Jelenie ragú (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Môj priateľ a ja milujeme divinu, už sme ju dlhšie nemali, teraz som vybrala jeden úžasný recept, pochádza zo Szilaspogonyu /silašpogoňu/, ktorý sa nachádza v Novohradskej župe v okrese Salgótarján /šalgótarián/ v Madarsku, nachádza sa poblíž slovenských hraníc. Pôvodne je to recept na diviačie mäso, veľmi sa mi páčil, pripravila som ho z jelenieho stehna len s malými úpravami. Pridávam pre milovníkov diviny.

4
porcie
30 minút
príprava
120 minút
na 70 - 80 °C

Postup

  1. Ošúpala som jednu veľmi veľkú cibuľu a pokrájala som ju na veľmi jemno, ako bolo uvedené v pôvodnom recepte.
  2. Jelenie stehno som umyla a osušila papierovou kuchynskou utierkou.
  3. Pokrájala som ho na veľké kocky asi 4x5 cm.
  4. Nastrúhala som kôru pomarančavú kôru z jedného pomaranča.
  5. Z 3 vetvičiek tymianu som obrala lístočky, mám doma svoj sušený.
  6. Dve veľké očistené mrkvy som pokrájala na kolieska o hrúbke asi 3 - 4 mm, aby po uvarení zostali ešte troška al dente.
  7. Na domácej bravčovej masti som vyškvarila kocky domácej údenej slaninky, ktoré som potom vybrala na tanier /do ragú som ich už nepoužila/ a v hrnci som ponechala iba tuk.
  8. Do rozpálenej masti som pridala kocky jelenieho stehna,...
  9. ...ktoré som prudko opekala do hneda z každej strany.
  10. K opečenému mäsku som pridala na veľmi jemno pokrájanú cibuľu a restovala tiež takmer do hneda, ...
  11. ...pridala som k nej lístky tymianu,...
  12. ..soľ, na hrubo drvené borievky a na hrubo drvené čierne korenie.
  13. Pripravila som si kvalitné suché červené víno, použila som Cabernet Sauvignon, ročník 2006.
  14. K mäsku som priliala červené víno a dusila som ho prikryté pokrievkou pomaly - cca 90 minút, za občasného premiešania a podliatia horúcim domácim hovädzím vývarom, len do výšky mäska, viac nie.
  15. Dubáky som namočila do teplej vody na ten čas.
  16. Pripravila som si domáci paradajkový pretlak.
  17. K mäsku, ktoré bolo už polomäkké som pridala mrkvu a paradajkovú šťavu, ...
  18. ...asi o 15 minút som pridala namočené dubáky aj s vodou, v ktorej boli namočené, dusila som ich prikryté pokrievkou v jeleňom ragú, aby ragú zostalo nádherne voňavé.
  19. V šťave z jedného pomaranča som rozmiešala 1 PL Maizeny do hladka.
  20. Pripravila som si čučoriedkový džem.
  21. Do ragú som pridala nastrúhanú kôru z jedného pomaranča a zahustila som ho Maizenou rozmiešanou v pomarančovej šťave. Maizenu nesmiete dlho variť, lebo dlhším varením zredne a jedlo nezahustí.
  22. Do hotového jelenieho ragú som primiešala sladký čučoriedkový džem na vyrovnanie kyslej chuti a vyladenie slanej sladko-kyslej lahodnej výslednej chuti celého jedla.
  23. Jelenie ragú som podávala horúce na hniezde z čerstvo udusenej tarhone. Bola to trošku piplačka, ale tá vynaložená námaha sa skutočne oplatila pre ten vynikajúci výsledok - nádherne voňavé jelenie ragú úžasnej chuti. Môj priateľ hodnotil toto ragú vysoko pozitívne a veľmi ma za túto dobrotu pochválil :-))) Vrelo odporúčam vyskúšať tento recept milovníkom diviny.:-) Prajem Dobrú chuť!