pekné leto a hlavne bohatú úrodu, ktorá sa tento rok ukazuje. Včera som robila kvašáky, už sa teším na ne.
evusik
ja som si tiež naložila čerešne a dnes je posledný deň - zajtra budem sušiť tak uvidím ako sa mi bude dariť..... len to má jednu chybu, musím od hrnca muža odháňať lebo mi do nich potajme chodí :-)
verka1
Ja ich suším na slniečku a v noci v kuchyni, je to robota, ale ja ich mám makké, tú tvrdosť urobila tá rúra. Ja som si takto pripravila slivky a sú ako kameň a to som ich na kachliach sušila. Ani jablká sa nepodarili sušiť na kachliach, tiež sú tvrdé. Takže dlho a prirodzene, neurýchľovať.
jatanika
čo znamená dlho? prestanu byť lepkavé? suším už pár dní...
verka1
ja ich obraciam, už sú celkom v pohode, treba vydržať, je s tým robota, ale len pár minút denne. No a výsledný efekt je super. Keď je moc lepkavé, by som dala do mrazničky a potom nimi ozdobovať. A dávať pozor nech sa nezjedia :-))))))
jatanika
a vieš, že už ani lepkavé veľmi nie sú... som dodatočne zistila pri dnešnom obracaní :-)) ... budú super! .... som rada, že ma tento recept nakopol vyskúšať ... díky
verka1
Jatanika, treba vydržaaať, ono všetko si vyžaduje nejaké obete :-))). Teraz sa idem vrhnúť na marhule. No a z tej cukrovej vody urobím griotku, lebo na marhule musím dať nový nálev, a keď zoženiem broskyne, tak ho zase použijem a potom z toho zase vyrobím nejaký likérik. Všetko sa musí schosnovať.
jamalinka
no a ja sa pochválim, lebo sa teším, ako keby som objavila Ameriku úspešne som skončila jahody, ak sa pamätáte, tak som písala, že vyskúšam, sú vynikajúce a tiež som ich sušila v rúre. Čerešne medzi tým v tej plastovej nádobe zmäkli a sú vynikajúce. . Ak bude o rok úroda množstvo určite zväčším. No poviem Vám dobrota, takže už mám čerešne, jahody a momentálne mám rozrobené višne a dnes idem na marhule.Len je toho všetkého málo, z kila jahôd mám usušených tak asi cca 20 dkg. Marhule vyskúšam väčšie množstvo. Pozdravujem pracovité žienky Slovenské, ktoré vedia všetko zúžitkovať a tak vyrobiť zdravé maškrty pre svoju rodinu a priateľov. Pekné leto.
evusik
tak ja sa tiež pochválim, robila som čerešne, sušiť som ich dala v čase keď bolo také studené upršané počasie tak to trvalo trochu dlhšie... teraz sú už v pohári a jediný problém ktorý som mala bol ten, že som musela všetkých odháňať aby mi to nepojedli :-)
verka1
som nesmierne šťastná, že Vám to vyšlo a urobilo radosť. Ja už sa chystám na marhule.
jamalinka
Proces s marhuľami som skrátila na 4 dni, potom som ich povyberala po jednej zo sirupu, lebo sa mi zdali byť veľmi mäkké. Dala som ich sušiť do rúry a premiešavala, teraz ich mám už uskladnené, sú dobré. Višňe som tiež tak mierne posušila v rúre a teraz ked je slniečko ich ešte dosúšam vonku. Tie sú tiež výborné.
verka1
teším sa, keď budem mať nejaký nový výmysel, tak pridám.
jamalinka
už mám tekvicu hokaído- budem ju robiť tak ako ostatné ovocie. Presladím ju 10 dní, ale budem ju prelieva ananásovou 100% šťavou s pridaním cukru. ptom ju budem sušiť a uvidím čo z toho bude, myslím si, že to nemôže byť zlé. Vyskúšam.
verka1
Jamalinka, vyskúšaj a daj vedieť, som veľmi zvedavá. A potom aj hrušky, ale nie také krupicové, tam by to asi vadilo. No a potom hrozno do mrazáku, použiť miesto ľadu. A už bude jeseň. A zase hubky sušiť, už sa teším .
jamalinka
ešte ich presladzujem, ale pridala som do 100% ananásového džusu, (1 liter), ktorým prelievam tekvicu, ešte cca 0,50 kg kryštál. cukru, asi 10 ks klinčeky, 2 ks rozdrvené struky škorice a 1/2 bal. kyseliny citrónovej. Veľmi má šťava dobrú chuť a už prechádza aj na tekvicu. Tak uvidíme aké budú usušené. Hokaido som aj zaarila tiež s takýmto nálevom. V nedeľu som použila na puding, vynikajúce.
Ale už suším aj rajčinky druh Roma, vôbec nie sú vodové, dobre sa s nimi pracovalo. Idem kúpiť panenský olivový olej a idem ich zaliať. Dúfam, že budú výborné. Recept mám z inej časti tohto portálu. Teším sa na ďalšie recepty.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia