Kakaovo-škoricové motýle s kardamonom (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Ku kávičke ako stvorené sú motýle z kysnutého cesta, s kakaovo-škoricovou plnkou s
rumovou arómou. Kardamom v ceste dodáva príjemnú korenistú chuť, ktorá veľmi dobre
harmonizuje s kakaom a škoricou v plnke a priamo si kávu žiada.
9 kusov - 1 dávka porcií |
90 minút príprava |
15 minút na 180 °C |
Postup
- Do preosiatej múky som pridala práškový cukor,...
- ...sušené droždie a mletý kardamom, všetko som dobre premiešala.
- Do priehlbinky v múke som pridala 1 celé vajce, 1 žĺtok a studené tuhé maslo pokrájané na plátky.
- Priliala som vlažné mlieko a...
- ...všetko som spolu dôkladne spracovala rukami na hladké polomäkké cesto, ktoré som prikryté čistou utierkou odložilla na 1 hodinu do chladničky, kde pomaly kyslo.
- Kým cesto kyslo v chladničke, pripravila som si krém. Do misky som dala zmäknuté maslo,...
- ...práškový a vanilínový cukor.
- Pridala som kakao, mletú škoricu a rumovú aromu.
- Spracovala som pomocou vidličky na hladký krém a odložila do chladničky na čas, kým som pracovala s cestom.
- Cesto som rozvaľkala na obdĺžník veľkosti asi 30x50 cm o hrúbke 1 mm.
- Na cesto som rovnomerne rozotrela chrbrtom polievkovej lyžice pripravený krém z chladničky.
- Naplnené cesto som odspodu od dlhšieho okraja stočila do závinu.
- Závin som pokrájala ostrým nožom na približne rovnaké lichobežníky s nie príliš ostrými uhlami.
- Stred každého lichobežníka som stlačila nadol až k pracovenej doske uprostred pomocou rúčky varešky pozdlžne, čím vznikol tvar motýľa.
- Motýle som uložila na plech s pečiacim papirom, celkom som mala 9 kusov motýľov.
- Povrch som potrela vaječným bielkom, posypala kryštálovým cukrom a nechala som na teple 15 minút ešte kysnúť.
- Piekla som ich 15 minút v trúbe vyhriatej na 180 stupňov C. Nechala som ich po upečení vychladnúť.
- Dala som ich na podnos a na stole rozvoniavala už čerstvá ranná káva. Je to veľmi chutný dezert na raňajky, ale aj inokedy, je veľmi chutný a vhodný aj pre deti s teplým kakaom alebo horúcim čajom, možno ho podávať aj ako sladké pohostenie pre návštevu.