Foto: cesminaz
Kedže je čas tekvíc na pečenie,vám ponúkam jeden velmi jenoduchy a skvelý sladučký desertík,ktorý sa u nas prave v tomto obdobi pripravuje velmi často Zobraziť celý popisKedže je čas tekvíc na pečenie,vám ponúkam jeden velmi jenoduchy a skvelý sladučký desertík,ktorý sa u nas prave v tomto obdobi pripravuje velmi často ;-)
tepelná úprava
Postup
-
1
Tekvicu môžte zobrat okrúhlu,alebo podlhovastú..Ja tu mám takúto ako hruška :-) Má cca 1,5kg
-
2
Tekvicu očistíme,vyškrabeme jadierka lyžicou a pokrajame ju na hrubsie pasiky..
-
3
Potom tie pasy pokrajame na rovnako velke kusky,velke asi 2x2 cm..
-
4
Pokladieme ich do trocha hlbsej panvici...
-
5
Posypeme ju 2-3dcl cukrom..ale cukor mozte dat aj podla chuti :-)
-
6
Zakryjeme pokrievkou a nechame stat 2-3hodiny.Tekvica za ten cas pusti svoju šťavu..
-
7
...o 2 hodiny ..tekvica pustila dost stavy nato,aby sme nemuseli zvlast podlievat pod nu vodu ;-P Teraz ju zakryjeme naspät a na strednom ohni ju podusime vo vlastnej stave do mäkka -to je 10-15 minut :-) Mäkka bude velmi rychlo,takze dajte pozor,aby ste z nej nemali kašu :-/
-
8
Hotovu tekvicu môžme podavat teplu,alebo studenu :-) kto ako ma rad..Je to velmi časté a oblubene male sladke pohostenie pre navstevu,najmä v tomto "tekvicovom" obdobi ;-P
-
9
Môže sa posypat mletymi ci drvenymi orechami,mandlami,pistaciami atd..celkom podla vlastnej chuti :-) Dokonca sa moze trocha poliat aj tahini pastou,alebo pekmezom :-) Ja osobne ju mam najradsej za studena posypanu kokosom ;-P Ale kazdy si uz vyberie sam.. Dobru chut :-)
Prave vcera som naslana nete uzasne vyzerajuci Sogan kebabi, sa na neho chystam cez tyzden ..turecku kuchynu mam velmi rada, je nesmierne pestra a chutna.. na varechu by sa zisiel ich recept na drstkovu polievku, taka tu este nie je asi.. turci vravia ze je to najlepsi vyprostovak po poziti alkoholu vraj ..ahooj
Tie krupicové koláčiky si z ciest po Turecku tiež pamätám, robili ich na rôzne spôsoby, hranaté, okrúhle placky, rôzne tvary z formičiek. Mali hnedastú farbu, predpokladám, že ich robili z opraženej krupice a upečené zalievali cukrovým sirupom, aby dobre nasiakli a boli mäkké. Často boli ozdobené karamelovými "vlasmi", boli naozaj chutné. Podobné sme jedli aj v Tunisku, bol to špeciálny miestny dezert v Kairouane.
Sovka, viem co myslis ..revani a podobne..toho je tam plno... ale nie je to ono..toto je vyslovene biela krupica v mlieku, nakrajana, krasne drzi tvar, chut ma neuveritelne jemnu , drzi tvar a pritom sa v puse rozplyva a posypane to je vrstvou jemnej skorice.. :))
*****
@pusta :-) som rada,ze sa desertik paci
Iskmebe po turecky je fajnove, syn na nu chodi ku turkovi..ked budes varit daj aj na Varechu, je ina ako nasa drstkovka , dietnejsia, zdravsia , pre diabetikov, cholesterol, tlak ako stvorena...
A aj ten sogani kebab by si mohla, mne vyslovene ucaroval, chystam sa na neho v piatok,,,ahooj
en.wikipedia.org/wiki/Pekmez...
tahini je sezamova pasta, dava sa ako ochucovadlo do hummus napriklad..
cs.wikipedia.org/wiki/Tahina...
:)