Foto: pusta
Ku kávičke ako stvorené sú motýle z kysnutého cesta, s kakaovo-škoricovou plnkou s rumovou arómou. Kardamom v ceste dodáva príjemnú korenistú chuť, ktorá Zobraziť celý popisKu kávičke ako stvorené sú motýle z kysnutého cesta, s kakaovo-škoricovou plnkou s rumovou arómou. Kardamom v ceste dodáva príjemnú korenistú chuť, ktorá veľmi dobre harmonizuje s kakaom a škoricou v plnke a priamo si kávu žiada.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
cesto: | |
350 g |
|
125 ml |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 bal. |
|
3 PL |
|
1 štipka |
|
1 ČL |
|
80 g |
|
plnka: | |
40 g |
|
3 PL |
|
1 bal. |
|
2 ČL |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
na vrch motýľov: | |
1 ks |
|
podľa chuti na posypanie |
|
Postup
-
1
Do preosiatej múky som pridala práškový cukor,...
-
2
...sušené droždie a mletý kardamom, všetko som dobre premiešala.
-
3
Do priehlbinky v múke som pridala 1 celé vajce, 1 žĺtok a studené tuhé maslo pokrájané na plátky.
-
4
Priliala som vlažné mlieko a...
-
5
...všetko som spolu dôkladne spracovala rukami na hladké polomäkké cesto, ktoré som prikryté čistou utierkou odložilla na 1 hodinu do chladničky, kde pomaly kyslo.
-
6
Kým cesto kyslo v chladničke, pripravila som si krém. Do misky som dala zmäknuté maslo,...
-
7
...práškový a vanilínový cukor.
-
8
Pridala som kakao, mletú škoricu a rumovú aromu.
-
9
Spracovala som pomocou vidličky na hladký krém a odložila do chladničky na čas, kým som pracovala s cestom.
-
10
Cesto som rozvaľkala na obdĺžník veľkosti asi 30x50 cm o hrúbke 1 mm.
-
11
Na cesto som rovnomerne rozotrela chrbrtom polievkovej lyžice pripravený krém z chladničky.
-
12
Naplnené cesto som odspodu od dlhšieho okraja stočila do závinu.
-
13
Závin som pokrájala ostrým nožom na približne rovnaké lichobežníky s nie príliš ostrými uhlami.
-
14
Stred každého lichobežníka som stlačila nadol až k pracovenej doske uprostred pomocou rúčky varešky pozdlžne, čím vznikol tvar motýľa.
-
15
Motýle som uložila na plech s pečiacim papirom, celkom som mala 9 kusov motýľov.
-
16
Povrch som potrela vaječným bielkom, posypala kryštálovým cukrom a nechala som na teple 15 minút ešte kysnúť.
-
17
Piekla som ich 15 minút v trúbe vyhriatej na 180 stupňov C. Nechala som ich po upečení vychladnúť.
-
18
Dala som ich na podnos a na stole rozvoniavala už čerstvá ranná káva. Je to veľmi chutný dezert na raňajky, ale aj inokedy, je veľmi chutný a vhodný aj pre deti s teplým kakaom alebo horúcim čajom, možno ho podávať aj ako sladké pohostenie pre návštevu.
neboj, výživné je to až - až :-)
pokiaľ ide o názov, vychádzala som z anglického a latinského odborného názvu, latinsky nazývaný ako Elettaria cardamomum, skrátene kardamom, u nás v obchodoch je to tiež zaužívaný skrátený nízov v tomto tvare, tak ho aj ponechám.
www.strava.sk/showdoc.do?docid=2858...
cs.wikipedia.org/wiki/Kardamovn%C3%ADk_obecn%C3%BD...
potravinydomov.itesco.sk/sk-SK/Search/List?searchQuery=kardamom&...
otázka, čo je správne, zostáva otvorená :-)
dakujem za pochvalu.
dakujem.
dakujem za pochvalu.
a tu je ešte jeden link, v ktoromsa uvádza ako Kardamon:
www.google.sk/search?q=kardamon&rlz=1C1LEND_enSK4...
dakujem
dakujem.
www.predajbylin.sk/kardamom_semeno/index.html...
Aj ja sama však v mojich receptoch radšej uvádzam "N", pretože "M" vždy ľudí mätie.
dakujem.
dakujem.
odporúčam však piecť pri teplote 180 stupňov.
dakujem.
dakujem.
dakujem.
dakujem ti.
dakujem za pochvalu.
ak upečieš, poteším sa.
dakujem.
dakujem.
,,vykradnuté"...v niektorých múčnikoch mi jasne chýba plnka.A preto si
Rcp uložím.V budúcnosti sa mi určite zíde.Tvoje motýle vypadajú perfektne.
ku kávičke je vynikajúci.
dakujem za pochvalu, od teba si to hlboko vážim.
vážim si to.
dakujem ti.
dakujem ti.
dakujem ti za pochvalu.