Makovo-slivkový koláč
Makovo-slivkový koláč

Jemný makovo-slivkový koláč

aleana - fotkaaleana, 1. novembra 2018
Jemný makovo-slivkový koláč
Foto: aleana

Mala som zvyšné slivky, ktoré bolo treba skonzumovať, a mak v koláči je u nás vždy vítaný. Recept je z českej stránky mimibazar.

40 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
250 g
120 g
1 bal.
150 g
2 ks
Náplň:
200 g mletý
750 ml
2 bal.
2 ks
150 g
Na vrch:
500 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme náplň. Z pudingových práškov, mlieka a cukru si uvaríme klasický puding, do horúceho vmiešame mak a necháme ho vychladnúť. Pred použitím na koláč doňho vmiešame sneh z 2 bielkov.

  2. 2

    V mise vypracujeme mrveničku z múky, cukru, vanilkového cukru a masla. Odložíme si za hrnček mrveničky nabok, do zvyšku pridáme 2 žĺtky a vypracujeme cesto. Môžeme ho dať na chvíľu oddýchnuť do chladu. Slivky si nakrájame na štvrťky.

  3. 3

    Na dno tortovej formy s priemerom 26 cm privrieme papier na pečenie. Zvyšok papiera odstrihneme. Boky formy vymažeme tukom. Cesto roztlačíme alebo rozvaľkáme do formy na spodok aj boky. Dáme náplň, na ňu poukladáme slivky šupkou dolu. Posypeme mrveničkou, ktorú sme si odložili. Pečieme na 180 °C do zlatista, približne 40 min.

  4. 4

    Dobrú chuť!

    Jemný makovo-slivkový koláč - obrázok 4
  5. 5

    P.S. V pôvodnom recepte bola uvedená tortová forma s priemerom 28 cm, pri vkladaní cesta sa mi však zdala veľká, preto som ho preložila do menšej.

Diskusia k receptu

9 komentárov k receptu
Fajnovosť. Pre našu "sešlosť", aby sme vedeli, že sme jedli dobrotu, tak aspoň z dvojnásobnej dávky. Určite vyskúšam - lákavý. Ukladám si.

Pridaj komentár k receptu: