Kačacie prsia s hríbikmi

babidka - fotkababidka, 28. januára 2012
Kačacie prsia s hríbikmi
Foto: babidka

Hľadala som pekný recept na prípravu kačacích pŕs a našla som ho tu , na Vareche : http://varecha.pravda.sk/recepty/kacacie-prsia-na-hubach-so-zemiakmi/2071-recept.html Ale pri jeho príprave som sa nakoniec rozhodla pre niektoré zmeny - a už bol z toho iný recept :-) Podobný - ale nebolo to to isté ....

3-4
porcie
10 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

300-400 g
podľa chuti
podľa chuti
 - tymian, rozmarín , bazalka , petržlenová vňať
200 g /podľa sezóny/
2 ks alebo cibulka
1 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kačacie prsia umyjeme, osušíme , posolíme a okoreníme bielym korením podľa vlastnej chuti . Kožu po okrajoch trochu pouvoľňujeme .Stonky čerstvého tymianu a rozmarínu /ak máme , tak aj čerstvú bazalku a saturejku/ opatrne vsunieme pod kožu - všade tam kde sa to podarí :-) Necháme v chlade aspoň niekoľko hodín aby sa chute z korenia a byliniek dostali do mäsa . Ja som ich nechala stáť 40 hodín...

    Kačacie prsia s hríbikmi - obrázok 1
  2. 2

    Pred opekaním treba narezať kožu aby sa uvoľnil tuk a kožka bola krásne chrumkavá . Nikdy sa mi to nedarilo a tak som si raz vymyslela svoj spôsob - nastrihám ju nožnicami :-) Takto si môžem vymyslieť akúkoľvek "vzorku" ...

    Kačacie prsia s hríbikmi - obrázok 2
  3. 3

    V pôvodnom recepte bolo , že prsia sa vlastne akoby konfitujú v kačacej masti a tej treba požehnane- 500g . Počas konfitovania sa pomaly a pri nízkej teplote tepelne pripravuje – pečie alebo varí vo vlastnom tuku. No ja som mala iba trošku kačacej masti ktorú som si vytopila z odrezkov , čo som získala pri porcovaní kačice .

    Kačacie prsia s hríbikmi - obrázok 3
  4. 4

    Takže mäsko dáme do horúcej kačacej masti . Najprv s kožou nadol.Pečieme asi 3 minúty .

    Kačacie prsia s hríbikmi - obrázok 4
  5. 5

    Otočíme a opečieme z druhej strany.

    Kačacie prsia s hríbikmi - obrázok 5
  6. 6

    Ja som ich potom dala ku pražiacim sa škvarkám , znížila plameň , zakryla pokrievkou a pomaly piekla asi ďalších 10 minút z každej strany.

    Kačacie prsia s hríbikmi - obrázok 6
  7. 7

    Pripravíme si hríbiky : šalotku alebo mladú cibuľku si nakrájame nadrobno , opražíme na troške oleja . Hríbiky si očistíme a keď sú väčšie , nakrájame na menšie kúsky .Ja som použila "Csiperke gomba" ktoré som kúpila u našich južných susedov .Pridáme k šalotke , trošku osolíme a pár minút dusíme . My máme radi hríbiky , ktoré sú na skus pevné ale dostatočne udusené.Na záver k nim pridáme čerstvú petržlenovú vňať . Ja som dnes použila mrazenú - z vlastných zásob .

    Kačacie prsia s hríbikmi - obrázok 7
  8. 8

    Hotové mäso vyberieme z panvice , necháme trochu vychladnúť a pokrájame na plátky . Podávame s varenými zemiakmi posypanými petržlenovou vňaťou a trošku omastenými kačacou masťou a s udusenými hríbikmi . Ja som pridala každému aj pár škvariek....:-) Boli neskutočne dobréééééééééééé:-)

    Kačacie prsia s hríbikmi - obrázok 8

Diskusia k receptu

27 komentárov k receptu
@babidka tak takato uprava je aj mne najvlastnesia,spravila si to perfektne.Dobre masko,bylinky,co viac este treba? ja by som mozno este cerveneho vinka cvrkla.Mam kacacie a ja v mraziaku,tak bude v nedelu po Tvojom.Na piatok- sobotu mam naplanovane ravioly od @zirafninky :-)
Len ja mam problem s cerstvymi bylinkami,v obchodoch je pramizerny vyber, aspon u nas. Si do kvetinaca posadim aj nejake svoje,tento rok som nestihla.Bola som zvyknuta mat vzdy ich plne okno.Velmi mi pri vareni chybaju.Urobila si to na 1*:-)
dakujem :-) susene bylinky az tak casto nepouzivam , ale cerstve davam vsade kde sa to len da:-) moj drahy raz pred rokmi vyhlasil "moja zena keby mohla , tak prida zeleny petrzlen aj do zakuskov :-)" Vidis , s tym vinom ma to nenapadlo - nabuduce ho tam skusim vpasovat ....
@babidka , jej prehliadol som vyborny recept , daako vela receptov bolo pridanych posledny tyzden . Mame vyhodu ze Vietnamci su posadnuty cerstvymi bylinkami , staci ist u nas k nim na trh, a kupis nie viazanicku ale celu velku kyticu za lacno.Mata, bazalka,koriander ,petrzlen atd...
@2010 , tesi ma ze sa recept pacil:-) Ja si bylinky pestujem sama , par krickov tych , co dokazu prezimovat si odkladam do zimnej zahrady .Ale su nastastie aj mraznicky....
Tak toto určite vyskúšam, naposledy som piekla celú kačku, ale dlho sa piekla a keďže som ju robila prvý krát v živote, bola suchšia, aj keď som ju podlievala... ale tie prsia čo si robila ty skutočne vyzerajú super mnam
Zdenka , ja uz najnovsie nepeciem celu kacicu -naraz sa aj tak nezjedla a trup z nej bol vlastne "odpad" ktory nikto nechcel . Takze kacicu naporcujem , stehna a kridla upeciem osobitne , prsia urobim osobitne tak isto - je vela dobrych receptov .-) no a z trupu uvarim polievku . Nie kazdemu chuti , ale nam ano :-) No a z koze urobim skvarky ktore idu doslova na dracku .....
Pozerala som dnes Gordona a ukazoval ako sa spravne pripravuju kacacie prsia. Nasolit, okorenit tu stranu bez koze a na suchej panvici bez tuku ich robit. Polozit kozou na STUDENU panvicu, aby sa postupne uvolnil tuk z nich. Opekal len z tej jednej strany, potom ich dal do pece dorobit. Zdoraznoval, ze nedavat do horuceho tuku. Ak chces skus tak :)
Nuz, skusila som to podla Gordona a veruze je to vyborny sposob pecenia kacacich prs! Zdaju sa mi stavnatejsie a menej narocne na "dozor" pri priprave ....zakial sa piekli , pripravila som stol, salat , dokoncila dezert a umyla riady :-)

Pridaj komentár k receptu: