Jemný makovo-slivkový koláč
Foto: aleana
Mala som zvyšné slivky, ktoré bolo treba skonzumovať, a mak v koláči je u nás vždy vítaný. Recept je z českej stránky mimibazar.
na 180 °C
Suroviny
Korpus: | |
250 g |
|
120 g |
|
1 bal. |
|
150 g |
|
2 ks |
|
Náplň: | |
200 g mletý |
|
750 ml |
|
2 bal. |
|
2 ks |
|
150 g |
|
Na vrch: | |
500 g |
|
Postup
-
1
Najprv si pripravíme náplň. Z pudingových práškov, mlieka a cukru si uvaríme klasický puding, do horúceho vmiešame mak a necháme ho vychladnúť. Pred použitím na koláč doňho vmiešame sneh z 2 bielkov.
- 2
V mise vypracujeme mrveničku z múky, cukru, vanilkového cukru a masla. Odložíme si za hrnček mrveničky nabok, do zvyšku pridáme 2 žĺtky a vypracujeme cesto. Môžeme ho dať na chvíľu oddýchnuť do chladu. Slivky si nakrájame na štvrťky.
- 3
Na dno tortovej formy s priemerom 26 cm privrieme papier na pečenie. Zvyšok papiera odstrihneme. Boky formy vymažeme tukom. Cesto roztlačíme alebo rozvaľkáme do formy na spodok aj boky. Dáme náplň, na ňu poukladáme slivky šupkou dolu. Posypeme mrveničkou, ktorú sme si odložili. Pečieme na 180 °C do zlatista, približne 40 min.
- 4
Dobrú chuť!
- 5
P.S. V pôvodnom recepte bola uvedená tortová forma s priemerom 28 cm, pri vkladaní cesta sa mi však zdala veľká, preto som ho preložila do menšej.
Tiež koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu