Kanadský jablkový dezert

Podľa receptúry spoločnosti Dr. Oetker pripravil Ľubomír Herko
, 15. decembra 2009
Kanadský jablkový dezert
Foto: Dr. Oetker
30 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

Na cesto:
6 ks
9 PL
7 PL
5 PL
3 PL
1/2 balíčka
Na náplň:
1 kg
2 balíčky
2 balíčky
3 balenia
3/4 l
3 balenia
450 ml




Postup

  1. 1

    Na prípravu cesta zmiešame vajcia, múku, práškový cukor, olej, vodu a kypriaci prášok do pečiva. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a uhladíme. Vložíme do rúry a pečieme asi 30 – 40 minút.

  2. 2

    Na prípravu náplne očistíme jablká, postrúhame, dáme do hrnca a dusíme. Dochutíme škoricovým cukrom a vanilkovým cukrom podľa chuti. Zahustíme zlatým klasom rozrobeným v 3/4 l vody. Odstavíme z platne a necháme vychladnúť. Šľahačku vyšľaháme s mliekom.

  3. 3

    Na vychladený korpus rozotrieme vlažný jablkový puding a navrch rovnomerne rozotrieme šľahačku. Vložíme na 1 hodinu do chladničky stuhnúť.

Diskusia k receptu

fanynka83
tak akurat som robila tento kolac...no a neda mi nepovedat ako to dopadlo..tak cesto som si zamiesala,dala na plech a do vopred vyhriatej rury..nemala som ju nadstavenu na velmi vysoku teplotu no aj napriek tomu,moje cesto za necelych 10 minut bolo hotove,takmer na vrchu zhorene.takze ziadnych 30-40 minut ako sa udava v recepte.podme ale dalej.medzitiym som si ocistila a nastruhala jablcka,dla aich podusit a dochutila skoricovym a vanilkovym cukrom.dusila som ich dalej.potom som si podla receptu rozrobila v3/4 litri vody zlaty klas,ako je uvadzane 3ks.to som zamiesala s tymi podusenymi jablckami a co vzniklo?nejaka polotekuta gebuzina,ani neviem ako inak to nazvat.a to som postupovala podla receptu.dalej aby mi toho nahodou nebolo malo,mi nezhustla slahacka,a pokazil sa navyse aj mixer.takze ako robeniu kolacov odzvonilo...vareniu zdar!! :/
sandratamer
Čo je to "veľmi vysoká teplota"? Vieš, každá rúra pečie inak, koláč nikdy nemôžeš šupnúť do rúry a nastaviť si budík o štyridsať minút.

A čo myslíš tou polotekutou gebuzinou? Mal ti vzniknúť jablkový puding, a keď si postupovala podľa návodu (a použila 3 zlaté klasy), malo by to byť v poriadku.

Skúšala si tú zmes (mimochodom, ako chutí?) natrieť na koláč?
jarco
@fanynka83 - človek sa najlepšie učí na vlastných chybách :-) Ale spolucítim s Tebou, sám dobre poznám ten pocit, keď sa človek 2 hodiny potí v kuchyni a výsledok stojí za H :-(
gitka
No ja pečiem len veľmi málo, ale aj napriek tomu sa mi tento kláč podaril na prvý krát. Cesto je samozrejme treba sledovať a v žiadnom prípade sa nepečie na najvyššej teplote, pretože môže byť v nútri ešte surový a navrchu spálený. Zlatý klas je v podstate puding, to znamená, že za stáleho miešania varíme, kým nezhustne. Nerozumiem tomu, ako nemôže šľahačka zhustnúť. fanynka83 - škoricový a vanilkový cukor pridaj až keď sú jablká podusené. Na druhý krát sa určite podarí, pri najhoršom sa s niekým poraď. Pečenie je veľmi jednoduché. Veľa šťastia. :o)
sracz
Súhlasím so Sandrikou! Považujem sa za obstojného kuchára, ale čo sa týka pečenia, tak to asi ešte chvíľu potrvá, než mi "narastú ostrohy"; napriek tomu mi tento recept vyšiel hneď na prvýraz, bez problémov a chutil (iba sa za ním zaprášilo) úžasne. Trošku som ho hneď "vylepšil". Mám ho nafotený a napísaný variant môjho technologického postupu. Neviem však, či ho môžem uverejniť na Vareche, keďže nie som pôvodcom jeho originálu! A tá "gebuzina" chutila super; uvaril som jej trošku viac, tak som zvyšok vylial do dvoch porcelánových misiek, uložil do chladničky a na druhý deň moja krajšia 0,5 mala vylepšenú desiatu aj s kolegyňou v ordinácii! Pamätám sa na motto mojej mamky Anyuci citujem: "Nemlesz jó, megesznek a gyerekek - Nebude dobré zjedia deti"! No vidíte a chutilo aj dospelým. Nebojte sa Varechy!
rimanka3
ešte sa mi nestalo, aby čas a teplota udávaná v recepte sedeli.
danusik305
Cesto sa musí vždy sledovať. Každá rúra pečie inak.
Ale aj mne sa už pritrafil recept z časopisu, ktorý celkom nesedel. Väčšinou bolo hnetené cesto veľmi jemné, takže som musela pridávať hodne viac múky ako bolo uvedené v recepte. Asi uverejňujú nevyskúšané recepty. Ale čo už??? Vždy to nejako dopadne. A väčšinou dobré :D
3sandra3
nerozozumiem: Na ozdobenie, hrnček vody a hrnček kryšt.cukru
domci4
Vyzerá krásne, ale tiež by som sa ho bála piecť, ako tuto varecháčka mala s ním zle skúsenosti...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia