Şekerpare

cesminaz - fotkacesminaz, 6. februára 2014
Şekerpare
Foto: cesminaz

"Şekerpare" je dalšie veeeeľmi sladké turecké pokušenie ;-DD podobné baklave,len s tým rozdielom,že baklavu musíte hrýsť :-)) kým "Şekerpare" sa vám vdaka svojmu krupicovému Zobraziť celý popis"Şekerpare" je dalšie veeeeľmi sladké turecké pokušenie ;-DD podobné baklave,len s tým rozdielom,že baklavu musíte hrýsť :-)) kým "Şekerpare" sa vám vdaka svojmu krupicovému cestu rozplynie na jazyku...

18-20
porcií
20 minút
na 180 °C

Suroviny

3,5 hrnček
3/4 hrnček
250 g
1 ks do cesta
1/2 hrnček
1 ČL
1-2 ks
Cukrovy sirup:
3 hrnček
3 hrnček
2 PL z čerstvého citróna
Na posypanie a ozdobu:
Plnka:
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    1hrnček=200ml.Najprv si pripravíme sirup...do hrnca dáme 3poháre vody a 3poháre cukru,pridáme 2 PL citronovej šťavy a dáme hore variť.Varíme asi 5-10minut a odložíme bokom,aby sirup vychladol.A teraz cesto..do misky dáme 1 vajce,práš.cukor,zmäknuté maslo,van.cukor,krupicu,PDP a dobre s rukou premiešame medzi prstami.Po premiešaní prisypávame po 1 hrnceku stále múku a premiešame.

    Şekerpare - obrázok 1
  2. 2

    Dostaneme polomäkké nelepivé cesto,ako na keksíky.

    Şekerpare - obrázok 2
  3. 3

    Teraz si odštipkávame z cesta kúsky velké ako pinpongová loptička.Ten pravý tvar na "Şekerpare" je okrúhli s jamkou a orieškom v strede...Urobite gulku,spučíte a prstom spravíte jamku.

    Şekerpare - obrázok 3
  4. 4

    Ja som robila aj druhý tvar,ktorý som naplnila mletými orechami ;-) kedže manželovi so synom nestačí len posypané orechami...Z gulky som vyšúlala valček,pozdľž spravila donho priehlbinku a položila donej orechovú plnku,ktorú som tiež najprv vytvarovala do dľžky.Potom okraje znova pekne uzavriete.

    Şekerpare - obrázok 4
  5. 5

    Budete mať taký hrubší valček,alebo ako buchtička.S uzavretou stranou nadol to teraz položíme na suchý plech vedla seba.

    Şekerpare - obrázok 5
  6. 6

    Zvyčajne ich je 20ks,ale teraz mi vyšlo 18..záleží aj na velkosti guliek :-) robila som pol-pol.Natrela vajcom a do okrúhlich ešte dala do jamky lieskový oriešok.Nakoniec ich dáme piecť do predhriatej rúry na 180°C na cca.20min.Vlastne nemusíte ani hodiny pozerat,ony musia byť pekné hnedkasté z vrchu aj zospodu.Ked ich chcete mať upečené do červenkava,namažte ich len žľtkom.

    Şekerpare - obrázok 6
  7. 7

    Hned po vybratí z rúry,ešťe na horúce nalejeme letný sirup,ktorý sme si už dopredu pripravili.Pekne popolievame naberačkou.Môžte kludne najprv len polovicou sirupu zaliat a o pol hodinku-hodinku,ako bude pit-nalejte zvyšok.Ono to určite popije všetok sirup,takže sa nezlaknite,že je ho privela :-)) a tak či tak,má ostať v pekáči trocha sirupu,aby zospodu udržiaval náš desertík vždy vláčny ;-) ako v prvý deň

    Şekerpare - obrázok 7
  8. 8

    Ked sme dobre pozalievali sirupom,vrch môžme posypať orechami,alebo tie krúžky kokosom ;-) posypané kokosom sú výborné.Alebo pre zmenu si ich môžte namiesto orechov naplnit kokosovou masou...kto ako má rád ;-D Zakryjeme alobalom a odložíme bokom.Po takých 3 hodinách už budú napité sirupom,vláčne a budú sa rozplývať v ústach..takže ich môžte už konečne ochutnať!!! No čím dlhšie stoja,tým sú lepšie ;-)) Príjemné maškrtenie ;-)

    Şekerpare - obrázok 8

Diskusia k receptu

smejkad
moja dieta... :-(
ale vyskusam ich, tomuto sa odolat neda :-)))
luciak
Tak toto poznam, v Turecku mi to velmi chutilo, ale jedno a dost, naozaj vdaka tomu sirupu su velmi sladke. Najradsej som mala s pistaciami.
radost
@Cezminaz
a keby som to nezaliala sirupom..zostalo by to len také suché..mohlo by byť..?? sladké musím obmedzovať´= zvýšený cukor - ide to ťažko..
želám dobrý deň...:-)
ailuj82
toto som robila raz, bolo to totálne nechutné, chutilo to ako surové.... prepáč...
malroxa
tak vy ste teda profík! orientálne sladkosti sú skvelé!
malroxa
tak vy ste teda profík! orientálne sladkosti sú skvelé!
cesminaz
@smejkad @medovnicek budem velmi rada ak vyskusate :-) urcite neolutujete ;-P je to vynikajuce!! @luciak ano len vdaka sirupu je to ako med ;-) a aj supervlacne.Naozaj stacia max. 2-3 kusky :-) @radost bez toho sirupu to vobec nebude ono :-( ten sirup tomu da sladkost a tu vlacnost.Ale mozte to tak spravit,ze Cukor nahradte steviou,alebo inym sladidlom!! Nechate tiez zovret vodu so sladidlom a zalejete to ;-) skuste,nebudete lutovat!
cesminaz
@ailuj82 :-) nie,vobec sa nehnevam za tvoj komentar.Ved kazdy z nas mame s istymi jedlami-receptami aj zle skusenosti.Nie kazdemu chuti to iste,alebo je niekedy aj samotny recept napisany zle-chybne napisany pomer surovin atd :-( Ale je aj to mozne,ze to cesto na Sekerpare co si skusila ty,nebolo najlepsie...lebo toto Sekerpare v ziadnom pripade nechuti,ako surove..Ja som jedla davnejsie v tureckej restauracii sekerpare a bolo jednoducho skvele..a teraz som naozaj stastna,ze si to viem urobit sama doma ;-) lebo "toto" chuti presne rovnako bozsky ;-))) ak sa raz predsalen odhodlas to znova vyskusat,daj mi vediet :-) @malroxa :-) dakujem za mile slova :-)
cesminaz
@ailuj82 neviem,neskusala som ten recept,ale podla surovin si mysli,ze je to fajn cesto :-) skoro ako moje ;-) Ale je mozne,ze ti jednoducho Sekerpare nechuti,ved nemoze chutit kazdemu ;-)) kazdy z nas ma ine chute! A prave preto je tu "VARECHA" aby si kazdy vedel vybrat to "svoje" ;-DD
amelie
@cesminaz , pri stredomorských dezertoch mám jediný problém: čo s lepkavými rukami...:-)
manya
@cesminaz včera som upiekla a dnes bola ochutnávka,sú vynikajúce, robila som len druhú variantu - plnené orechami, niektoré sa mi popraskali, ale po poliatí sirupom som ich popritláčala a dobre posypala orechami, chybičky krásy to skrylo, vďaka za recept a pripomenutie;
cesminaz
@manya tak to si ma naozaj veeelmi potesila ;-) Som velmi rada, ze chutili a ze sa ti podarili :-) Aj mne zvykli obcas niektore prasknut, ale to je pri Şekerpare celkom normalne..ony by sa ti neboli rozpadli, lebo ten sirup sa lepi a ked vychladne a trocha ztuhne tak drzi cesto pokope ;-) Presne ako pises,na chuti ani krase im to neubere ;-P Dakujem ti az vyskusanie aj za tvoju odozvu ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia