Judášovo ucho na ázijský spôsob fotorecept

pusta - fotkapusta, 10. februára 2015
Judášovo ucho na ázijský spôsob (fotorecept)
Foto: pusta

Kúpila som huby Judášovo ucho, pripravila som teraz niečo vegetariánske na ázijský spôsob, pridávam recept pre milovníkov pikantných vegetariánskych jedál pripravených spôsobom "stir Zobraziť celý popisKúpila som huby Judášovo ucho, pripravila som teraz niečo vegetariánske na ázijský spôsob, pridávam recept pre milovníkov pikantných vegetariánskych jedál pripravených spôsobom "stir fry" národov východných kuchýň.

4
porcie
20 minút
príprava
10 minút
na 100 °C

Suroviny

50 g sušené
1 ks
1/2 ks
3 ks
1 veľký strúčik
1 ks
100 g (mrazené)
2 hrste (alebo mandle či arašidy neslané)
2 PL
3 PL
podľa potreby
podľa chuti
200 g




Postup

  1. 1

    Pokrájala som na jemné prúžky pór a mrkvu, jarnú cibuľku som pokrájala na šikmé kúsky o dĺžke si 1,5 cm a štipľavú sušenú papriku na jemné prstienky, namočila som do studenej vody zelenú fazuľku, mala som mrazenú.

    Judášovo ucho na ázijský spôsob (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Sušené judášovo ucho som namočila do studenej vody, na obrázku č, 2 je dobre vidno ako krásne zväčšili svoj objem po dvoch hodinách namočenia, huby som opláchla, vykrojila som ostrým nožom nepoužiteľné stredy, a časti, ktoré mali tvrdosť až chrupavky, klobúčiky som pokrájala na kúsky veľkosti sústa a varila som ich 20 minút vo vode teplej asi 80 - 90 stupňov C s malým prídavkom soli, potom som ich scedila a nechala dobre odkvapkať z vody na cedníku.

    Judášovo ucho na ázijský spôsob (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V titanovej panvici na nízkom plameni som rozohriala 1 CL oleja na nízkom plameni , krátko som orestovala na jemné krúžky pokrájanú štipľavú sušenú papriku a cesnak pokrájaný na drobno, kým sa rozvoňal, asi 1 minútu,...

    Judášovo ucho na ázijský spôsob (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...pridala som píniové oriešky, orestovala som ich tiež iba krátko a ked začali troška hnednúť,...

    Judášovo ucho na ázijský spôsob (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...pridala som 1 PL oleja, zvýšila som plameň na stredný, pridala som scedené odkvapkané huby a restovala som Judášovo ucho asi 3 minúty,...

    Judášovo ucho na ázijský spôsob (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...priliala som polovicu sójovej omáčky a restovala som huby ešte 2 minúty,...

    Judášovo ucho na ázijský spôsob (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...zvýšila som plameň na maximum, pridala som scedené zelené fazuľky, ...

    Judášovo ucho na ázijský spôsob (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...mrkvu,...

    Judášovo ucho na ázijský spôsob (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...pór,...

    Judášovo ucho na ázijský spôsob (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...jarnú cibuľku, priliala som druhú polovicu sójovej omáčky, ...

    Judášovo ucho na ázijský spôsob (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...zvyšok oleja, restovala som všetko veľmi sprudka ešte pár minút za pohybovania a potriasania panvicou, za pár minút bolo hotovo, zatiaľ boli hotové aj ryžové rezance a mohlo sa podávať.

    Judášovo ucho na ázijský spôsob (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Judášovo ucho so zeleninou som podávala horúce s ryžovými rezancami.

    Judášovo ucho na ázijský spôsob (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    pohľad zblízka: ide o veľmi zdravé a chutné vegetariánske jedlo, ostro - slano - sladko - kyslej chuti, ktoré je hotové už za 10 minút, dobre nám padlo po mnohých ťažkých jedlách ako ľahká a veľmi rýchla večera, určite je vhodné aj na obed. Judášovo ucho, tiež nazývané ako Uchovec bazový, je typická čierna ázijská huba, ktorá sa používa do mnohých jedál či už vegetariánskych alebo mäsitých, veľmi dobre sa kombinuje s rozličnou zeleninou a pripravuje sa najčastejšie spôsobom "stir fry" vo woku. Rastie v trsoch i jednotlivo najčastejšie na baze čiernej, ale aj na agáte a iných listnatých stromoch, na živom i odumretom dreve v priebehu celého roka, vyskytuje sa aj u nás, dotykom i tvarom pripomína ľudské ucho, výraznú chuť ani vôňu, je vysoko cenená najmä v Ázii pre svoju konzistenciu, používa sa pre obohatenie jedál vlákninou a na vytvorenie kontrastu v pokrme, v čínskej medicíne sa využívajú jej liečebné účinky, má vysoký obsah vitamínov a minerálov, účinkuje pri bolestiach hrdla a očí, používa sa na podporenie návratu vitálnej energie, využíva sa v terapii žltačky, pôsobí proti zrážlivosti krvi, znižuje hladinu cholesterolu , triglyceridov a lipidov v krvi, podporuje činnosť srdca, mozgu a pečene, v čínskej kuchyni je mimoriadne obľúbená a známa ako "čierna huba", pridáva sa do ryže a šalátov, polievok i k mäsu, rybám a krabom, má široké využitie. Podľa legendy túto hubu poprvýkrát našli údajne na strome, na ktorý sa obesil biblický Judáš, odtiaľ jej u nás známy ľudový názov.

    Judášovo ucho na ázijský spôsob (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

radox1
tak toto ti vyslo,ale ja by som tie blatove slize nahradil tymi tvrdsimi cinskymi rezancami.toto ale nie je fotene tym tvojim starym telefonom-to ti kto fotil?
pusta1
@radox1 , tie slíže neboli naozaj blatové, robila som ich podľa návodu a boli výborné.
určite si dám od teba povedať, použijem aj čínske, ale nemám ešte doma také.
čo sa týka fotenia, fotím stále ja sama a ešte k tomu tým istým starým mobilom ako doteraz :-)
nepáči sa ti fotka? no ešte stále sa len učím.
dakujem za pochvalu receptu, je to moja vlastná variácia iba.
1x pusta1
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Kde sa dá kúpiť to judášovo ucho, nepoznám to, a akú to má chuť k čomu sa to dá prirovnať.
pusta1
@dr , podrobne píšem o tejto hube v postupe bode č. 13, máš tam informáciu aj o chuti a vôni, ako aj o tom prečo a kde a do čoho sa používa, judášovo ucho kúpiš v hypermarketoch bežne v sušenom stave, v špecializovaných orientálnych predajniach v konzervovanom stave bud v sklených pohároch alebo v plechovkách, ak máš šťastie nazbieraš alebo kúpiš čerstvé aj u nás v priebehu celého roka, rastú aj u nás a pokiaľ viem, nie sú u nás chránené, ich zber nie je zakázaný.
pusta1
@radox1 , ešte raz:
fotila som so starým mobilom, ktorý má japonský fotoaparát s rozlíšením 12, 3 MPx a fotila som ja sama.
vraj som učenlivá žiačka, len mi to trvá :-)))
dakujem za pochvalu fotky.
pusta1
@ubka , som rada, že tebe sa môj receptík, ako aj ostatné recepty tak veľmi páčia :-) tvoja pochvala ma veľmi teší a je to pre mňa veľká česť:-)
dkujem ti.
pusta1
@dandika1 , som rada, že sa ti páči môj recept, a najmä, že oceňuješ spracovanie postupu, mám na mysli posledný bod.
dnešný deň začal nádherne :-) lepšie ani nemohol ani len začať :-)))
Drž mi všetky palce, aby taký bol a zostal aj celý....
dakujem za krásne želanie, za pochvalu a za 5*
1x pusta1
zinnajdha
uchovec bazový (judášovo ucho) rastie na spadnutých konároch bazy čiernej a jeho výskyt je zriedkavý. Recept sa mi páči, ukladám.
pusta1
@zinnajdha , áno, aj tam rastú, ale aj inde.
som rada, že sa ti recept páči :-)
dakujem za pochvalu a za uloženie do kk.
tpalo
50 g sušenej je kolko g čerstvej? Ďakujem.Pojdem si nazbierat, teraz je na ne dobrý čas :-)
redakcia
Odpoveď od @pusta : @tpalo , odpoviem na tvoju otázku nasledovne: v priemere čerstvé huby obsahujú cca 90 % vody, ale aj sušené huby obsahujú vodu, cca, teda ked sa chceš priblížiť váhovému množstvu, potom vynásob uvedené množstvo sušených húb veľmi zhruba Xmnožstvo v gramoch sušených x 10 = zodpovedajúce množstvo čerstvých húb. ak chceš byť presnejšia, potom násob x8. :-) v danom prípade radšej nazbieraj 500 gramov Judášovho ucha :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia