Kalamáre v grepovo-vínnej omáčke ŠERY

nonna - fotkanonna, 1. júla 2012
Kalamáre v grepovo-vínnej omáčke ŠERY
Foto: nonna

Všetky morské živočíchy sú ľahučké a zdravé. Pokiaľ sú "jediteľné" a nie sú kontaminované ropnými, prípadne inými exhalátmi. Majú jemnú chuť, ktorá sa dá Zobraziť celý popisVšetky morské živočíchy sú ľahučké a zdravé. Pokiaľ sú "jediteľné" a nie sú kontaminované ropnými, prípadne inými exhalátmi. Majú jemnú chuť, ktorá sa dá zvýrazniť koreninami, bylinkami, omáčkami. Táto omáčka sa mi podarila celkom atraktívnou, jej chuť je sviežoovocnovonnovínna s pikantnosťou vďaka cesnaku a bielemu koreniu. Naozaj excelentne doplnila elegantné, jemné kalamáre. Ako prílohu odporúčam suchú, neochutenú ryžu Natural alebo chrumkavý celozrnný chlebík.

2
porcie
7 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
1 sáčok ks
30 g
2 ks
OMÁČKA:
1 ks
1 ks
0,6 dl
20 g
1 ČL
1 ks
1/3 KL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si potrebné suroviny, potraviny....

    Kalamáre v grepovo-vínnej omáčke ŠERY - obrázok 1
  2. 2

    Uvaríme si silný čaj, čajový odvar tak, že v 6,0dl vody necháme 5 minút variť pri nie prudkom vare jeden sáčok kvalitného zeleného čaju.

  3. 3

    Na 30g masla krátko, asi 2 minútky, nie viac, osmahneme kalamáre.

    Kalamáre v grepovo-vínnej omáčke ŠERY - obrázok 3
  4. 4

    Podlejeme čajom, pridáme klinčeky a varíme 4-5 minút. Zlejeme.

    Kalamáre v grepovo-vínnej omáčke ŠERY - obrázok 4
  5. 5

    Z grepu aj pomaranča si necháme jeden krúžok na dekoráciu. Odšťavíme grep, získame cca 1,0dl šťavy, a odložíme z neho aj jemnú dužinu, z pomaranča vytlačíme cca 6,0cl šťavy. Citrusové šťavy a víno zmiešame. Trochu odlejeme a rozmiešame v nej solamyl.

  6. 6

    Cesnak nakrájame na tenké plátky, tie ešte raz prekrojíme, ak máme aj vňať, tú nasekáme na krátke kúsočky.

  7. 7

    Rozohreje 20g masla a veľmi krátko na ňom osmahneme cesnak a vňať. Stačí minútku. Pridáme šťavu, rozdrobenú grepovú dužinu získanú pri odšťavovaní grepu, korenie, jemne osolíme a necháme prehriať asi 2 minúty.

  8. 8

    Za miešania pridávame pripravený solamyl a miešame na miernejšom ohni, kým omáčka nezhustne /na jemnú roztekavú konzistenciu/, cca 4-5 minút.

    Kalamáre v grepovo-vínnej omáčke ŠERY - obrázok 8
  9. 9

    Prelejeme ňou zliate kalamáre a ihneď podávame za tepla. Želám príjemnoobjavný kulinársky zážitok!

    Kalamáre v grepovo-vínnej omáčke ŠERY - obrázok 9

Diskusia k receptu

nonna
@izabella929 - Vďaka! A ako boli pripravené? Tiež s nejakou omáčkou? Skvelý celý týždeň, najmä nech sa darí v kulinárčení!
radulienka
No ešte som ich nejedla, ale ako poznám svoje chúťky, určite by mi to šmaklo. Nevyzerá to tak skvele, ale nie sme kulinárski fotografi, ale ak to chutilo tebe, určite by to chutilo aj mne. Vyskúšam a zreferujem, díky za tip...
nonna
@radulienka - foto naozaj nie je super, ja mám len mobilfoťák a aj prostredie by som bývala potrebovala iné, niekde vonku. Varila som to u našich, musela by som vypratať pol kuchyne, aby to bolo šmrncovné. Tá omáčka je skutočne moc fajn, ľabužnícka, osviežujúca.
Dík a drž sa!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia