Jelšavský dulový syr od Evky

frezia68 - fotkafrezia68, 13. mája 2011

Tento syr (birsalma sajt) nám často dala,niekedy aj poslala sesternica Evka z Jelšavy,ktorá už nie je medzi nami.Ale vždy bol pochúťkou, recept od nej Zobraziť celý popisTento syr (birsalma sajt) nám často dala,niekedy aj poslala sesternica Evka z Jelšavy,ktorá už nie je medzi nami.Ale vždy bol pochúťkou, recept od nej som odložila,už je aj papier zažltnutý.....dule nemám,ale ktovie? Možná raz aj urobím,zatiaľ jej recepty opatrujem,lebo bola výborná kuchárka.Nebude preto fotorecept,len postup práce.Aj by som ho rada uverejnila v origálnom podaní ( poloslovensky,polomaďarsky = jelšavsky),lebo by sme sa zabavili tak,ako sme sa zabávali pri našich stretnutiach.

30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 dcl
1 kg Prepasírované
8O dkg
  z jedného ciróna




Postup

  1. 1

    Dule dobre poumývame,poutierame,rozrežeme na polovicu.Nelúpeme,len odstránime zrnitý stred.Na 1 kg ovocia pridáme 1 dcl vody a varíme,občas premiešame,pokiaľ nie je mäkké.

    Jelšavský dulový syr od Evky - obrázok 1
  2. 2

    Celkom mäkké ovocie prepasírujeme a na každé kilo hmoty pridáme 8O dkg cukru a šťavu z jedného citróna.Varíme,pokiaľ nie je dosť husté( myslím,že asi trocha hustejšie,ako džem,lebo výsledok je tuhé ako želé a dá sa krájať).Pri varení treba miešať,aby neprihorelo a keď už vidíme pri miešaní spodok rajničky,je hotové.

  3. 3

    Potom sa to naleje do formy srnčieho chrbáta,alebo podobnej.Praktické je,ak sa forma vyloží celofánovým papierom a tak sa hmota naleje.Výška toho syra bola tak 5-6 cm,takže nelejte do plna,ale do viecerých nádob.Potom formu prikryte a nechajte odpočívať v chladnej miestnosti,ale nie v chladničke.O pár dní treba preložiť na tácku,misu....zasa na celofán a prikryté treba sušiť hoci na polici,na skrini......kde máte miesto,len nie v chladničke.

  4. 4

    A takto sa suší aj pár týždňov,pokiaľ nie je dôkladne suchý.Potom sa zabalí do celofánu a uloží do komory.Môže sa nakrájať na kocky a obaliť v cukre,ale nám chutilo aj bez toho.Je to veľmi starý recept a v dnešnej dobe by sa možná dal urýchliť...ale toto je poctivý Evkin recept a výsledok bol vždy chutný.Aj pri písaní na ňu myslím s láskou a vždy pozitívne naladená,lebo naše stretnutia oživila hrou na klavír,dobrou náladou,humorom a veselou mysľou.....nezabudnuteľné stretnutia. Ak budete variť,nech Vám chutí.

Diskusia k receptu

pivonka
O Evke píšeš s veľkou láskou, aké je to krásne, keď si ľudia takto porozumejú. Poznať, že ti veľmi chýba. Hoci tvoj recept je isto výborný, robiť ho nebudem, nemám dule ani prístup k nim. Pred rokmi som dostala za pol vrecka - že bižalm. Nevedela som, čo to je, ani nikto z okolia, nevedela som, čo s tým. Potom ktosi povedal, že to museli byť dule. Bohužiaľ som ich vyhodila a dodnes som si nie istá, čo to bolo. A teraz sa tu objavujú také výborné recepty na dule.
tetrisss
Jejda, to bola pochutka mojho detstva, viem, ze to bolo dobre, ale uz si tu chut ani nepamatam.
alena45
tak toto musím skúsiť. Niekedy pri čítaní receptov rozmýšľam, ako ľudia prišli práve na takýto spôsob prípravy ? Napr. niekto zabudol v komore rozrobený džem a za pár mesiacov z toho bola takáto hmota, čo ja viem ? Komoru nemám, dúfam, že sa to bude dať sušiť pri izbovej teplote v paneláku.
ola111
Konečne viem, čo robiť s dulami,bude lekvár@kata50 ,a vyskúšam aj
tvoj syr,som strašne zvedavá,ako chutí.Kto má ešte dáke dulové
recepty,sem s nimi,potešia.
jaroslava31
Pridajte do hotového horúceho výrobku polené vlašské orechy podľa chuti a premiešajte a a tak dajte do formy.
Hotový syr bude ešte lepší. Môj starý otec to tak robil a doteraz si na to pamätám.
terakota
Ja to robím trochu inakšie. Nevarím, ale v rúre upečiem bez vody, netreba dlho variť. Rovnako aj po prelisovaní varím v rúre zakryté v sklenenej mise, neprihorí v hrnci. Pred dokončením pridávam jemne nakrájanú pomarančovú kôru a nastrúhanú citronovú kôru,vlašské orechy, alebo olúpané mandle. Plním do plechových formičiek na cesto, ktoré vopred namočím do horúceho oleja vo fritéze. Po stuhnutí ľahko vyklopím a obalím kukuričným škrobom zmiešaným s práškovym cukrom, aby sa navzájom nelepili. Zbytok dám do formy na srnčí chrbát. Po preschnutí skladujem v špajske pod sklom. Množstvá neuvádzam, všetko podla vlastnej chuti "přiměřene"
terakota
Gdule spracúvavam aj inač.Kompót, gdule s hruškami, dávam do kapusty pri nakladaní do suda. Dobre chutia nakrájané na plátky v segedínskom gulášu, alebo vo vianočnej kapustnici.
palokuchki
@frezia68 , z uvodu receptu je citit ako si mala svoju priatelku velmi rada. Mas na nu urcite pekne spomienky. Ja som tento dulovy syr robila dvakrat. Bol velmi dobry, vlastne to boli take ovocne prirodne cukriky. Skusim si zohnat dule a urobim to aj tento rok. Vyskusam teraz tvoj recept.
nyrak
my sme biršalma šajt robili cele moje detstvo, sušili sme v paneláku na linke a na skriniach. S vlašskými orechami je uplne naj....Teraz som robila tiež obalovala som každý kusok v cukre, lebo sa to velmi lepilo, a používam to na zahnanie velkej chuti na sladké-1 malý kusok uplne stačí.Pači sa mi napad od terakota s formičkami, skusim tiež. V Madarsku v Tescu to aj predávajú.
darinocka
Dulový syr robím aj ja.Zvyknem ho prifarbiť potravinárskym farbivom a tiež pridávam orechy a hrozienka.Uvarenou hmotou plním podkolienky,na ktorých odstrihnem pätovú časť.Zaviažem a mám salámy,ktoré sa zavesia a sušia.Je to dobrota.
lukulienka
Jeeej, tak asi takto Gréci vyrábajú tie svoje Delights, a ja ich mám veľmi rada, hlavne tie s ružovou vodou, predávajú ich za facku na kilá a konečne si ich môžem vyrobiť aj doma!!!! Vďaka za recept :-)
marianne69
@frezia v receptiku je napisane 1 kg dule a 1 kg dule prepasirovane,to vlastne 2 kg duli,asi zle citam,prosim ta ako to je?pekny receptik....som ho prehliadla(KK) ..mas pekne spomienky na priatelku.....
frezia68
marianne69:vieš,recept si prispôsobíš podľa množstva ovocia,ja som dala príklad na 1 kg očisteného ovocia dáš 1 dcl vody a varíš do mäkka.....z toho Ti ostane napr. 9O dkg hmoty (neviem,nevarila som,ale sa odparí ).No a na také uvarené ovocie ide cukor na 1 kg-8O dkg,čiže keď ostalo 9O dkg,tak dáš menej cukru.......snáď stačí vysvetlenie?Ak nie,ozvi sa .
babinka
dalsia inspiracia, ako som nasla, ze sa to da urobit s jablkami, tak my mame toho roku vela hrusiek, uz som nasusila, ale skusim aj toto, so vsetkymi napadmi na obohatenie syra - orechy, pomarance, uz sa tesim, dokonca aj pocasie mi praje na susenie :) vdakaaaa
lukulienka
Tak som teda cez víkend okrem zaváriania dulí vyrábala aj "cukríky", ale zvolila som postup od prispievateľa terakota, len som to miesto do jenského skla šupla na hlboký plech a piekla tak 1,5hod (nedopatrením, uspávala som moje divoké deti). Myslím, že "pokus" docela vyšiel, a teraz sa spýtam: akú má mať výsledok farbu? Mne vyšla skoro cviklovo oranžovo - bordová...
frezia68
@lukulienka :farbu máš podľa toho,čo si pridala.Z dulí samotných bude farba len ako jablká...bordová? Neviem,len keď chutí :-)
lukulienka
nepridala som nič, len teplota pri odparovaní na hustotu želé bola asi trochu vysoká, asi. Ale plech som neolejovala a s hmotou sa pracovalo dobre, tak asi dobre :-) Mám aj foto, len neviem, ako by som Vám ho poslala....
frezia68
@lukulienka :Daj do diskusie,v úvode píšem,že sme ten syr dostávali,ja som ho nerobila,lebo dule neboli :-) a neporadím s praxe.
sracz
No ciao_ko Dituš, dzifče z Jelšavy vof Prešove, milá @frezia68 - ja som sa k tomuto rcp dostal až dnes, aj to iba náhodou, lebo ma zaujal, článok o "bižalmách". Aj ja Ti ďakujem za Tvoj príspevok a keďže sú terau dulek dostaniu aj tu v Des Moines, tak sa pokúsim zrealizovať Tvoje spomienky. Určite Ti dám vedieť, ako som dopadol!
frezia68
Verím,že sa vydarí,lebo si šikovný a skúsený :-)))
isabel2
Dakujem za skvelý recept.Zavárala som bižalmi-dule,spravila som aj džem.Pôvodne to malo byť žele,no nevedela som recept.Spravím na budúci rok.V zamestnaní nám to nosila jedná milá spolupracovníčka ,staršia pani.Boli sme mlade a recept sme si nevypýtali.Chutilo to skvele.Vdaka ešte ráz za recept.
frezia68
@isabel2 a @mikycko ,máte pravdu,tie staré recepty sú dobré a bez chémie a dule sú dosť nevyužité.Toho roku som nedostala dule,hoci som hľadala na trhu.
jandalog
Tento rok som urobol kdulový džem a vydaril sa výborne.na 1kg predvarených kdulí pridávam 70 dg cukor 2-3 klinčeky alebo škorice.Som zvyklý na názov bižalmy. Je výborný na koláče a do parených buchiet.
garanco
Predchádzajúce komentáre sú už pár rokov " staré", no aj dnes sú veĺmi aktuálne!
Presne takýmto syrom ma včera ponúkol sused, aj prípravu má úplne rovnakú, ibaže on pochádza z Mexika a recept si priniesol z domu od svojej mamky ( aký je svet malý)! On ho nesuší, iba ho vyleje na plech vyloževý celofánom, po vychladnutí pokrája na úhĺadné kúsky, tie pobalí a uloží do mrazničky, odkiaĺ ich potom v zime vyťahuje.
Keďže som od neho dostala zopáŕ krásnych dúl, práve túto dobrotu pripravujem (a iba 400g cukru a 3-4 klinčeky).
frezia68
Milá @Garanco :Ty si mi narobila také chute,že pôjdem v sobotu na trh a ak budú v ponuke dule,určite kúpim a namrazím.Je to jednoduchšie,ako dlhé sušenie a tiež uberiem cukor,podľa Teba.Možná pridám orechy,ďakujem za pripomenutie.
garanco
@Frezia68 (3.10.2016 15:24)

Tie orechy sú výborný nápad!
( Prepáč za tie chyby v predchádzajúcom texte, písala som z tabletu, asi som nevidela dobre... :-)) . )
zsuzsu
Vodu v ktorej som ich varila, zliatu pouzivam ako sirup :) urcite ju nevylievajte, je mnammmm

Prave varim prvu davku :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia