Jednoduchá bublanina

klaura - fotkaklaura, 15. marca 2010
Jednoduchá bublanina
Foto: klaura

- táto sa vám určite vždy vydarí. Je to recept na veľký plech.

10-12
porcií
15 minút
príprava
25-30 minút
na 200 °C

Suroviny

6 ks
300 g
300 g
1 ks
1 ks
1 dl
1 dl
veľa

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Oddelíme žĺtka od bielok, šľaháme ich (tie žĺtka) s preosiatym práškovým cukrom a vanilkovým cukrom do peny - ide to trochu ťažko, preto počas šľahania pomaly prilievam olej, potom vlažnú vodu.

  2. 2

    Z bielok ušľaháme tuhý sneh, pridáme ho k žĺtkovej mase, prisypeme polohrubú múku spolu s práškom do pečiva a zľahka zamiešame. Vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech.

  3. 3

    Cesto hojne posypeme drobným ovocím či už čerstvým alebo z mrazničky, alebo z kompótu. Pečieme pri 200 stup.C až kým nechytí peknú farbu.

  4. 4

    Moja mamka ma naučila, že koláč je upečený, keď sa oddeľuje od okraja plechu Nemusíte ani špáradlo pichať :).

Diskusia k receptu

154 komentárov k receptu
Skôr také kyslejšie druhy, ale myslím, že čerstvý ananás by mohol byť. Neviem či u vás sú maliny, černice, ríbezle, egreše, jahody, čerešne ... :)
Do tejto som nasypala odkôdtkované čerešne z kompótu a mrazené čierne ríbezle.
Takýto recept mám na bábovku, ale zo 4 vajec a z 200 g múky a cukru. Ostatné suroviny rovnako. Je to môj najobľúbenejší recept na bábovky. Vyskúšam upiecť ako bublaninu.
Tá bublanina je naozaj úžasná, už sa len zahryznúť.
Aj moja maminka takú robí, ja neviem ani ako, ale tá sa jednoducho rozplýva. Chvíľu som mala podozrenie, že do nej pridáva nejaké návykové látky, ale to bude asi len kopa lásky :-)
Vyzerá úžastne, tiež mám problém upiecť dobrú bublaninu, už som toľko receptov vyskúšala ale ani s jedným som nebola spokojná, teším sa, že vyskúšam nový recept a teraz sa mi určite vydarí. Ď...
práve som ju dopiekla, vyzerá mňam, mňam, ale trošku som ju zmenila, dávala soom zavárané marhule, ale namiesto každej druhej marhule som dala za lyžicu ríbezľového lekváru.
s višňami musí byť výborná ,,, ja mám len čerešne ,,, ale aj s nimi robievam ... som rada cistinka, že sa ti vydarila ... teda, ja si neviem ani predstaviť, že by sa tebe niečo nevydarilo :)))) ...
Neviem, ale ja by som do bublaniny nedavala lekvár ani rotlačené ovocie.
Asi to bude tým, že som naučená na jednu bublaninu, ale podla mňa tam má byť kusové ovocie. Ríbezľová a višňová s jahodami mi prídu najchutnejšie :-)
vyskúšané. výborný recept, konečne bublanina, ktorá nie je suchá. (dala som menej cukru, nabudúce ešte uberiem, piekla som iba 20 min spočiatku na 200 st. a potom na ešte nižšej teplote, a aj tak bola vyborná) zaujímalo by ma, či je možné nahradiť vodu mliekom, či kvôli mlieku nebude cesto suchšie. nemáte overené/odskúšané? ďakujem za info
Dnes som ju spravila opat.. posypala som odkostkovanymi ceresnami (plny plech) a na to som davala velike lyzice tvarohu so smotanou a cukrom. Cesto nebolo vobec vidiet..iba ceresne a tvaroh :))..ale dopadlo to uzasne. Vynikajuci kolacik.. pekne sa sem tam pretlacil hore a je nadychany :) odporucam
Bublanina je velmi chutna, vcera som vyskusala. Vdaka za recept. Nabuduce dam ale viac ovocia. Mala som vsak len pol kila ceresni, to je dost malo. Dala som tiez trosku menej cukru, 250g. Variacia, ktoru napisala nadka01 sa mi zda tiez vyborna!
@janger : ano ovocia je treba dať viac, už aj ja som na to prišla a úplne ním pokryjem povrch ... niečo popadá, niečo ostane na vrchu ... hlavne, keď ovocie skombinujem ... papa :)
mozem sa spytat? Ja som robila teraz prvykrat bublaninu a je vyborna s cucoriedkami a malinami ale cesto mi moc nenarastlo...ked porovnam obrazok ktory dala klaura tak moja bublanina je o polovicu nizsia. Som este len zaciatocnicka v peceni...dakujem :)
@nataly1609 dala si prášok do pečiva? niekedy je to aj snehom z bielok ... alebo aj veľkosťou plechu, vajciami, otváraním rúry počas pečenia ... nabudúce sa určite nadvihne ... :) držím palce
Dnes som ju vyskúšala s čerešňami, za posledné roky sa ich toľko neurodilo ako toho roku, už ani neviem čo s nimi vymyslieť, ďakujem za recept, vydaril sa, do pol hodky bol prázdny plech :-)
Tak som dnes zohnala nieco podobne ceresnam, len troska vacsie, ale myslim, ze na bublaninu ako stvorene :) Idem vyskusat podla tvojho receptu, lebo na dobru nadychanu bublaninku uz mam dlho chut a naposledy sa mi nepodarila taka ako od babicky :) Tvoja vyzera presne tak ako si ju predstavujem.
super recept :) idem vyskúšať :) Akurát neviem či nájdem niečo, cez čo budem vedieť preosiať pr. cukor (len psotupne zisťujem, čo všetko mi treba do kuchyne :D keďže nevarím až tak často keďže som len s ockom :) a práve sme sa presťahovali) aa tiež som si spomenula, že nemám misky ... tak som zvedavá v čom to budem všetko šľahať :D no tak držte palce :) a zabudla som že toto bude môj legendárne prvý pečený koláč :)
@baya som rada že si si vybrala práve môj koláčik ... tie palce ti držíííím ... daj vedieť, ako to dopadlo ... a neboj všetko potrebné k vareniu i k pečeniu si časom kúpite ... :)
noo nakoniec vyšiel veľmi dobre... ale takto ho ešte asi nikto nerobil :D:D
len 2 hodiny predtym som si kupila pekac, ked som sa k tomu konecne dostala... zistila som ze to vlastne nemam na com odmerat tu muku ani cukor.... aa ze vlastne mam doma vsetky okrem polohtubej muky...o preosievani sa mi moze akurat tak snivat... misky samozrejme doma nemame takze som to robila v hrncoch.... to ze nemame robota som si bola vedoma.... ale ze nemame ani metlicku to ma ani vo sne nenapadlo ( predtym sme byvali u babky a tam vsetko potrebne bolo :D ) takze zltka boli slahane lyzicou a neskor habarkou a potom zas lyzicou :D aa "sneh" bol spraveny len zpoli... v mixeri ... :D:D a vrch mixera bol prikryty dozou, lebo vrchnak mi spadol za komodu :D ale vysledok je fakt necakany :D
@baya94 je to veľmi pozitívne čo píšeš ... vidím, že sa nevzdávaš a bojuješ dokonca ... držím ti všetky palce ... si obdivuhodná osôbka ... :)
a že ti chutilo ... to ma ohromne teší ... keď budeš mať pomôcky k pečeniu, výsledok bude ešte lepší ... :))))))
drž sa :)
ďakujem obom :) no myslím si, že pre mňa je už typické, že všetko robím inak :D A koláčik som robila na dogtrekking a tam sa po ňom len tak zaprášilo :) Mne sa vždy všetko podarí len ak nemám potrebné veci :) (a to nie len vo varení :) )
@klaura dakujeme za vyborny recept. Bublaninka sa super vydarila, aj ked sme skoro zabudli prasok do peciva a museli sme ju z plechu naspat preliat do misy a pridat ho tam. :-) Ked budu ceresne, tak recept urcite zopakujeme.
Klaura tiež poďakujem za úžasný receptík na bublaninu. Dnes sme ho vyskúšali, je ozaj skvelý, bublanina sa krásne oddelila od plechu a na jazyku sa krásne rozplýva. Len má jednu chybu... :-(
Napriek tomu, že bolo bublaniny za celý veľký pekáč, tak sa po nej po chvilke zľahla zem .. Tak sa ide piecť ešte jedna..
Akurat by som mala otazočku, ako sa urobi to, aby ovocie nekleslo na spodok? Dala som jahody a klesli mi na dno bublaninky.
@andie29 som veľmi potešená, že sa koláčik vydaril a že vám chutilo ... hovorí sa, že ovocie treba obaliť v hladkej múke (alebo posypať) a vtedy neklesne ... ešte som to neskúšala, ale vraj to funguje ... prajem ti krásny deň ... :)
