Kabak tatlısı fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 6. októbra 2014
Kabak tatlısı (fotorecept)
Foto: cesminaz

Kedže je čas tekvíc na pečenie,vám ponúkam jeden velmi jenoduchy a skvelý sladučký desertík,ktorý sa u nas prave v tomto obdobi pripravuje velmi často Zobraziť celý popisKedže je čas tekvíc na pečenie,vám ponúkam jeden velmi jenoduchy a skvelý sladučký desertík,ktorý sa u nas prave v tomto obdobi pripravuje velmi často ;-)

10-15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
2 - 3 dcl
Na posyp:




Postup

  1. 1

    Tekvicu môžte zobrat okrúhlu,alebo podlhovastú..Ja tu mám takúto ako hruška :-) Má cca 1,5kg

    Kabak tatlısı (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tekvicu očistíme,vyškrabeme jadierka lyžicou a pokrajame ju na hrubsie pasiky..

    Kabak tatlısı (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom tie pasy pokrajame na rovnako velke kusky,velke asi 2x2 cm..

    Kabak tatlısı (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pokladieme ich do trocha hlbsej panvici...

    Kabak tatlısı (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Posypeme ju 2-3dcl cukrom..ale cukor mozte dat aj podla chuti :-)

    Kabak tatlısı (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zakryjeme pokrievkou a nechame stat 2-3hodiny.Tekvica za ten cas pusti svoju šťavu..

    Kabak tatlısı (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...o 2 hodiny ..tekvica pustila dost stavy nato,aby sme nemuseli zvlast podlievat pod nu vodu ;-P Teraz ju zakryjeme naspät a na strednom ohni ju podusime vo vlastnej stave do mäkka -to je 10-15 minut :-) Mäkka bude velmi rychlo,takze dajte pozor,aby ste z nej nemali kašu :-/

    Kabak tatlısı (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Hotovu tekvicu môžme podavat teplu,alebo studenu :-) kto ako ma rad..Je to velmi časté a oblubene male sladke pohostenie pre navstevu,najmä v tomto "tekvicovom" obdobi ;-P

    Kabak tatlısı (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Môže sa posypat mletymi ci drvenymi orechami,mandlami,pistaciami atd..celkom podla vlastnej chuti :-) Dokonca sa moze trocha poliat aj tahini pastou,alebo pekmezom :-) Ja osobne ju mam najradsej za studena posypanu kokosom ;-P Ale kazdy si uz vyberie sam.. Dobru chut :-)

    Kabak tatlısı (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

nalpa
cesminaz , recept je krasny :) Ja milujem ich zmrzlinu s dulou, ked to poznas .Niekedy cestujem tureckymi aerolinkami a podavaju turecky dezert s krupicou( ako krupica v mlieku) taka kocka a vrch ma posypany jemnunkou skoricou..rozplyva sa na jazyku a chuti uzasne...nevies ako ho robia?!
Prave vcera som naslana nete uzasne vyzerajuci Sogan kebabi, sa na neho chystam cez tyzden ..turecku kuchynu mam velmi rada, je nesmierne pestra a chutna.. na varechu by sa zisiel ich recept na drstkovu polievku, taka tu este nie je asi.. turci vravia ze je to najlepsi vyprostovak po poziti alkoholu vraj ..ahooj
jozka2
Sladke,chutne a rychle.Hlavne bez pecenia ak na cloveka dolahne mlsna.
mijaita
@cesminaz takhle delam dynovy kompot ktery zavaruji :-) Jen jest epridam trosku citronu, skorice a rozinek. Zadne machani v citronove vode, jak uvadeji ruzne kucharky a jak je tu v nekolika receptech. Je to vynikajici a z tehle dyne uplne nejlepsi!
sovka62
S tekvicami sa akosi neviem skamarátiť, ale "pánsku" tekvicu, ktorú sme kedysi doma jedávali pečenú, som mala rada. Určite mi bude chutiť aj v tejto podobe, recept si ukladám a vyskúšam. Ďakujem.
Tie krupicové koláčiky si z ciest po Turecku tiež pamätám, robili ich na rôzne spôsoby, hranaté, okrúhle placky, rôzne tvary z formičiek. Mali hnedastú farbu, predpokladám, že ich robili z opraženej krupice a upečené zalievali cukrovým sirupom, aby dobre nasiakli a boli mäkké. Často boli ozdobené karamelovými "vlasmi", boli naozaj chutné. Podobné sme jedli aj v Tunisku, bol to špeciálny miestny dezert v Kairouane.
nalpa
Mijaita, presne ten dezert z lietadla..aj tebe chutil? :))
Sovka, viem co myslis ..revani a podobne..toho je tam plno... ale nie je to ono..toto je vyslovene biela krupica v mlieku, nakrajana, krasne drzi tvar, chut ma neuveritelne jemnu , drzi tvar a pritom sa v puse rozplyva a posypane to je vrstvou jemnej skorice.. :))
cesminaz
@nalpa :-) viem asi ktoru sladkost myslis,je to Muhallebi a posypa sa podla chuti komu co chuti ;-P a robi sa bud do misticiek, alebo sa pokraja atd.. je to velmi jemnucke a chutne ;-P Da sa pripravit na rozne sposoby :-)
cesminaz
@nalpa ..jaj a co sa tyka tej drzkovej polievky "iskembe" ta je veru vynikajuca!!!-zvyknem ju doma pripravit, najlepsia je s trochou citronu a so stiplavou isot paprikou ;-D
cesminaz
@jozka2 presne ako pises :-) ked dojde mlsna ;-D @mijaita kompot robit nezvyknem, len takto si pochutname :-) ale aj sem mozes tak isto dat bud klinceky ci celu skoricu vyvarit, aby malo" inaksiu" chut :-) podla toho, ci to chces niecim posypat, alebo nie. Ja som chcela posypat orechami a kokosom a prave preto, som tam dala iba cukor :-) Dakujem ti za mili komentik a co sa tyka Muhallebi, nabuduce dam recept :-)
alex37
vyzerá fajnovúčko "tvoja" tekvička, pripájam sa k obľubovateľom tureckej kuchyne :-)
mijaita
Muhallebi se to jmenuje? :-) To mam doma instatní! A ja porad na co to je. Díky a recept urcite dej, je to deeesne dobryyy!
tinca
@cesminaz pekný rcp, mne to chutilo aj naslano, niečo vymyslím. Kráásne foto:)
nalpa
cesminaz, recept si prosime..mahlabie/muhallebi poznam ale nie turecke, zeby do toho daco turci este davali...hm?
Iskmebe po turecky je fajnove, syn na nu chodi ku turkovi..ked budes varit daj aj na Varechu, je ina ako nasa drstkovka , dietnejsia, zdravsia , pre diabetikov, cholesterol, tlak ako stvorena...
A aj ten sogani kebab by si mohla, mne vyslovene ucaroval, chystam sa na neho v piatok,,,ahooj
cesminaz
@mijaita :-))) no vidiiiis...ty ani nevies,co to vlastne doma mas ;-) recept urcite pridam ;-P @tinca ..dakujem :-) a vlastne mas aj pravdu,treba vyskusat aj slanu verziu @dogagador ..Pekmez je ovocny sirup,väcsinou z hrozna a moruse..a tahini je sezamova pasta :-) ale to ti uz mila @nalpa vysvetlila ;-)
sovka62
@cezminaz , ďakujem, áno, presne ten koláčik v cukrovom sirupe som mala na mysli. Tento recept som prehliadla, ale už je v KK, veľmi sa mu teším.
cesminaz
@nalpa :-) rada sem recept pridam,hoci neviem ci bude medzi "tvojim" a "mojim" Muhallebi niaky rozdiel :-)) ..uvidime,hoci väcsinou sa robi rovnako,len mozno niake tie malickosti sa lisia :-P Iskembe polievka je fantasticka ;-D aj my ju velmi lubime.Mas pravdu,je ceeelkom ina nez slovenska.Je perfektna samotna len s chlebom,alebo ju zvyknem robit k Lahmacunu :-) A co sa tyka kebabu...je ich fakt neurekom :-) zo dva tu mam aj ja medzi receptami..
cesminaz
@sovka :-) najlepsie je ich nechat aj 5-6h na pokoji, vtedy uz budu istotne aj vstrede celkom nasiaknute sirupom ;-) Ale najsamlepsie su na druhy den!! -nevedela som sa zastavit :-))
kukulienka71
tekvica má nádhernú farbu! Turci majú radi poriadne sladké maškrty, badám aj na tvojich receptoch, @cezminaz ;-P páči sa mi ten nápad, takže ukladám a ďakujem. Musí to byť fantastické!
finczi
Určite je to skvelé, hneď by som si dala. 5*
cesminaz
@kukulienka ..som rada,ze a ti paci a budem velmi rada,ak vyskusas ;-P Vsimla si si velmi dobre,co sa tyka tych "sladkosti" :-))) ano,turci maju radi veeeelmi sladke :-) a musim povedat,ze za tie roky ma stihli uz aj "infikovat" ;-))) Milujem baklava,Sekerpare,Helvu atd..dokonca uz aj "nase"kolace a zakusku sladim viac nez by bolo treba :-)) ale co uz... kazdy si to mnozstvo cukru uz upravi podla seba :-) Ale pri sladkostiach s cukrovym sirupom musis dat Tolko cukru..tie su take,ze bud ich milujes take ake su,alebo ich neznasas ;-P @mesiar50 Dakujem :-) som si ista,ze by sisi pochutil @finczi :-) som rada,ze sa ti desrtik paci
cesminaz
To nemyslis vazne @kukulienka :-))) ..tak zato sa mne tolko dneska ckalo!!! ;-))) Velmi sa tesim ze si spokojna s desertikom ;-P a ze aj malej tak velmi chutilo! Dakujem za skvelu spravu aj za chutne foto ;-P




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia