Foto: babidka
Hľadala som pekný recept na prípravu kačacích pŕs a našla som ho tu , na Vareche : http://varecha.pravda.sk/recepty/kacacie-prsia-na-hubach-so-zemiakmi/2071-recept.html Ale pri jeho Zobraziť celý popisHľadala som pekný recept na prípravu kačacích pŕs a našla som ho tu , na Vareche : http://varecha.pravda.sk/recepty/kacacie-prsia-na-hubach-so-zemiakmi/2071-recept.html Ale pri jeho príprave som sa nakoniec rozhodla pre niektoré zmeny - a už bol z toho iný recept :-) Podobný - ale nebolo to to isté ....
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
300-400 g |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
- tymian, rozmarín , bazalka , petržlenová vňať |
|
|
|
200 g /podľa sezóny/ |
|
2 ks alebo cibulka |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Kačacie prsia umyjeme, osušíme , posolíme a okoreníme bielym korením podľa vlastnej chuti . Kožu po okrajoch trochu pouvoľňujeme .Stonky čerstvého tymianu a rozmarínu /ak máme , tak aj čerstvú bazalku a saturejku/ opatrne vsunieme pod kožu - všade tam kde sa to podarí :-) Necháme v chlade aspoň niekoľko hodín aby sa chute z korenia a byliniek dostali do mäsa . Ja som ich nechala stáť 40 hodín...
-
2
Pred opekaním treba narezať kožu aby sa uvoľnil tuk a kožka bola krásne chrumkavá . Nikdy sa mi to nedarilo a tak som si raz vymyslela svoj spôsob - nastrihám ju nožnicami :-) Takto si môžem vymyslieť akúkoľvek "vzorku" ...
-
3
V pôvodnom recepte bolo , že prsia sa vlastne akoby konfitujú v kačacej masti a tej treba požehnane- 500g . Počas konfitovania sa pomaly a pri nízkej teplote tepelne pripravuje – pečie alebo varí vo vlastnom tuku. No ja som mala iba trošku kačacej masti ktorú som si vytopila z odrezkov , čo som získala pri porcovaní kačice .
-
4
Takže mäsko dáme do horúcej kačacej masti . Najprv s kožou nadol.Pečieme asi 3 minúty .
-
5
Otočíme a opečieme z druhej strany.
-
6
Ja som ich potom dala ku pražiacim sa škvarkám , znížila plameň , zakryla pokrievkou a pomaly piekla asi ďalších 10 minút z každej strany.
-
7
Pripravíme si hríbiky : šalotku alebo mladú cibuľku si nakrájame nadrobno , opražíme na troške oleja . Hríbiky si očistíme a keď sú väčšie , nakrájame na menšie kúsky .Ja som použila "Csiperke gomba" ktoré som kúpila u našich južných susedov .Pridáme k šalotke , trošku osolíme a pár minút dusíme . My máme radi hríbiky , ktoré sú na skus pevné ale dostatočne udusené.Na záver k nim pridáme čerstvú petržlenovú vňať . Ja som dnes použila mrazenú - z vlastných zásob .
-
8
Hotové mäso vyberieme z panvice , necháme trochu vychladnúť a pokrájame na plátky . Podávame s varenými zemiakmi posypanými petržlenovou vňaťou a trošku omastenými kačacou masťou a s udusenými hríbikmi . Ja som pridala každému aj pár škvariek....:-) Boli neskutočne dobréééééééééééé:-)
Len ja mam problem s cerstvymi bylinkami,v obchodoch je pramizerny vyber, aspon u nas. Si do kvetinaca posadim aj nejake svoje,tento rok som nestihla.Bola som zvyknuta mat vzdy ich plne okno.Velmi mi pri vareni chybaju.Urobila si to na 1*:-)
Ved tie ciperke gomba co som teraz pouzila su vlastne hnede sampinony.