Nakolko mam vela jahod, dnes som ju upiekla. Jednoducha, ale nadychana ako vanok. Nebicko v papulke, velka vdaka za recept. Pozehnany zvysok dna.
Ďakujem za skvelý recept :) som "kuchár" začiatočník a ako skvelý nápad mi prišlo na um, že upečiem bublaninu pre rodičov ;) bola výborná všetci ocenili.Síce trošku som ju spravil suchú zrejme som ju tam nechal dlho ešte nato nemám odhad :P
Marek potešili ma tvoje slová a som rada, že si si vybral práve môj recept ... :) držím palce do ďalších pokusov ... :)))
@klaura , dnes som upiekla Vasu bublaninu a musim povedat, ze tak skvele nadychane cesto som este nejedla, uz sa tesim na reakciu mojej sestry a jej priatela ked pridu z prace. Dakujem krasne za recept, inu uz skusat ani nebudem, este ze nam ostalo ovocie zo zahradky v mraznicke, dala som cernice a ribezle :)
tato bublanina je naozaj ako babovka zo 4 vajec ,je to stara klasika,ja to robim roky ale vyslaham bielka do tuha pridavam cukor,PDP zamiesam najskor do zltkov a tak postupne pridavam k biekam a potom ostatne ing.nikdy nesklamala.
Vynikajuca, lepsiu som este nerobila, uplne jednoducho a rychlo, krasne narastie :-) Dnes som robila s broskynami, nabuduce skusim nejake ine ovocie. Ukladam do mojej zbierky, inu uz robit nebudem :-)
No tak tento recept som dostala ešte ako 18 ročná od bývalej kolegyne a mám ako prvý recept na bublaninu :) . Vždy ma potom prekvapilo keď som potom počula o bublanine s mliekom a tukom....pre mňa bola bublanina práve takáto a takmer som naň zabudla. Tieto komentáre klaurinu bublaninu mi opäť pripomenuli, že naozaj ten môj celkom prvý recept bol asi najlepší :) Ja som ho dostala v popise s hrubou múkou a ešte s obmenou, že sa vajíčka odvážia a podľa toho koľko vážia sa toľko gramov sa pridala múka aj cukor. Ďakujem za pripomenutie, :)
Vyskúšala som a spravila som velmi dobre, ze som si vybrala práve tento recept z mnohých na bublaninu. Je vynikajúci. Urobila som čerešnovú bublaninu ale pridala som do receptu ešte tvaroh. Chutila kazdemu :-) Ďakujem pekne za recept.
Klobúk dole autorke tejto výbornej bublaniny, vyskúšala som s domácimi jahodkami ktoré som naoberala o 19.30 a nedalo mi to a hned som piekla. Bublanina vydržala pol hodku ešte horúcu mi ju spapali a dnes ju musím spraviť zas. Ďakujem za skvely recept
mirca1 oooo ďakujem ... som rada, že sa ti vydarila a rodina bola spokojná s tvojou prácou ... prajem pekný deň ... :) :) :)
Bublaninu som nepiekla niekoľko rokov, teraz sestra spomenula, že by jej chutila, tak hľadám recept. teda, hľadala som, už nemusím, vybrala som si tento tvoj. Vyzerá najlepšie z tých, čo som prešla, tak sa teším na nedeľu a ďakujem.
aj ja mám tento recept po mame, ked bublaninu, tak túto pár krát do roka pečiem, presne tie isté suroviny mám, je iná, ako hrnčeková, aj tie samozrejme pečiem často, bublanina je piškotova, nadýchaná, peknú je máš @klaura
Trošku neskôr, ale predsa, veľmi pekne ďakujem za recept. Naozaj som si dobre vybrala. Cesto bolo ako pena, bez problémov udržalo čerešne, nepadli na dno, ale hlavne - bolo nesmierne chutné. Ľahučké, ale pružné, primerane sladké, zjedlo by sa aj bez čerešní. Sestra odišla aj s receptom, tak sa im páčil.
Výborný recept..piekla som cez víkend. Robila som ju prvýkrát, celkovo nemám veľké skúsenosti s pečením. Ovocie mi padlo na spodok zhora sa mi pripiekla. Zoškrabala som to, čo bolo pripečené - rozkrájala a otočila "hore hlavou" posýpala práškovým cukrom. Nikto nič nezbadal :)) lahodná, sladká, ovocie "ostalo hore" :D Recept som si odložila - odteraz už len takáto. Urobila som len malú zmenu - namiesto vody som dala mlieko. Nabudúce vyskúšam s vodou..
@majka ... super si to poriešila ... :)))))
nabudáce skús piecť na nižžej úrovni v rúre ... aby sa to toľko nepripiekla zhora ... ale zvládla si to aj tak na 1* :)
Toto je najlepší recept na bublaninu, aký som kedy mala a skúšala. Bublanina bola neskutočne nadýchaná, ľahučká, výýýýbornááááá!
takze som sa rohodla upiect tuto maskrtu minuly tyzden v nedelu, a vydarila sa perfektne. SOm daleko od domova a ked som nasla obchod so slovenkymi survinami, ceresne som mala doma, hned som si nakupila a dala sa piect. Pripominula mi detstvo. sto bodov :)
práve som ju dopiekla, vyzerá úžasne. Ja som dala jahody a marhule do cesta. Ďakujem za recept, inú už piecť nebudem, je krásne vysoká a nadýchaná, super. A úžasne chutí :-)
ďakujem všetkým za vyskúšanie ... Martinka, som rada že sa ti vydarila a že vám chutila ... :)
s tým rôznym ovocím musela byť fakt skvelá ... :))) tiež vyskúšam ...
Najlepsia bublanina aku som kedy jedla, aj na druhy den bola vlacna a vynikajuca. Prvy krat som robila z mrazenych cucoriedok a druhy zo slivkoveho kompotu. Obe bublaninky sa podarili. Dakujem za super receptik ;-)
Pekla jsem tento týden už 2x a po každé výborná. Mám jen dotaz: když vmícháváte sníh z bílků a mouku do žloutkové pěny, děláte to ručně už jen vařechou nebo se může použít i mixér na nejnižší otáčky? Mám pocit, jestli ten mixér nemůže uškodit na objemu těsta... Moc děkuji za odpověď.
Akurát som bublaninu dopiekla a dávam si ju ku kávičke.Bublanina je naozaj ľahučká a aj pomerne vysoká.Na cesto som dala čerstvé červené a čierne ríbezle zo záhrady, predtým som ich trocha ešte poobalovala v hladkej múke, takže ovocie väčšinou ostalo na vrchu.@Klaura , ďakujem za fajn receptík..
Dievky ... vy ste fakt strašne zlaté, že mi takto spätne píšete ... teším sa z každého komentu ... som rada, že môj recept sa vám páči ... :))
@ericka pozdravujem ... :)
Túto bublaninu robievam už rok a aj keď som v pečení amatér, vždy sa mi podarí a v celej rodine som s ňou zožala veľký úspech(teraz ju "musím" piecť na každú príležitosť :D ), takže odporúčam a ďakujem!
klauri dnes som objavila tvoju bublaninu no mozem povedat ze je super dala som cucoriedky a naozaj sa po nej zaprasilo robila som uz vseliaku ale tato je SUPEEEEEER!!!! dakujem za uverenenie receptiku uz je v KK :))))
Ywett ďakujem ... od teba si pochvalu veľmi vážim ... :))) krásna fotočka, bublanina nadýchaná, mäkučká ... určite aj chutná ... teším sa ... :)
Konecne som objavila recept na najlepsiu bublaninu na svete, presne podla mojich predstav;-))))))))) Lahucka, nadychana, presne ako aj na Vasom obrazku, skoda, ze tu moju som nestihla vyfotit..
Sway, ľutujem že vám bublanina nevyšla, ale rozhodne nie je suchá ... museli ste urobiť niekde chybu, alebo ste nedodržali postup ... prečítali ste si ostatné komentáre ?
@Sway219 (9.5.2017 18:24)

Ak dovolíte, tento recept vrelo odporúčam a keď je sezóna čerstvého ovocia, tak bublaninu robievam len podľa tohto receptu a určite cesto nie je suché, mohlo sa to stať aj inou kvalitou múky. Recepty ktoré mám odskúšané, pridávam aj na svoj blog a medzi moje obľúbené patrí aj táto bublanina, kde spomínam aj autorku ;-)

 ywettrecepty.blogspot.sk/2015/07/dzem-z-ciernych-ribezli-vyborna...
@Klaura : Dnes som piekla bublaninu podľa Teba s tým rozdielom,že z bezlepkovej múky a recept chválim,aj ak tá bezlepková je iný level.Čerešne som dala požehnane :-) ,asi netreba preháňať a krájaná ešte teplá,nedalo sa čakať.Už som mala absťák na sladké,lebo pečiem málokedy.Preto krájané kúsky nie sú veľmi úhľadné,ale chutilo :-))).



Pridaj komentár k receptu: