Jelšavský dulový syr od Evky

Autor receptu: frezia68

Tento syr (birsalma sajt) nám často dala,niekedy aj poslala sesternica Evka z Jelšavy,ktorá už nie je medzi nami.Ale vždy bol pochúťkou, recept od nej som odložila,už je aj papier zažltnutý.....dule nemám,ale ktovie? Možná raz aj urobím,zatiaľ jej recepty opatrujem,lebo bola výborná kuchárka.Nebude preto fotorecept,len postup práce.Aj by som ho rada uverejnila v origálnom podaní ( poloslovensky,polomaďarsky = jelšavsky),lebo by sme sa zabavili tak,ako sme sa zabávali pri našich stretnutiach.

30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Dule dobre poumývame,poutierame,rozrežeme na polovicu.Nelúpeme,len odstránime zrnitý stred.Na 1 kg ovocia pridáme 1 dcl vody a varíme,občas premiešame,pokiaľ nie je mäkké.
  2. Celkom mäkké ovocie prepasírujeme a na každé kilo hmoty pridáme 8O dkg cukru a šťavu z jedného citróna.Varíme,pokiaľ nie je dosť husté( myslím,že asi trocha hustejšie,ako džem,lebo výsledok je tuhé ako želé a dá sa krájať).Pri varení treba miešať,aby neprihorelo a keď už vidíme pri miešaní spodok rajničky,je hotové.
  3. Potom sa to naleje do formy srnčieho chrbáta,alebo podobnej.Praktické je,ak sa forma vyloží celofánovým papierom a tak sa hmota naleje.Výška toho syra bola tak 5-6 cm,takže nelejte do plna,ale do viecerých nádob.Potom formu prikryte a nechajte odpočívať v chladnej miestnosti,ale nie v chladničke.O pár dní treba preložiť na tácku,misu....zasa na celofán a prikryté treba sušiť hoci na polici,na skrini......kde máte miesto,len nie v chladničke.
  4. A takto sa suší aj pár týždňov,pokiaľ nie je dôkladne suchý.Potom sa zabalí do celofánu a uloží do komory.Môže sa nakrájať na kocky a obaliť v cukre,ale nám chutilo aj bez toho.Je to veľmi starý recept a v dnešnej dobe by sa možná dal urýchliť...ale toto je poctivý Evkin recept a výsledok bol vždy chutný.Aj pri písaní na ňu myslím s láskou a vždy pozitívne naladená,lebo naše stretnutia oživila hrou na klavír,dobrou náladou,humorom a veselou mysľou.....nezabudnuteľné stretnutia. Ak budete variť,nech Vám chutí.